Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se pravi krem od maslaca?Pripremanje torte sa kremom od maslaca ili slatkiša sa lepom glazurom nije tako teško kao što mnogi ljudi misle.
U stvari, zaista nije teško pripremiti savršeni krem od maslaca, koji će vam omogućiti da napravi...
19. nov.
Koliko sirća se stavlja u kisele krastavčiće?Obično se u jednu teglu krastavčića dodaju četiri kašike sirća. Ali sve zavisi od specifičnog recepta za zimnicu.
Nudimo vam proveren domaći recept za kisele krastavčiće. U teglu od 500 g poređajte kornišone i doda...
18. nov.
Koliko se aspirina stavlja u turšiju?Aspirin je najpoznatiji lek na svetu, koji se više od jednog veka koristi kao lek protiv bolova, antipiretik, antiinflamatorni lek i lek protiv zgrušavanja krvi.
Ali ovo nije jedina njegova primena. Hiljade domaćica...
16. nov.
Da li šampinjoni imaju otrovne dvojnike?Šampinjon je jedna od najrasprostranjenijih vrsta pečuraka u našoj zemlji, koja pripada rodu Basidiomicetes. Postoji nekoliko vrsta, a odlikuju se ružičastim listićima, koji sa uzrastom menjaju boju. Šampinjoni imaju šir...
14. nov.
Koja hrana se jede kod bolesne žuči?Čak i kod prvih simptoma upale žuči savetuje se radikalna promena u ishrani. Svu hladnu, začinjenu, previše slanu ili previše masnu hranu treba isključiti iz jelovnika ljudi koji pate od upale žučne kese.
Oni koji p...
12. nov.
Kako se jede kaki jabuka?Kaki jabuka (japanska jabuka) je izuzetno korisno jesenje voće koje pomaže kod poremećene crevne mikroflore, problema sa štitnom žlezdom, anemije i očvršćava kosti. Bogata je vitaminom C, A, taninima, gvožđem i nizom...
09. nov.
Zašto se med stavlja u turšiju?Med se dodaje u turšiju da bi joj dodao slatkoću i izbalansirao ukus. Ovo je uobičajena praksa u nekim receptima za turšije, u kojima med može poboljšati ukus i kompenzovati kiselost povrća.
Med je poželjniji a...
09. nov.
Da li pečurke bukovače imaju otrovnog dvojnika?Pečurke bukovače su vrsta bazidiomiceta koje imaju veoma zanimljiv oblik. Drška pečurke raste sa drveta i veoma je tvrda. Ima belo, žilavo i čvrsto meso. Veruje se da bukovače nemaju otrovnog dvojnika.
Pečurka nema...
06. nov.
Kako se čiste kesteni?Kesten je omiljena hrana ljudi u jesen, jer su tipični orašasti plodovi sezone, koji ne zahtevaju mnogo truda ili opreme za pripremu.
Kesteni se mogu pripremati kako slatki, tako i slani, ali u svakom slučaju ljudi i...
05. nov.
Kada treba da se preseče kiseli kupus?Ako želite da stavite tradicionalnu pitu sa kiselim kupusom na trpezu za Badnje veče ili da poslužite za Božić ćuretinu sa kiselim kupusom, trebalo bi da stavite bar kiseli kupus. Idealno vreme za stavljanje kupusa...
04. nov.
Kako održati širu slatkom?Za one koji ne znaju, šira je sveže ceđeni sok od grožđa dobijen iz ploda grožđa koji je na neki način sprečen da započne alkoholnu fermentaciju. Često ga možete sresti pod imenom bezalkoholno vino, a u stvari, šira ...
01. nov.
Kako se priprema ovsena kaša?Ovsena kaša je doručak napravljen od ovsa i vode ili mleka. Poslednjih godina stekla je veliku popularnost jer se brzo priprema, zasićuje i korisna je. Takođe sadrži vitamine, gvožđe, kalcijum i magnezijum.
Ova su...
30. okt.
Kakav treba da bude odnos pirinča i vode pri kuvanju?Uobičajeno je mišljenje da kada kuvate pirinač odnos pirinča i vode treba da bude 1:3. To znači da se u jednu šolju pirinča dodaju tri šolje vode. Ali ovaj odnos može varirati od 1:2,5 do 1:4.
Naravno, količina je pri...
26. okt.
Kako se zgušnjava jelo?Vrlo često kada kuvamo, naše jelo bude retko i želimo da ga zgusnemo. Evo nekoliko saveta o tome kako da zgusnete jelo:
1. Najpogodniji i najjednostavniji način da zgusnete jelo je brašno. Rastvorite 2 kašike brašna...
26. okt.
Kako i koliko dugo se peku paprike u rerni?Kod pripreme zimnice, mnoge domaćice radije napuštaju tradicionalni aporat za pečenje paprika i umesto toga peku paprike u rerni.
Pečenje paprika u rerni je poželjnije jer se više paprika može peći istovremeno. Ali...
25. okt.
Šta je rikota?Rikota je tradicionalni italijanski sir, koji se proizvodi vekovima. Pravi se od surutke kravljeg, ovčijeg, bivoljeg ili kozjeg mleka koja je preostalo od proizvodnje sira.
Rikota je veoma lep beli sir, mekanog i b...
24. okt.
Kako se pravi late?Prošli su dani kada ste jednostavno naručivali espreso ili kapućino u kafiću. Danas, čak i u najskromnijim kafićima, možete naručiti razne kafe – švarc, late makijato, kapučino, kafe frape, moka kafu, irsku...
23. okt.
Kako razlikovati otrovni dvojnik srndaća?Srndaći ili sunčanice su izuzetno ukusne jestive pečurke. Rasprostranjene su po celoj zemlji, mnogi ihberu. Iskusni berači pečuraka preferiraju relativno mlade srndaće, kod kojih je meso aromatično i nežno, jer kod z...
22. okt.
Kako da se brzo otreznim?Bez obzira koliko ste se zabavljali prethodne noći, ako ste se previše zabavljali i pili, a morate biti u kancelariji za nekoliko sati, imate ozbiljan problem. Postoji na desetine saveta o tome kako da se nosite sa mamu...
17. okt.
Koji je odnos svežeg i suvog kvasca?Suvi kvasac je jedan od proizvoda koji je relativno nepoznat našim bakama, koje su navikle da rade sa svežim kvascem.
Rastvorljivi kvasac, koji smo navikli da kupujemo u paketićima, razvijen je krajem šezdesetih go...
16. okt.
Kako se pravi zaprška za čorbu sa svežim mlekom?Postoji nekoliko osnovnih tipova zaprški za čorbe. Uz sve njih, pileća supa (kao i mnoge druge) postaje fantastična i veoma ukusna.
U svojoj suštini, zaprška se pravi od jaja, svežeg mleka, kiselog mleka, soka od li...
15. okt.
Koliko kalorija ima u banani i koliko je korisna?Banane nisu samo neverovatno ukusne, već i izuzetno korisno voće. Po potrošnji su na četvrtom mestu u svetu posle pšenice, pirinča i kukuruza. Ovo nikako nije slučajno. Njihov hemijski sastav je izuzetan – bogate su je...
14. okt.
Šta je seleri (celery)?U poslednje vreme postalo je modernije jesti musli za doručak i grickati zdrave stabljike celera i drugo sirovo povrće između obroka.
Iza savremenih stranih jezika kriju se nama dobro poznati proizvodi i jela. A a...
14. okt.
Kada se beru bundeve?Bundeve su jedni od omiljenih jesenjih plodova - vrste povrća, čija aroma ne može da nas ostavi ravnodušnim. Postoje različite vrste bundeve, koje se beru u različito vreme. U većini slučajeva njihova berba počinje po...
14. okt.
Šta je pestil?Pestil je drevni ruski proizvod, koji je u prošlosti bio izuzetno skup i veoma teško ga je bilo pronaći. Pripremao se od kaše od jabuke, belanaca i meda. Tokom godina u Francuskoj su med zamenili šećerom.
Uopšten...
12. okt.