Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako se kuvaju prepelice?Kako se kuvaju prepelice?
10. januar
Meso divljači ima karakterističan ukus i aromu. Ljudi sa istančanijim ukusom mogu čak da razlikuju čime se životinja hranila. Prepelica je jedno od najukusnijeg i preferiranog za pripremanje mesa divljači. U princ...
Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?
10. januar
Napraviti savršen kolač je cela nauka. Svaka domaćica se susretala sa propalim kolačem kojeg je bacila u kantu. Ovde ćemo vam ispričati kako da napravite savršen kolač i koji su najčešći razlozi neuspeha. Možda ...
Koliko dugo meso može da izdrži u frižideru?Koliko dugo meso može da izdrži u frižideru?
08. januar
Da napraviš testo je dosta ozbiljan zadatak i iziskuje dosta majstorstva i strpljenja. Svaka domaćica ima svoje načine mešenja testa. Međutim, većina žena ne zna kako pravilno da čuva testo u frižideru i koliko du...
Šta znači tornirano povrće i krompir?Šta znači tornirano povrće i krompir?
08. januar
Tornirano povrće se pojavljuje sve češće na jelovnicima po restoranima i po vitrinama na mestima sa gotovom hranom. Njihova specifičnost i lepota čine ih neodoljivim za isprobavanje. Sam naziv torniranje znači ovalno ...
Kakvih kalorija ima u paradajzu?Kakvih kalorija ima u paradajzu?
08. januar
Osim što je mnogo ukusan, paradajz je mnogo koristan i zdrav. Međutim, ne možemo paradajz da nazovemo povrćem, zato što je on zapravo voće. Zanimljiva činjenica je da se u 18. veku paradajz smatrao otrovnim i bio je zabr...
Kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe?Kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe?
06. januar
Jela sa škampima su ukusna i egzotična. Ovi morski plodovi su odličan gost na trpezi, zbog toga u današnjem savetu ćemo pokušati da objašnjavamo kako da zamrzavamo i odmrzavamo škampe. Kako se odmrzavaju škampi? U da...
Kako se kuva na pari?Kako se kuva na pari?
06. januar
Mnogo često kada čitate recepte za pravljenje različitih deserata, stižete do momenta gde piše da se spremaju na pari i to zbunjuje mnoge kuvare početnike koji ne znaju kako se kuva na pari. Kuvanje na pari je jedan...
Kako se kuva sa zamrznutim povrćem?Kako se kuva sa zamrznutim povrćem?
05. januar
1
Zamrzavanje porća i njihovo čuvanje u zamrzivaču je jedan od načina da ih pojedete čak kada su izvan njihove uoičajene sezone i kada su njihove cene u trgovinskoj mreže marketa kosmičke. Čak i da niste od onih domać...
Šta sadrži zečije meso?Šta sadrži zečije meso?
05. januar
Postoji mnogo vrsta mesa na tržištu - pileće, svinjsko, teleće, ćureće, zečije i dr. Danas ćemo posebno govoriti o zečijem mesu i o tome šta ono sadrži u sebi i da li je korisno za naš organizam. Uzgajanje zečeva je ve...
Šta je mlečno testo i za šta se koristi?Šta je mlečno testo i za šta se koristi?
04. januar
Mlečno testo je testo je umešeno sa mlekom. Služi za pravljenje: - hleba; - pogača; - mekika; - testa za picu; - krofnica i dr. Mleko povećava apsorpciju vode, pa testo napravljeno sa mlekom treba da is...
Šta sadrži bundeva i zašto da je jedemo?Šta sadrži bundeva i zašto da je jedemo?
04. januar
Kada dođe jesen bundeva je jedno od stvari koje većina domaćica priprema. Ona je mnogo korisna, osim što je ukusna. U njoj je sadržano izuzetno mnogo korisnih materija, a još je lepše što je niskokalorična. Ona je veo...
Koja je razlika između govedine i teletine?Koja je razlika između govedine i teletine?
03. januar
U većini slučajeva ljudi kod nas kada čaju za goveđe meso povezuju ga sa nečim "starim" ili "žilavim", a drugi ne prave razliku između teletine i govedine. Raspoznavanje obe vrste mesa je mnogo važno kako za kvalitet ...
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeKako napraviti štrudlu - vodič za početnike
03. januar
Teško da postoji osoba koja ne voli štrudle. To je jedan od najukusnijih svetski poznatih deserata. Ako ih volite ili pak ne, ako želite da ih napravite, ali ne znate kako, onda su sledeći redovi za vas. Domovina ov...
Da li japanska jabuka može da se zamrzava?Da li japanska jabuka može da se zamrzava?
01. januar
Uprkos svojoj mekoći japanska jabuka, ukoliko se pravilno čuva, može da bude sačuvana sveža mesecima. Reč je i o szrelim i nesazrelim japanskim jabukama. Sazrela japanska jabuka ne može da se čuva ni na koji način, ...
Hipoalergena ishrana kod deceHipoalergena ishrana kod dece
31. dec.
Hipoalergena ishrana je efikasno smanjivanje alergijskog opterećenja organizma. Najprostije rečeno, telo "odbacuje" određene materije koje se nalaze u hrani, lekovima, životinjskim dlakama, čak i prašinu koja se nagomila...
Kako da čuvamo različite hranljive proizvode?Kako da čuvamo različite hranljive proizvode?
31. dec.
Postoje određene tajne koje će vam pomoći da pogodno rasporedite proizvode u ormariće, frižidere i rafove. Hranljivi proizvodi se čuvaju u providnim plastičnim kutijama, u staklenim, porcelanskim ili keramičkim tegl...
Voćne dijete kod različitih bolestiVoćne dijete kod različitih bolesti
30. dec.
U današnje vremesokovi od sirovog voća i povrća trebalo bi da se široko upotrebljavaju u ishrani adolescenata i odraslih. Voćni sokovi ili pak oni od zeleniša nisu hir, već veoma potreban element u zdravoj i racionalno...
O jagodama za vreme trudnoćeO jagodama za vreme trudnoće
30. dec.
Svaka žena se raduje kada shvati sa čeka bebu. Takođe mi žene kada zatrudnimo mnogo pazimo sa tim šta jedimo i šta je korisno za našu bebu. U ovom članku ćemo govoriti tačnije o jagodama i o tome za šta su korisne i za...
Koliko je brašna potrebno za jedan hleb?Koliko je brašna potrebno za jedan hleb?
29. dec.
Količina brašna potrebna za pravljenje jedne vekne hleba varira u zavisnosti od toga koliko želimo da hleb bude veliki, koliko porcija i za koliko vremena je potrebno da ga pripremimo. Mada, kao što svi znamo, svež i ...
Kako deluje đumbir kod kolitisaKako deluje đumbir kod kolitisa
29. dec.
Đumbir u sebi kombinuje lekovita svojstva i kulinarske kvalitete. To je zbog jedinstvenog moćnog protivmikrobnog dejstva gingerola - specifičnih jedinjenja đumbira. On može da uništaca širok spektar patogenih mikroorg...
Od kog dela svinje se priprema slanina?Od kog dela svinje se priprema slanina?
28. dec.
Slanina je svinjsko ili goveđe masno tkivo koje se nalazi ispod kože životinje. Ove životinje se posebno uzgajaju i tove specijalnom hranom kako bi se postigla optimalna količina masti. Iako su neki ljudi skeptični pre...
Šta je aerofagija?Šta je aerofagija?
28. dec.
Aerofagija je vrsta stanja u kojoj osoba uzima više vazduha kada jede, smeje se ili priča nego što može da izdahne. Kao rezultat, ovaj vazduh odlazi u naša tanka creva, a zatim napušta telo u obliku gasova. Više vaz...
Česte greške u kulinarstvu: Kako da ih popravimo?Česte greške u kulinarstvu: Kako da ih popravimo?
27. dec.
Čovek ne može da zna sve na svetu. Samo praksa i dobijanje novih znanja može da nas spasi od greški i neuspeha. I ovo pravilo važi za svaku oblasti ljudske delatnosti, uključujući kuvanje. Svako greši. I najbolja doma...
Koja je razlika između muškog i ženskog kivija?Koja je razlika između muškog i ženskog kivija?
27. dec.
Kivi je biljka koja brzo raste i daje neverovatno ukusne i korisne plodove. Međutim, postoje dve vrste kivija – muški i ženski, a da bi biljka donela plod potrebne su obe vrste. Na svakih 8 ženskih biljaka treba da ...
Da li je beli luk alergen?Da li je beli luk alergen?
25. dec.
Studije pokazuju da je alergija na beli luk relativno retka. Kod nekih ljudi alergijska reakcija može izazvati samo nelagodnost i nije teška, dok kod drugih simptomi koji se javljaju mogu biti ozbiljni, pa čak i opasni. ...