Zanimljive činjenice o javoru, javorovom soku i javorovom sirupu

Zanimljive činjenice o javoru, javorovom soku i javorovom sirupu

Javorovo drvo treba da raste u određenim uslovima, kako bi se moglo koristiti za dobijanje javorovog sirupa. Postoji 6 vrsta ovog drveta, ali za dobijanje sirupa se koristi jedna vrsta koja nosi naziv Šećerni javor. Od tog drveta se dobija javorov sirup najboljeg kvaliteta.

Kako bi se dobio sirup od javora, probija kora drveta i onda se sakuplja sok. On sadrži velike količine vode i zato je potrebno da prođe proces zagrevanja, kako bi voda isparila.

Drvo, od kojeg se dobija javorov sirup, ne treba da ima manje od 30 godina. Njegov prečnik treba da bude najmanje 12 cm.

Kada ovo drvo počne da cveta, tada nije najbolje vreme da se dobije sok. Običo je pravo vreme tokom prvih toplijih prolećnih noći. Pogodno vreme za dobijanje javorovog soka heste 1-2 meseca. Najviše se dobija u roku od 10-15 dana.

Kako drvo javora ne bi bilo uništeno, treba da se kontroliše dobijanje sirupa i ne treba da bude više od 10% godišnje.

Od jednog javorovog drveta tokom sezone se dobija oko 10 l. Ta količina je dovoljna da se dobije 1 l javorovog sirupa.

Koncentracija bez dodataka vodi do dobijanja javorovog sirupa. Radi poređenja, 50 ml javorovog sirupa ima kalorija koliko i u 1 kašičici šećera. Javorov sirup se često koristi kao zamena za med.

Javorov sirup sadrži saharozu u velikim količinama. Takođe, sadrži fruktozu i minerale poput magnezijuma, kalijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. On jača imunitet, ima antibakterijsko i antioksidantno dejstvo.

Zanimljive činjenice o javoru, javorovom soku i javorovom sirupu

Postoje dve klase ovog sirupa. Prva klasa je A. To je prvi sok koji je izvučn iz drveta. Svetlije je boje i nije mnogo sladak. Klasa A sadrži minerale i vitamine, i to znatno više nego klasa C. Klasu A možete konzumirati bez obrade i koristan je za pročišćavanje organizma. Klasa C se dobija nakon klase A. Ima tamniju boju i veoma sladak ukus, Koristi se u poslastičarstvu, kao i svakodnevno kao zamena za šećer i med.

Javorov sirup je skupo zadovoljstvo i zato se retko može naći u čistom obliku. U prodavnicama se najčešće može naći onaj koji je pomešan sa medom ili glukoznim sirupom. Neke firme prodaju imitacije bez ikakvog sadržaja javorovog sirupa. Pomoću raznih hemijskih dodataka, on može imati istu boju i aromu kao javorov sirup. Poželjno je da čitate deklaracije proizvoda i da vas ne privlači niska cena.

Od javorovog sirupa se dobija i javorov šećer.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji