Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Koliko dugo maslac može da izdrži u frižideru?Koliko dugo maslac može da izdrži u frižideru?
26. avgust
Ako ste ljubitelj maslaca i pitate se koliko dugo može da izdrži u frižideru - pročitajte ovaj savet do kraja. U suštini, maslac ima prilično dug rok trajanja, za razliku od nekih drugih mlečnih proizvoda, jer sadrž...
Kako se pravi puter od kikirikija?Kako se pravi puter od kikirikija?
25. avgust
Kikiriki puter je proizvod, koga svi povezuju sa njegovim neodoljivim ukusom. Pogodan je za samostalno konzumiranje ili kao dodatak drugom jelu. Ukus putera je zbog njegovog glavnog sastojka, odnosno tako poznatog ki...
Kada treba da pijete čaj od hajdučke trave?Kada treba da pijete čaj od hajdučke trave?
25. avgust
Hajdučka trava je biljka poreklom sa severne hemisfere koja slobodno raste na pašnjacima, pored puteva i drugim mestima sa dobro dreniranim zemljištem. Lako se prepoznaje po pernatim listovima, snažnim stabljikama i š...
Kako da filetirate ribu?Kako da filetirate ribu?
24. avgust
Recepti sa ribom su ukusni i zdravi. Međutim, kuvanje sirove ribe može zahtevati njeno filetiranje. U ovom procesu imamo odvajanje mesa od nejestivih delova, kože i kičme, za šta je potrebno malo vremena. A ako imate p...
Kako se ređa lazanja?Kako se ređa lazanja?
24. avgust
Lazanja je jedno od najukusnijih italijanskih jela. Postoje hiljade varijacija ovog klasičnog italijanskog jela. Možete pripremiti: - lazanja od spanaća i sira; - klasičnu lazanju Bolonjeze; - lazanja sa sirevima...
Kako sprečiti da se kore za lazanju slepe?Kako sprečiti da se kore za lazanju slepe?
23. avgust
Lazanja je naziv i za vrstu širokih i ravnih rezanaca (testenine) i za ukusno jelo koje pripremate tako što ćete testeninu slagati sa drugim sastojcima kao što su meso, sir, povrće, začini, ukusni sosevi i sve to peč...
Da li da pijemo sojino ili bademovo mleko?Da li da pijemo sojino ili bademovo mleko?
23. avgust
Poslednjih godina tradicionalno sveže mleko je već dobilo drugačiji izgled, jer savremeni čovek traži sve zdraviju i kvalitetniju alternativu poznatim proizvodima. Najpoznatije zamene za životinjsko mleko su sojino...
Šta sadrži sojino mleko?Šta sadrži sojino mleko?
22. avgust
Sojino mleko se proizvodi od sojinog zrna vodenom ekstrakcijom. Može biti zaslađeon ili nezaslađeno i obično sadrži zgušnjivač ili stabilizator. Na tržištu postoji čak i sojino mleko sa ukusom čokolade. Soja je b...
Šta da skuvate sa sojom?Šta da skuvate sa sojom?
22. avgust
Napisano je stotine recepata sa sojom, koji sadrže univerzalnu biljku soju, uključujući: - miso; - tempeh; - sojino mleko; - tofu; - edamame. Lepota proizvoda od soje je u tome što su raznovrsni, jedno...
Šta je E236 i kako se koristi?Šta je E236 i kako se koristi?
20. avgust
E236 je mravlja kiselina. Mravlja kiselina, sistematski nazvana metanoična kiselina, je najjednostavnija karboksilna kiselina. Mravlja kiselina (E236) pripada grupi konzervanasa. Ima je u mnogim biljkama (kopriva), ...
Kako se pravi limunada?Kako se pravi limunada?
20. avgust
Limunada je jedno od letnjih pića koje najviše osvežava, a može se brzo i lako pripremiti kod kuće. Ali šta tačno sadrži limunada? Kao što ime kaže, glavni sastojak je limun. Pored limuna, sastav uključuje običnu il...
Kako se pohuje sa susamom?Kako se pohuje sa susamom?
19. avgust
Susam se može koristiti za pripremu hleba, peciva, keksova i štapića od hlebnog testa. Glavni je sastojak azijske kuhinje i koristi se u pripremi mnogih jela - od sušija do supa. Takođe u kulinarstvu, posebno je po...
Sve o škampima - izbor, kako ih očistiti i koristi od njihSve o škampima - izbor, kako ih očistiti i koristi od njih
19. avgust
Jela od morskih plodova su još uvek retkost na našim trpezama. Uostalom, često ne znamo kako da pripremimo neke namirnice, pa ne želimo da kupujemo skupe proizvode kako ne bismo bacali novac. Iako u prodavnicama možet...
Koja riba je pogodna za pohovanje?Koja riba je pogodna za pohovanje?
18. avgust
Evo liste riba koje su ukusne kada se pohuju, a zatim prže ili peku u rerni. Bakalar, som, iverak, grgeč su na spisku kao pogodne vrste. Za prženje (pečenje) preporučuje se upotreba ulja blagog ukusa, kao što je biljn...
Kako se ljušte pečurke?Kako se ljušte pečurke?
18. avgust
Pečurke rastu na zemlji i zbog toga se na njih lepi mnogo blata. Veoma je važno da očistite pečurke, kako biste uklonili svo blato i prljavštinu na njima pre nego što ih skuvate. Pečurke će trajati u frižideru ne viš...
Šta sadrži soja?Šta sadrži soja?
16. avgust
Soja ili soja u zrnu je vrsta mahunarki koja je sada postala jedna od najšire konzumiranih namirnica na svetu zbog svojih koristi za zdravlje. Soja je poreklom iz istočne Azije, a takođe se intenzivno uzgaja u Indij...
Kako se čuvaju kupine?Kako se čuvaju kupine?
16. avgust
Jedna od najboljih stvari u vezi leta je svo sveže voće koje ono nosi sa sobom. Ako kupujete kupine, čuvajte ih u originalnom pakovanju, bilo da se radi o plastičnoj ili kartonskoj kutiji za voće. Treba ih čuva...
Kako se čuva margarin?Kako se čuva margarin?
16. avgust
Margarin, koji se naziva i biljni maslac ili maslac bez mleka, često se koristi kaozamena za kravlji maslac. Za pripremu margarina koriste se biljne sirovine ili vrlo mala količina obranog mleka. Margarin se može ...
Kako da očistite mrlju od soja sosa?Kako da očistite mrlju od soja sosa?
15. avgust
Soja sos izaziva jake tamne mrlje kada dospe na odeću i odmah vas tera da pomislite na najgore, da nema uklanjanja. Evo šta treba da zapamtite da se uspešno izborite sa mrljama od soja sosa: Delujte brzo ako vam so...
Kako da osušite kupine?Kako da osušite kupine?
15. avgust
Kupine su voće visokog kvaliteta ukusa i nutritivnog sadržaja. Nude niz dragocenih koristi za organizam, pa se široko koriste u pripremi raznih recepata, poslastica, čajeva i kompota. Da biste pripremili ukusno...
Kako se uvija saralija?Kako se uvija saralija?
12. avgust
Saralija je uvijena pita sa orasima i šećernim sirupom (možete da dodate i ratluk). Kako uviti saraliju - pogledajte više u sledećim redovima: Razvaljajte kore za pitu ili filo testo (oko 16 listova), savijajuc...
Kako se uzima protein od soje?Kako se uzima protein od soje?
12. avgust
Bilo da ste vegetarijanac ili ne, dobro je znati da je soja odličan izvor proteina i svakako bi bilo dobro da je uključite u svoju ishranu. Sojin protein u prahu se pravi odvajanjem sojinog proteina od sojinog zrna i ...
Kada da pijete sojino mleko?Kada da pijete sojino mleko?
12. avgust
Poslednjih godina sojino mleko je steklo veliku popularnost u zapadnoj proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. U stvari, sojino mleko se smatra tradicionalnim pićem u azijskim kulturama, gde su korisna svojstva ovog pr...
Kada se bere piskavica?Kada se bere piskavica?
12. avgust
Piskavica – Ova biljka koja se lako uzgaja ne samo da će biti estetski dodatak vašoj bašti, već je i njena lekovita vrednost i bogat ukus čine vrednom biljkom koju nećete želeti da propustite da posadite. Listovi...
Šta je hidrogenizovana voda i kako se pravi?Šta je hidrogenizovana voda i kako se pravi?
11. avgust
Hidrogenizovana voda je obična voda sa dodatkom vodonika. Prema nekim izvorima, dodavanje vodonika u gasovitom stanju u vodu povećava njena antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Gas vodonik je hvaljen zbog s...