Pravila kod kuvanja pasulja

Pasulj

Pasulj spada u najčešće pripremljanim kuvanim jelima na ovim prostorima. Došao iz daleke Amerike, on je izuzetno koristan za ljudski organizam. Zreo pasulj je veoma bogat belančevinama, koje su bliske životinjskim, a ima i mnogo mineralsnih soli i aminokiselina.

Boranija ili zeleni pasulj ne može da se pohvali velikom količinom belančevina i ugljenih hidrata, ali na račun toga ima veću količinu vitamina. Pasulj je posebno koristan za srce i krvne sudove, kao i za osobe koje imaju dijabetes, je snižava šećer u krvi.

Kako bi iskoristili sve njegove prednosti, treba da naučite kako da ga pripremite. Evo najvažnijih pravila kod priprema pasulja:

- Kada je reč o kuvanju zrelog pasulja, nezavisno od koje je sorte, potopite ga prethodne noći u dovoljnoj količini vode;

- Pre nego stavite pasulj da se kuva, operite ga dobro;

- Kada kuvate zreo pasulj, uvek izbacite prve dve vode u kojima se kuvao;

- Kako bi zreo pasulj bio gotov što pre, dodajte maslac u njega, kada izmenite dve vode;

Boranija

- Kada kuvate zreo pasulj, nikada ne stavljajte so u početku kuvanja, jer ćete na taj način produžiti vreme kuvanja;

- Za razliku od povrća, koje je bolje stavljati u vruću vodu, pasulj prelijte hladnom ili mlakom vodom;

- Za pripremu tradicionalne čorbe od pasulja ili janije od pasulja, najvažniji začin je nana. To ipak ne važi za sve vrste pasulja. na primer, azijski pasulj adzuki se uglavnom koristi kod pripreme deserata i začini za njega su potpuno različiti;

- Masniji pasulj je bolji da se od njega pripremaju čorbe i janije, ali ne i za salate;

- Skoro sve vrste pasulja su teške za varenje u organizmu i dobro je da ga pripremate sa mnogo povrća, koje se stavlja kada je pasulj počeo da omekšava;

- Sitniji pasulj je dobar za pripremu svakakvih jela, ali traži više vremena za termičku obradu;

- Kod kuvanja boranije, imajte na umu da se ona mnogo brže priprema od zrelog pasulja;

- Kada čistite boraniju, nemojte da mnogo odsečete krajeve i vrhove;

- Boraniju ne morate da prethodno potapate u vodu, kao i od promene vode kada proključa;

- Tradicionalni začin za boraniju je mirođija, ali se na primer u Indiji ona priprema sa korijanderom;

Ako i vi volite da redovno jedete pasulj, probajte recepte za Janiju od boranije, Posni pasulj, Pasulj sa kiselim kupusom, Pasulj u đuvečari, Kuvani pasulj u flaši, Pasulj sa kobasicom, Gravče na tavče, Pasulj u punjenenim paprikama, Pečeni pasulj u rerni.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji