Odlična kombinacija jakog ukusa i hrskavosti, svojom glatkom teksturom i interesantnim izgledom zelene, crvene, žute, narandžaste, ljubičaste, braon ili crne boje, paradajz-paprike su pravi ukras u svetu povrća. Iako se mogu naći tokom cele godine, za konzumaicju su najbolje u avgustu i septembru.
Bez obzira na vrstu i boju, sve paprike su poznate pod nazivom Capsicum annuum i pripadaju porodici Solanaceae, kojoj takođe pripadaju i krompir, paradajz i patlidžan.
Kao i njihovi rođaci - ljute paprike, obične paprike su poreklom iz Južne Amerike, čije je seme staro još od 5000 godina pre Hrist. Budući da j epaprika veoma prilagodljiva biljka, koja uspeva u različitim klimatskim uslovima, njena kultivacija i upotreba je veoma brzo postala popularna u mnogim kuhinjama širom sveta. Danas su glavni proizvošači paprike Kina, Turska, Španija, Rumunija, Nigerija i Meksiko.
Paradajz-paprike su okruglo povrće, oblika nalik zvonu, podeljene su na 3 ili 4 dela. U njihovom debelom mesnatom delu se kriju jestiv, ali gorke semenke i beli središnji deo. Slatke paradajz-paprike nisu ljute, budući da u sebi imaju recesivan gen, koji eliminiše kapsacin - jedinjenje koje je odgovorno za ljutinu drugih vrsta paprika.
Sastav paradajz-paprika
Paradajz-paprike sadrže vitamin A, C, B1, B2, E, PP, karoten i celulozu. Ove paprike su siromašne mastima, ali su zato bogate vodom.
Odabir i čuvanje paradajz-paprika
• Birajte one paradajz-paprike koje imaju jarke boje, zategnutu kožicu i bez fleka i tamnih mesta.
• Drške treba da budu sveže i da imaju zelenu boju.
• Paradajz-paprike treba da budu teške za svoju veličinu i dovoljno tvrde.
• Njihov oblik ne utiče na njihov kvalitet, pa stoga birajte paprike prema tome za šta ćete ih koristiti.
• Paradajz-paprike su najukusnije leti.
• Neoprane paradajz-paprike se mogu čuvati u frižideru i do sedam dana.
• Ako ih zamrzavate, najbolje je da ih zamrznete cele, kako bi se sačuvalahranljiva vrednost i ukus.
Paradajz-paprike u kulinarstvu
• Dodajte sitno iseckane paradajz-paprike u salatu sa piletinom ili tunjevinom.
• Malo ih izblanširajte i napunite omiljenom salatom sa pirinčem i zapecite ih u rerni.
• Pečene i oljuštene pradajz-paprike ispasirajte, dodajte luk i tikvice i napravite odličnu osvežavajuću čorbu, koja se može jesti bilo hladna, bilo topla.
Paradajz-paprike imaju široku upotrebu u pravljenju razlićitih turšija za zimu. Kada su sveže, koriste se za salate i razna jela sa mesom i povrćem, a takođe i kada su marinirane, paradajz-paprike su veoma ukusne.
Koristi od paradajz-paprika
• Pružaju nam zaštitu od slobodnih radikala. Paradajz-paprike jarkih boja, bez obzira da li su zelene, crvene ili žute, bogat su izvor nutrijenata. One sadrže veliku koncentraciju vitamina C i A, koji kada udruženo deluju, neutrališu slobodne radikale koji oštećuju ćelije.
• Smanjuju rizik od kariovaskularnih oboljenja. Ove paprike sadrže vitamin B6 i folnu kiselinu, a ova dva vitamina su zajedno efikasna u snižavanju nivoa homocisteina, odgovornog za oštećenje krvnih sudova, koji se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od srčanog udara ili infarkta.
• Smanjuju rizik od pojave raka. Crvene paradajz-paprike spadaju u retke namirnice koje sadrže likopen, čija se konzumacija povezuje sa smanjenjem rizika od raka prostate, grlića materice, bešike i pankreasa.
• Poboljšavaju zdravlje pluća. Ako ste vi ili neko koga volite pušač, konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom A (gde spadaju i paradajz-paprike) kao deo zdrave ishrane vam bukvalno može spasiti život. Benzopirin, koji se nalazi u dimu cigarete, vodi do deficita vitamina A, ali ishrana bogata ovim vitaminom može pomoći da se smanji rizik od enfizema.
• Štiti vid. Zbog velikih količina vitmina C i beta karotena, paradajz-paprike su odlična zaštita od katarakte.
• Štite od artritisa. Namirnice bogate vitaminom C, kao što su slatke i ljute paprike, pružaju nam zaštitu od inflamatornog poliartritisa, koji je oblik artrtisa i može obuhvatati jedan ili više zglobova.
Komentari