bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta znate o basmati pirinču?

Šta znate o basmati pirinču?

Pirinač basmati

Basmati pirinač se naziva "Kralj pirinča". Na hindi "basmati" znači aromatičan.

Bamati pirinač se gaji na poljima Himalaja. Ima tanka i duga aromatična zrna, kao i specifičan i bogat ukus. Koristi se za pripremu svih jela i priloga iz istočne kuhinje, kao i za deserte.

Razlika između sorti basmati i običnog pirinča se krije u zrnima. Njegovi su duži i tanji, a prilikom termičke obrade ocrtava svoj oblik. Najčešće se kuva u zatvorenoj posudi, ali se može i propžiti i zapeči.

Vrste pirinča

Hiljadama godina u zemljama kao što je Indija, Kina, Malezija pirinač je osnovna hrana za prehranu. 45 % stanovnika Zemlje se takođe prehranjuje sa ovom žitaricom.

Prema indijskoj nauci za ishranu i zdravlje - Ajurvega, telo se karakteriše sa tri energije: kafa (voda i zemlja), pita (vatra i voda) i vata (vazduh i prostranstvo). Svaki čovek se karakterizuje sa nadmoći jedne od energija u sebi.

Smatra se da je Basmati pirinač orgovarajući za sve tri energije. Slednici Ajurvede ga vole vipe od neoljuštenog pirinča, pošto se lako vari i ne opterećuje želudac. Više se koristi i od običnog belog pirinča, pošto sadrži manje skroba, ne zapušava creva i ima dejstvo koje hladi. Basmati pirinač je odgovarajući i široko rasprostranjen i među onima koji praktikuju jogu, pošto daje asketsku snagu.

Salata sa pirinčem

Priprema basmati pirinča se ne razlikuje od pripreme običnog. Pre kuvanja se potopi u hladnu vodu na oko pola sata, nakon toga se kuva sa malo masnoće. Ova sorta je izuzetno bogata kalijumom, fosforom, kalcijumom i ugljenim hidratima, ali ima i nizak nivo celuloze, masti i proteina.

Basmati pirinač sa povrćem i pečurkama

Potrebni sastojci: 100 g basmati pirinča, 150-200 g pečuraka, 1 šargarepa, 1 glavica luka, 1 zelena paprika, 1 crven paprika, kockica bujona od povrća, so, biber, 1 limun, sok i kora 1-2 kriške limuna po ukusu.

Način pripreme: Povrće i pečurke isecite sitno. Popržite u malo masnoće i kada omekšaju u njih dodajte pirinač. Kad se popari prelijte vodom u odnostu 1:4.

Nakon toga dodajte kockicu bujona, so po ukusu i biber. Jelo je gotovo nakon 15-ak minuta. Pre nego što ga skinete sa vatre možete dodati malo soka i koru od limuna - tako je tipično za ističnu kuhinju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji