bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Šta je kraft pivo?Šta je kraft pivo?
05. jun
U poslednje vreme, kraft pivo (zanatsko) postaje sve popularnije i iz tog razloga ćemo vam reći šta je to tačno. Kraft pivo se proizvodi najčešće u malim pivarama ili u potpunosti kod kuće. Njegov sastav uključuje...
Šta je biserni ječam?Šta je biserni ječam?
05. jun
Biserni ječam je vrsta ječma u obliku glatkih zrna bele ili blago žućkaste boje, duguljastih ili okruglih, koristi se kao osnova za priloge i žitarice, dodatak za supe, seoske janije. Ime je povezano sa sličnošću z...
Šta sadrži kardamon?Šta sadrži kardamon?
03. jun
Kardamon je u grupi među najskupljim začinima. Takođe se smatra lekovitom biljkom u Ajurvedi, grčkoj medicini i kineskim tradicijama. Zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava i sastava, kardamom ima digestivna, d...
Koja alkoholna pića idu uz morske plodove?Koja alkoholna pića idu uz morske plodove?
03. jun
Možda vaš um automatski pomisli na belo vino kada su u pitanju morski plodovi, ali život je prekratak da biste se ograničili samo na to. I alkoholna i bezalkoholna pića pružaju uzbudljivo i novo iskustvo za pobol...
Da li postoji razlika između batata i slatkog krompiraDa li postoji razlika između batata i slatkog krompira
02. jun
Razlike između batata i slatkog krompira nema. To je jedna te ista biljka različitih naziva. Poreklom je iz Južne Amerike i gromoljasta je biljka. Bogati su skrobom i vitaminom A. Osim krtole, ponekad se koriste i listov...
Koliko vremena se peče kukuruz?Koliko vremena se peče kukuruz?
02. jun
Pečenje kukuruza je ukusan i popularan način pripreme ovog svestranog povrća. Savršen je prilog za bilo koji roštilj ili porodično okupljanje i lako se pravi u samo nekoliko jednostavnih koraka. Ali koliko je potrebno...
Šta sadrži puter od kikirikija?Šta sadrži puter od kikirikija?
01. jun
Puter od kikirikija je vrsta namaza od mlevenog, sušenog i pečenog kikirikija. Obično puter od kikirikija sadrži dodatne sastojke koji menjaju ukus ili teksturu, kao što su so, zaslađivači ili emulgatori. Koristi se kao ...
Šta je ekspandirani pirinač?Šta je ekspandirani pirinač?
01. jun
Ekspandirani pirinač su zrna pirinča obrađena ekspandiranjem. Pirinač se zagreva do određene temperature i kao da eksplodira iznutra. Takav pirinač može da se oblikuje (prilikom obrade dobija se pastozna masa, koja se ...
Šta sadrži čaša kefira?Šta sadrži čaša kefira?
31. maj
Kefir je napitak od fermentisanog mleka koji se može napraviti od bilo koje vrste mleka — kozjeg, kravljeg, kokosovog, pirinčanog, sojinog, ovčijeg. Kefir sadrži 10 g ugljenih hidrata, 8 g mlečne masti, 8 g proteina, ...
Koliko dugo je majonez dobar za upotrebu?Koliko dugo je majonez dobar za upotrebu?
30. maj
Majonez je prehrambeni proizvod koji ide i uz slatka i uz slana jela. Lako se kvari zbog žumanceta, koje je glavni sastojak njegove kremaste konzistencije. Žumance se brzo kvari kada se ostavi na sobnoj temperatur...
Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko?Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko?
27. maj
Svi znamo da se pri pravljenju slatka na kraju dodaje limunska kiselina. Tako to čitamo u receptima ili znamo od naših majki i baka. Ali da li ste se zapitali zašto je to tako? Zašto se limunska kiselina dodaje u sl...
Da li je paradajz u konzervama i teglama dobar za vas?Da li je paradajz u konzervama i teglama dobar za vas?
26. maj
Paradajz iz konzerve je zgodan, jeftin i koristan, posebno kada paradajz nije u sezoni tokom zime. U nutritivnom smislu, konzervirani paradajz je sličan svežem paradajzu. Ima malo kalorija, pun je vitamina C i vlaka...
Šta da učinimo, ako kiseli kupus nije kiseo?Šta da učinimo, ako kiseli kupus nije kiseo?
26. maj
Ako ste pravili kiseli kupus kod kuće i on nije kiseo, ne brinite, može se popraviti. Kiseli kupus se pravi fermentacijom kupusa i drugog povrća u salamuri. Kiseli ukus potiče od mlečne kiseline koju proizvode ...
Koliko vremena treba vrganjima da porastu?Koliko vremena treba vrganjima da porastu?
25. maj
Vrganji su prilično ukusne i korisne gljive. Njihova sezona rasta počinje u junu mesecu. Sveže vrganje možete brati između maja/juna i novembra ako je lepo vreme. Vrganja će biti u izobilju ako je proleće vlažno. ...
Kako da lako oljuštimo kuvana jajaKako da lako oljuštimo kuvana jaja
25. maj
Svima se deševalo da ljušte kuvana jaja. Međutim, ne dešava se uvek da ih oljuštimo kako treba – ili ostanu ljuske na njima, ili polovina belanca otpadne sa ljuskama. Ako želite da znate kako da lako oljuštite svoje j...
Kako se pije rum?Kako se pije rum?
24. maj
Nekada se rum konzumirao bez neke posebne ceremonije. Nije se radilo o bontonu. Međutim, u savremenom svetu situacija je drugačija. Ovaj alkoholni proizvod je postao elitan i sada postoji određena kultura njegovog kori...
Kako pravilno oprati zelenu salatu?Kako pravilno oprati zelenu salatu?
24. maj
Pranje povrća je prvi korak u stvaranju ukusne salate, koja je bezbedna za jelo. Sveža zelena salata sa pijaca i prodavnica može biti domaćin različitih patogena i bolesti, pa je izuzetno važno da je dobro operete i ...
Kako se pohuje piletina?Kako se pohuje piletina?
24. maj
Piletina je među najčešćim i najpoželjnijim vrstama mesa za konzumaciju. To je jedan od glavnih izvora životinjskih proteina i pruža niz zdravstvenih koristi za telo. Pileće meso pruža poželjan ukus i hranljiva sv...
Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?
23. maj
Najčešće, želja da se jede čokolada tokom trudnoće pojavljuje se u poslednjem tromesečju, što je povezano sa brzim zamorom. Telu je potrebna dodatna energija koju čokolada može da obezbedi. Ali možete li je jesti, a da...
Koliko vode se koristi za kuvanje smeđeg pirinča?Koliko vode se koristi za kuvanje smeđeg pirinča?
22. maj
Smeđi pirinač je mnogo zdraviji od belog pirinča i može biti zdrav obilan obrok. Lako se kuva, ali je potrebno malo više vode i vremena u odnosu na beli. Važno je znati koliko će vode biti potrebno za kuvanje smeđeg ...
Kako da napravimo pastu od urmiKako da napravimo pastu od urmi
22. maj
Pasta od urmi je neverovatno jelo na bazi sušenih urmi sa dodatkom orašastih plodova i kakao praha. Ova pasta je veoma slična poznatoj Nuteli, ali je korisnija. Ovakva pasta nije samo ukusna, već i dijetetski proizvod...
Koje mleko je najbliže majčinom mleku?Koje mleko je najbliže majčinom mleku?
20. maj
Nesumnjivo je majčino mleko najbolje za bebe, ali ne mogu svi uspešno da doje. Onda se postavlja pitanje Koja je najbliža alternativa majčinom mleku? Prihvaćeno je da je kozje mleko odlična alternativa majčinom m...
Zašto se pojavljuje buđ na kačkavalju?Zašto se pojavljuje buđ na kačkavalju?
20. maj
Kačkavalj je omiljeni mlečni proizvod u kojem ljudi širom sveta uživaju vekovima. Međutim, jedan od najčešćih problema povezanih sa kačkavaljem je stvaranje buđi na njegovoj površini. U ovom članku ćemo se baviti ...
Kako da operemo sušene vrganje?Kako da operemo sušene vrganje?
18. maj
Upotreba sušenih vrganja u kuvanju je prilično jednostavna. Postoje samo neke nijanse koje je bolje da znate. Pečurke se ne peru pre sušenja, a ako ste kupili sušene pečurke na pijaci, budite spremni na činjenicu da ...
Koliko može da se čuva lisnato testo?Koliko može da se čuva lisnato testo?
17. maj
Lisnato testo je odlična alternativa kada vam ponestane ideja, a morate da skuvate nešto kod kuće. Recepti za lisnato testo su raznovrsni i lako možete pronaći upotrebu viška proizvoda u frižideru, a ipak postižete z...