Lisičarke su dobro poznate i cenjene od strane svih berača pečuraka. Takođe su poznate pod različitim imenima u različitim krajevima, ali bez obzira kako ih više volite zvati, često se kaže da su „šumsko zlatno blago“.
Pre nego što vam pokažemo šta konkretno možete da pripremite sa lisičarkama, dobro je znati šta je tipično za njih.
Karakteristike lisičarke
Za razliku od mnogih drugih pečuraka, meso lisičarki je mnogo čvršće i vreme kuvanja je duže.
Možete nabaviti sušene, zamrznute ili sveže lisičarke, a ove druge se preporučuju jer su prilično podložne skladištenju i lako mogu trajati u frižideru oko 10 dana.
Za sušene lisičarke je svojstveno da pre nego što bilo šta pripremite sa njima, važno je da ih potopite u hladnu vodu oko sat vremena kako bi povratile svoj prvobitni oblik. Smrznute pečurke lisičarke dostupne su prethodno blanširane, a ako kuvate sa sirovim pečurkama, treba ih dobro očistiti i imajte na umu da će, ako ćete ih kuvati, to trajati oko 30-40 minuta. Sve zavisi od veličine samih pečuraka. Ako ih isečete na komade (ponekad možete naići na ogromne pečurke lisičarke), vreme kuvanja će se logično smanjiti.
Sa lisičarkama možete pripremiti praktično svako jelo, jer se odlično slažu ne samo sa pirinčem, već i sa mesom, jajima i kačkavaljem i sirom. Možete ih čak i sami osušiti ili marinirati i zatvoriti u tegle.
Ideje šta možete da kuvate sa lisičarkama

Supe
Sa lisičarkama možete pripremiti bilo koju tradicionalnu supu i čorbu od pečuraka dodavanjem luka, šargarepe, krompira, pirinča ili rezanaca. Podsećamo vas da je vreme kuvanja ovih pečuraka mnogo duže nego kod običnih pečuraka. Krem čorba od lisičarki je takođe veoma ukusna, a postoji mnogo recepata koji takođe uključuju bundevu i pavlaku.
Pohovana lisičarka
Kao i sunčanice, lisičarke su veoma ukusne i pohovane. Pohuju se na uobičajeni način sa brašnom i jajetom, koji se pomešaju u posudi zajedno sa malo soli, pečurke se umaču i prže u dubokom vrelom ulju. Ako želite da pohovanje na lisičarkama bude vazdušastije, dodajte malo praška za pecivo.
Dinstane lisičarke
Ovo je verovatno klasik među svim receptima za lisičarke. Propržite pečurke na maslacu, dodajte so po ukusu i kada budu gotove, izvadite ih, poređajte na tanjir i pospite biberom, sitno seckanom mirođijom i belim lukom. Najukusnije su dok su još tople.
Salata od lisičarke
Da biste pripremili hladnu salatu od lisičarki, pečurke moraju biti prethodno skuvane i oceđene. Odlično se slažu sa kuvanim krompirom, grančicama mladog luka, maslinama, belim lukom, mirođijom i drugim začinima po vašem izboru.

Glavna jela sa lisičarkama
Lista ovde bi mogla biti veoma dugačka, jer sa liosičarkama možete pripremiti sve vrste omleta, dodati ih svoju omiljenu testeninu ili pripremiti tradicionalni pirinač sa pečurkama. Ljubitelji mesa mogu lako dodati i meso u pirinač. Prijatno!
Pogledajte takođe kako se čuvaju i zamrzavju lisičarke.
Komentari