Facebook
Omiljeno
Pinterest
Pretraga sajta
Koji kalup da izaberem za kolač?Na tržištu ima mnogo i različitih kalupa za kolače i slatkiše. Međutim, koji da izaberemo? U ovom savetu ćemo navesti karakteristike nekih vrsta kalupa za kolač, a vi sami ćete proceniti koji tačno da izaberete.
Da ...
Kako da uklonimo gorčinu iz radiča?Radič je vrsta cikorije italijanskog porekla. Ima blago gorak ukus i po vrsti mnogo liči na crveni kupus.
U ovom ukusnom povrću ima mnogo korisnih materija koje pokazuju blagotvorni uticaj na naše zdravlje. Ova vr...
Kako se pije ricinusovo ulje?Ricinusovo ulje se dobija od biljke ricinus, kao što i sam naziv kaže. Ova biljka je zapisana u knjizi Ginisovih rekorada kao jedan od najotrovnijih na svetu.
Ricinus biljka može da se nađe po celom svetu. Ako je kl...
Kako se otvaraju ostrige?Postoji nekoliko načina za otvaranje ostriga, ali u sledećim redovima ćemo spomenuti dva osnovna načina kako da se to uradi. Nikako nije jednsotavno otvoriti ostrige. Treba da otvorite ostrige tako da se ne izgubi njihov...
Kako se kuvaju prepelice?Meso divljači ima karakterističan ukus i aromu. Ljudi sa istančanijim ukusom mogu čak da razlikuju čime se životinja hranila. Prepelica je jedno od najukusnijeg i preferiranog za pripremanje mesa divljači.
U princ...
Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?Napraviti savršen kolač je cela nauka. Svaka domaćica se susretala sa propalim kolačem kojeg je bacila u kantu. Ovde ćemo vam ispričati kako da napravite savršen kolač i koji su najčešći razlozi neuspeha.
Možda ...
Koliko dugo meso može da izdrži u frižideru?Da napraviš testo je dosta ozbiljan zadatak i iziskuje dosta majstorstva i strpljenja. Svaka domaćica ima svoje načine mešenja testa.
Međutim, većina žena ne zna kako pravilno da čuva testo u frižideru i koliko du...
Šta znači tornirano povrće i krompir?Tornirano povrće se pojavljuje sve češće na jelovnicima po restoranima i po vitrinama na mestima sa gotovom hranom. Njihova specifičnost i lepota čine ih neodoljivim za isprobavanje.
Sam naziv torniranje znači ovalno ...
Kakvih kalorija ima u paradajzu?Osim što je mnogo ukusan, paradajz je mnogo koristan i zdrav. Međutim, ne možemo paradajz da nazovemo povrćem, zato što je on zapravo voće. Zanimljiva činjenica je da se u 18. veku paradajz smatrao otrovnim i bio je zabr...
Kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe?Jela sa škampima su ukusna i egzotična. Ovi morski plodovi su odličan gost na trpezi, zbog toga u današnjem savetu ćemo pokušati da objašnjavamo kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe.
Kako se odmrzavaju škampi?
U da...
Kako se kuva na pari?Mnogo često kada čitate recepte za pravljenje različitih deserata, stižete do momenta gde piše da se spremaju na pari i to zbunjuje mnoge kuvare početnike koji ne znaju kako se kuva na pari.
Kuvanje na pari je jedan...
Kako se kuva sa zamrznutim povrćem?Zamrzavanje porća i njihovo čuvanje u zamrzivaču je jedan od načina da ih pojedete čak kada su izvan njihove uoičajene sezone i kada su njihove cene u trgovinskoj mreže marketa kosmičke.
Čak i da niste od onih domać...
Šta sadrži zečije meso?Postoji mnogo vrsta mesa na tržištu - pileće, svinjsko, teleće, ćureće, zečije i dr. Danas ćemo posebno govoriti o zečijem mesu i o tome šta ono sadrži u sebi i da li je korisno za naš organizam. Uzgajanje zečeva je ve...
Šta je mlečno testo i za šta se koristi?Mlečno testo je testo je umešeno sa mlekom. Služi za pravljenje:
- hleba;
- pogača;
- mekika;
- testa za picu;
- krofnica i dr.
Mleko povećava apsorpciju vode, pa testo napravljeno sa mlekom treba da is...
Šta sadrži bundeva i zašto da je jedemo?Kada dođe jesen bundeva je jedno od stvari koje većina domaćica priprema. Ona je mnogo korisna, osim što je ukusna. U njoj je sadržano izuzetno mnogo korisnih materija, a još je lepše što je niskokalorična.
Ona je veo...
Koja je razlika između govedine i teletine?U većini slučajeva ljudi kod nas kada čaju za goveđe meso povezuju ga sa nečim "starim" ili "žilavim", a drugi ne prave razliku između teletine i govedine.
Raspoznavanje obe vrste mesa je mnogo važno kako za kvalitet ...
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeTeško da postoji osoba koja ne voli štrudle. To je jedan od najukusnijih svetski poznatih deserata. Ako ih volite ili pak ne, ako želite da ih napravite, ali ne znate kako, onda su sledeći redovi za vas.
Domovina ov...
Da li japanska jabuka može da se zamrzava?Uprkos svojoj mekoći japanska jabuka, ukoliko se pravilno čuva, može da bude sačuvana sveža mesecima. Reč je i o szrelim i nesazrelim japanskim jabukama.
Sazrela japanska jabuka ne može da se čuva ni na koji način, ...
Hipoalergena ishrana kod deceHipoalergena ishrana je efikasno smanjivanje alergijskog opterećenja organizma. Najprostije rečeno, telo "odbacuje" određene materije koje se nalaze u hrani, lekovima, životinjskim dlakama, čak i prašinu koja se nagomila...
Kako da čuvamo različite hranljive proizvode?Postoje određene tajne koje će vam pomoći da pogodno rasporedite proizvode u ormariće, frižidere i rafove.
Hranljivi proizvodi se čuvaju u providnim plastičnim kutijama, u staklenim, porcelanskim ili keramičkim tegl...
Voćne dijete kod različitih bolestiU današnje vremesokovi od sirovog voća i povrća trebalo bi da se široko upotrebljavaju u ishrani adolescenata i odraslih. Voćni sokovi ili pak oni od zeleniša nisu hir, već veoma potreban element u zdravoj i racionalno...
O jagodama za vreme trudnoćeSvaka žena se raduje kada shvati sa čeka bebu. Takođe mi žene kada zatrudnimo mnogo pazimo sa tim šta jedimo i šta je korisno za našu bebu. U ovom članku ćemo govoriti tačnije o jagodama i o tome za šta su korisne i za...
Koliko je brašna potrebno za jedan hleb?Količina brašna potrebna za pravljenje jedne vekne hleba varira u zavisnosti od toga koliko želimo da hleb bude veliki, koliko porcija i za koliko vremena je potrebno da ga pripremimo.
Mada, kao što svi znamo, svež i ...
Kako deluje đumbir kod kolitisaĐumbir u sebi kombinuje lekovita svojstva i kulinarske kvalitete.
To je zbog jedinstvenog moćnog protivmikrobnog dejstva gingerola - specifičnih jedinjenja đumbira. On može da uništaca širok spektar patogenih mikroorg...
Od kog dela svinje se priprema slanina?Slanina je svinjsko ili goveđe masno tkivo koje se nalazi ispod kože životinje. Ove životinje se posebno uzgajaju i tove specijalnom hranom kako bi se postigla optimalna količina masti. Iako su neki ljudi skeptični pre...