bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Najskuplja kafa na svetu se dobija iz životinjskog izmeta

Najskuplja kafa na svetu se dobija iz životinjskog izmeta

Jelena AndonovJelena Andonov
Džedaj
2111393
Šoljica kafe

Napitak br. 1 u svetu - kafa je prvo nešto što milioni ljudi na svetu vide ujutru. Priprema jutarnje doze kofeina je ritual koji mnogi od nas nastavljaju da izvode tokom većeg dela dana. Delujući kao doping, kafa je važan deo našeg svakodnevnog života i uvek je dobro znati šta je novo u vezi sa njom. A najnovija vest sigurno će vas zanimati.

I dok je za najbolju kafu na svetu proglašena Tunki Coffee koja se proizvodi u Peruu, najskuplja kafa nam dolazi iz Indonezije. Nosi naziv "Kopi Luwak". Njeno ime potiče od lokalne reči za kafu "Kopi" i imena životinje "Luvwk".

Zrna ove sorte odlikuju se načinom obrade, kao i ukusom, aromom i kvalitetom kofeinske tečnosti, koja se priprema od njih.

"Kopi Luwak" se izvozi samo u Sjedinjene Američke Države i Japan, ai njena proizvodnja je ograničena. Posebno je interesantan način obrade ove vrste kafe. Zrna-plod sa drveta kafe su omiljena hrana životinje civet. Ona naseljava teritorije Indonezije i pripada sisarima koji se hrane glodarima, insektima ili voćem.

Civet voli da jede i zrna kafe direktno sa drveta, ali gutanjem zrna ne mogu uvek biti razgrađena od strane želudačnih sokova ovog sisara. To često dovodi do izbacivanja celih zrna iz organizma životinje.

Lokalni Indonežani su otkrili zanimljivu profesiju, pa su počeli da se bave prikupljanjem životinjskih fekalija. Izmet se pretražuje u potrazi za "dobrim zrnim", koja se temeljno peru i zatim suše.

Zrna kafe

Poslednji korak je pečenje i ciklus dobijanja najskuplje kafe na svetu je zatvoren.

Uprkos blago zabrinjavajućem načinu dobijanja, "Kopi Luwak" se odlikuje i jedinstvenom bojom. Preporučuje se serviranje u beloj porcelanskoj čaši da se vidi boja koja se razlikuje od drugih proizvođača kafe.

Ova kafa koja se dobija iz životinjskog izmeta je iznenađujuće slatka i nije potrebno dodavati šećer. Nije gorka, ima izuzetno prijatnu aromu i nula kiselosti.

Poslednja karakteristika ove kafe je velika prednost za ljude koji imaju osetljiv stomak, što je čini još poželjnijom.

I iako se "Kopi Luwak" proizvodi i priprema na veoma jednostavan i lak način, ova kafa na tržištu ima najvišu moguću cenu.

Već je dostupna u Bugarskoj, i šolja ove unikatne kafe košta 70 leva. U Parizu, Londonu i Moskvi ovaj indonezijski napitak ima mnogo veću cenu - 100 evra po šoljici. "Kopi Luwak" je dostupna isključivo upakovana, i svako pakovanje prati ručni sertifikat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji