Kulinarski trikovi za ukusniju cveklu

Cvekla

- Kad kupite cveklu, da biste je sačuvali svežu ne perite je i ne ljuštite, već je uvijte u mokru krpu i stavite u plastičnu kesu:

- Cvekla će sačuvati zasićenu boju, ako je kuvate celu;

- Pre kuvanja cvekle treba da je stavite u šerpu i prelijete hladnom vodom, ali treba da je potpuno pokrivena vodom. Pri kuvanju temperature ringle treba da je umerena i cvekla da se kuva dok ne omekša, a voda treba da ispari skoro potpuno.

- Kuvanu cveklu ne treba ljuštiti nožem, već dok je još topla, ali ne vrela, da se ne bi opekli, ljuštimo je rukama;

- Za salatu cvekla se kuva oljuštena i isečena na kriške, dok se u vodu doda jedna kašika sirćeta;

- Cveklu za salatu prelijte pripremljenim dresingom od dobro umešanih soli, sirćeta, ulja i izgnječenog belog luka. Začinjenu cveklu promešajte i ostavite da odstoji jedna sat na hladnom i tek tad servirajte;

Salata od cvekle

- Topla cvekla ne treba da se seče nožem, zato što tako dobija neprijatan miris;

- Ako želimo da nam se ruke ne oboje kad pravimo cveklu treba prethodno da ih namažemo uljem:

- Sok od cvekle možemo da koristimo kao boju za bojenje pamučnog tekstila ili za farbanje jaja kao i drugih jela kao što je krompir pire.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji