Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi kiseli kupus

Kako se pravi kiseli kupus

AdminAdmin
Glavni urednik
25035
2 od 2 Fotografije

Pikantni kiseli kupus, isečen na komadiće


Neophodno vam je 6 kg kupusa u glavicama, 4-5 velikih šargarepa i 4 glavice belog luka. Začini uključuju: mirođiju 1-2 vezice (u skladu s vašim željama), 2-3 lovorova lista i so po ukusu.
Kupus se naseče i dodaju se rendane šargarepe i mirođija isečena na sitno.

Pripremi se salamura od 1, 5 litara vode, 1 šolje šećera, 1 šolje ulja i 1 šolje sirćeta, koja provri na vatri oko 2-3 minuta. Sa još vrelom salamurom prelijte povrće i ostavite da odstoji na toplom mestu tri dana. Nakon toga već je spremno za upotrebu i možete da ga premestite u tegle i da ih stavite u frižider.

Kiseli kupus je tradicionalna zimnica kod bugara. Osim što ima neobičan ukus i što je u osnovi mnogih tradicionalnih bugarskih jela, kiseli kupus je i veoma koristan za organizam, posebno tokom dugih zimskih meseci, kada obično patimo zbog nedostatka vitamina.

Pre svega on je izuzetno vredan izvor vitamina C. Izračunato je da dvesta grama ovog dragocenog proizvoda može da nadoknadi čak polovinu dnevne doze vitamina C.

Kiseli kupus je takođe bogat i vitaminom B6, kao i mnogim korisnim mikroelementima kao što su na primer kalijum, gvožđe, magnezijum, cink i drugi. Redovno konzumiranje kiselog kupusa isto tako može da poboljša vaše varenje i mikrofloru stomačno-crevnog trakta.

Pripremanje kiselog kupusa u domaćim uslovima je jednostavno, ali ipak treba imati u vidu neke detalje. Ovde ćemo vam predložiti dva recepta, koji će vam pomoći da spremite ukusan i hranljiv kiseli kupus, sa kojim ćete praviti raznolike menije tokom zimskih meseci.

Pogledajte naša dva recepta za kiseli kupus sa slika gore!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji