bonapeti.rs»Članci»Pretraga

Pretraga sajta

Kako da razvijemo i ispečemo testo bez pukotina?Kako da razvijemo i ispečemo testo bez pukotina?Jedan od problema spremanja hrane od testa je što je sve savršeno dok ne dođe vreme za razvijanje i pečenje. Dugo sam se borila sa testom i koliko god da volim proizvode od testa uvek sam se pitala: Da li će ovog puta...
Kako da shvatimo kada je krem karamel gotov?Kako da shvatimo kada je krem karamel gotov?Jede vam se nešto slatko? Pitate se šta brzo da spremite, a da bude neodoljivo ukusno? Ukusni krem karamel! Klasika u žanru! Ko ga ne voli?! Međutim, nije toliko jednostavnoda se napravi lep krem karamel. Važno je k...
Zašto je važno da jedemo voće i kada je ono najkorisnije?Zašto je važno da jedemo voće i kada je ono najkorisnije?Konzumacija voća se prihvata kao najuobičajenija stvar i često čak i ne shvatamo koristi voća. Voće sadrži pre svega veliku količinu vitamina C koji je neophodan kao materija koja štiti naš organizam od razvoja razl...
Šta se dešava kada udarate testo u stoŠta se dešava kada udarate testo u stoUkusne domaće pogače i hlebovi su uživanje u ukusu, a pripremanje testa je sakralni momenat. Mešenje testa deluje terapeutski, tera nas da se opustimo i damo najbolje od sebe i da osetimo zadovoljstvo od toga da s...
Šta je plombir i kako se pravi?Šta je plombir i kako se pravi?Plombir je ruski sladoled. Tehnologija njegove proizvodnje je doneta iz Francuske, ali zapravo on postaje najpopularniji u Rusiji. Pojavio se sredinom XVIII veka i nalazio se na meniju carskih ličnosti. Smatra se n...
Kako se prave gjuzleme?Kako se prave gjuzleme?Imamo jednu uspomenu iz detinjstva koja je povezana sa pripremanjem gjuzlema. Moja baba ih je pravila na najjednostavniji način, a kao rezultat toga bile su unikatno ukusne. Prosto je mesila testo od mlake vode, jedne...
Da li treba da gulimo rajsku jabuku?Da li treba da gulimo rajsku jabuku?Rajska jabuka je ukusno izdravo voće sa ogromnom količinom vitamina, delimično joda. Sastav ove aromatične rajske jabuke uključuje sledeće korisne materije: magnezijum, kalijum, gvožđe u velikim količinama, pektin...
Da li je dozvoljen med tokom posta?Da li je dozvoljen med tokom posta?Odgovaramo na pitanje koje često zabrinjava one koji su počeli da poste. Mnogi ljudi koji su odlučili da se pridržavaju posnog menija pre nekih od najvećih crkvenih praznika još uvek nisu sigurni koju hranu mogu da ...
Kako se pravi tutmanik?Kako se pravi tutmanik?Tutmanik je tradicionalno i veoma voljeno bugarsko jelo. On predstavlja umešenu pogaču od testa u kojoj ima sira. Ima mnogo drugih recepata za tutmanik, kao na primer tutmanik sa mlevenim mesom, slatki tutman...
Kako se prave buhtle?Kako se prave buhtle?Buhtle (uštipci) su omiljeni doručak malima i velikima. Osim toga, veoma brzo i jednostavno se prave. Savržen porodični doručak iziskuje da svako od nas ko voli da leti po kuhinji zna kako se pravilno spremaju buhtlic...
Šta sadrži celer?Šta sadrži celer?Kao što svi znamo, celer je osnova gotovo svih supa koje spremamo, ali takođe je i veoma koristan. Međutim, uprkos tome dosta se zanemaruje. Celer ima mnogo korisnih svojstava za naše zdravlje. On se nalazi u poro...
Šta sadrži rajska jabuka?Šta sadrži rajska jabuka?Rajska jabuka je drvo, koje je stiglo na Balkan početkom prošlog veka. Ona pripada porodici Abonosovi. Ovo narandžasto kasno jesenje voće je bogat izvor vitamina. U tom smislu visok sadržaj vitamina C i beta karotina ...