Kako se konzumira đumbir

Sveđi đumbir

Đumbir je poznat još iz drevnosti i ne kosristi se samo u kulinarstvu, nego i u lekovite svrhe. Možete pripremiti čaj sa korenom aromatične bilje, koji je odgovarajuć za kašalj ili za lečenje prehlada.

Ne dopada se svima, naravno, najviše zbog svog ljutog ukusa i veom malim mirisom limuna. Ustvari, začine je veoma efikasan kod raznih bolesti - pomaže za bol u grlu, reguliše krvni pritisak itd.

Dosta često se napitak od đumbira koristi za sagorevanje masti, a postoje i recepti sa njim za koje se tvrdi da pomažu kod onkoloških bolesti. Obično se za lečenje preporučuje svež kore đumbira, a ne u prahu.

Osim za lečenje raznih bolesti, začin se koristi često u kulinarstvu. Možete ga koristi suv, u prahu ili svež. Svež đumbir je poželjno da čuvate u frižideru, a supen u kesici na tamnom i hladnom mestu.

Čaj od đumbira

Prema Ajurvedi, đumbir je začin u kojiem se nalazi svih šest ukusa - slano i slatko, ljuto i gorko, kiselo i oporo. Kada se priprema čaj, đumbir treba da se oljušti. Nakon toga se seče na tanke kriške i stavlja se da vri u litar vode. U kulinarstvo se obično koristi rendan ili u prahu.

Đumbir je izuzetno popularan u azijskoj kuhinji - tamo se najčešće renda ili seče, nakon toga se kratko potopi u vodu i stavlja u jelo tek na kraju.

U Indiji, da bi se napravio sos uz jela od mesa, proprži se začin, a u Kini se često kuva ili prži. Đumbir je odgovarajuć ne samo za jela od mesa, možete ga stavljati u desert. Sa zalinom možete dati pikantan ukus voćnim salatama, marmeladama, kremovima.

Đumbir

Osim za slana jela, u Kini je veoma popularan konzervisan đumbir - u ove svrhe se koristi specijalna vrsta đumbira - konzerviše se mesnatiji i ne toliko ljut đumbir.

Koreni se sakupe pre nego što uzru - treba da budu sočni i sveži. Konzervidana varijanta đumbira se najčesto koristi u poslastičarstvu, ali kod nas još uvek nije dovoljno poplaran.

Đumbir se može dodati još u supe, različite soseve, povrće. Stavite prstohvat đumbira u paradajz sos - daće mu veoma prijatan miris. Sasvim malo začina, sitno izrendanog, ako je svež, učiniće vašu salatu od cvekle veoma egzotičnom. Možete kombinovati sa začinima jakog mirisa, kao beli luk na primer.

Trudnice i dojilje treba da ograniče unos đumbira. On ima antiseptično dejstvo i efikasan je kod trovanja hranom. Deluje aktivno i kod mučnina, poremećaja u varenju i dijareje. Prema nekim izvorima odličan je afrodizijak.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji