bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kako se čiste jagnjeće brizle?Kako se čiste jagnjeće brizle?
14. maj
Neki od vas se možda pitaju kakvo je čudo ovaj deo jagnjeta sa tako čudnim nazivom brizle. U stvari, to su timusne žlezde (grudna žlezda) koje se nalaze u blizini srca životinje. Jagnjeće brizle su mekane, vrlo ...
Kako da osušite kamilicu?Kako da osušite kamilicu?
13. maj
Sećam se da sam kao dete sakupljao prelepo cveće kamilice, a onda ih je moja baka sušila i uvek smo imali divan mirisni čaj. Nije prošlo jutro, a da na stolu nije bilo čaja od kamilice za doručak. Kasnije sam ...
Kako da serviramo kavijar?Kako da serviramo kavijar?
13. maj
Svi znaju da je dobar kavijar jedan od najcenjenijih i najskupljih delikatesa, ali malo ko zna kako takav kulinarski dragulj treba poslužiti. Kako servirati kavijar? Gastronomija postavlja određena pravila za ser...
Domaća sredstva za čišćenje aparata za kafu?Domaća sredstva za čišćenje aparata za kafu?
12. maj
Svakom od nas je jasno da se voda iz česme ne preporučuje za konzumaciju, pogotovo u današnje vreme, kada je sve više sumnjivog kvaliteta, a čak je i u mnogim zemljama, poput Turske, njena konzumacija zabranjena. Ka...
Da li su štetne sojine ljuspice?Da li su štetne sojine ljuspice?
12. maj
Sojine ljuspice prave se od sojinog brašna i sojinog ulja. Spoljni izgled im je sličan suvim komadima soje i one zahtevaju natapanje vodom pre procesa kuvanja. Od sojinih ljuspica možete pripremiti ista jela kao i ...
Šta je to nutritivni kvasac?Šta je to nutritivni kvasac?
11. maj
Nutritivni kvasac je dodatak ishrani. Ova vrsta kvasca nije životinjski proizvod, pa je omiljen i često ga koriste vegani i vegetarijanci. Proizvodi se od gljivica. Gljivice su jednoćelijski organizmi. Pivski ...
Koliko vremena se peče čokoladni sufle?Koliko vremena se peče čokoladni sufle?
11. maj
Francuska se smatra domovinom čokoladnog suflea. Ovaj omiljeni desert poznat je i kao lava kolač ili magma kolač. Zbog svog bogatog ukusa čokolade i prijatne kombinacije mekog kolača i nežnog krema, čokolad...
Kako se priprema ćureće mleveno meso?Kako se priprema ćureće mleveno meso?
10. maj
Mleveno ćureće meso vrlo je dobar dodatak vašoj ishrani, jer je veoma nežno i korisno zbog niskog sadržaja masnoće. Pravljenje mlevene ćuretine kod kuće lak je i prijatan zadatak. U tu svrhu potrebno je obez...
Kako i koliko se vremena kuva batat?Kako i koliko se vremena kuva batat?
10. maj
Batat ili koji se još naziva i slatki krompir je korenasto povrće poreklom iz Južne Amerike, ali je široko rasprostranjen, konzumira se i ceni širom sveta. Može biti bele, žute, narandžaste ili ljubičaste boje, a...
Da li su otrovni paskvica i kokošije grožđe?Da li su otrovni paskvica i kokošije grožđe?
08. maj
U biljnom svetu postoje bogatstva, koja nam, ako ih ne poznajemo dobro, mogu naštetiti. Biljka pomoćnica iz porodice (Solanaceae) ima dva tipična predstavnika - crnu i crvenu varijantu. Crvena varijanta (Solanum dulca...
Koja je razlika između tortelina i raviola?Koja je razlika između tortelina i raviola?
08. maj
Dva veoma omiljena i vrlo često u neznanju pomešana jela širom sveta su ravioli i tortelini. Oba potiču iz Italije, oba su testenina, oba imaju nadev, ali izgledaju drugačije i mogu imati drugačiju namenu. Kada ...
Kako se pravi prhko testo?Kako se pravi prhko testo?
07. maj
Mnogi ljudi ne znaju kako da naprave ukusno prhko testo od kojeg će se peći kolači i čajni keksići. Reći ćemo vam kako se to radi, da istovremeno postane hrskavo i da se topi u ustima. Sastav prhkog testa ob...
Kako se razvlače kore za pitu?Kako se razvlače kore za pitu?
07. maj
Pita je omiljeni doručak kod nas. Za pripremu ukusne pite od gotovih kora potrebni su proizvodi koji se mogu naći u bilo kom frižideru, priprema se brzo i ne zahteva posebne kulinarske veštine. Pakovanje gotovih ko...
Za šta se koristi acetatni papir?Za šta se koristi acetatni papir?
06. maj
Danas se acetatni papir koristi gotovo za sve. Ovaj savet ima za cilj da sa vama tačno podeli šta je ovaj papir i čemu služi. Acetatni papir je jedinjenje nastalo od celuloze i kiselina, poput sirćetne i sumporne kis...
Kako se čisti guska?Kako se čisti guska?
06. maj
Postoje dva načina čišćenja guske. Jedan je čerupanjem, a drugi uz pomoć vrele vode - parenjem. Čišćenje guske Nakon što se guska zakolje, preliva se vrelom vodom. Ostavite je oko dva ili tri minuta, a zatim očer...
Kako se čuva šafran?Kako se čuva šafran?
05. maj
Šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, ako ne i najskuplji. Kupiti šafran je pravo čudo ako si to, naravno, možemo priuštiti. Međutim, ako imamo zadovoljstvo da ga posedujemo, da li znamo kako da sačuvamo šafr...
Koja je razlika između običnog luka i šalota?Koja je razlika između običnog luka i šalota?
05. maj
Teško je zamisliti mnoga jela bez luka - od salata do izvrsnih gurmanskih jela. Ako vam se ne sviđa gorak ukus običnog luka i njegova oštra aroma, onda postoji alternativa - šalot. Slađeg je ukusa i nema tako izra...
Kako se čisti jagnjeći mozak?Kako se čisti jagnjeći mozak?
04. maj
Jagnjeći mozak neverovatno je ukusan delikatni proizvod koji većina domaćinstava danas retko priprema kod kuće. Većina vas verovatno nije ni probala jagnjeći mozak. Zbog toga možete samo da žalite. Naravno, nika...
Šta sadrže jagode?Šta sadrže jagode?
04. maj
Sočne jagode omiljene su mnogima od nas. Kako da ne voliš ovo sveže, ukusno, slatko voće! Jagoda je plod ljubavi i strasti, ali takođe ima mnogo korisnih osobina za ljudski organizam. Narodna verovanja kažu da šum...
Šta sadrži lubenica?Šta sadrži lubenica?
03. maj
Lubenica mnogima spada u grupu omiljenog voća. Leti je vrlo ukusna i osvežavajuća. Veruje se da potiče iz Afrike. Ovo ukusno voće uzgajano je u Egiptu i Indiji još 2500 godina pre nove ere. U svetu postoji preko 500...
Šta sadrži paradajz?Šta sadrži paradajz?
03. maj
Jedva da poznajemo osobu koja ne voli šopsku salatu. U njoj, naravno ima i paradajza! Ovo povrće, osim što je vrlo ukusno i gotovo uvek prisutno na našem stolu, veoma je korisno i za naše zdravlje. Ružičasti par...
Može li se kopriva zamrzavati u zamrzivaču?Može li se kopriva zamrzavati u zamrzivaču?
01. maj
Nije slučajno da koprivu nazivaju kraljicom bilja. To je jedna od najkorisnijih biljaka poznatih čoveku. Osim izuzetno pikantnog i zanimljivog ukusa, kopriva ima i dokazana lekovita svojstva. Od listova i korena kopri...
Šta sadrži šećer?Šta sadrži šećer?
01. maj
Ogromna je razlika između industrijskog šećera i onoga koji se prirodno dobija iz šećerne repe, jer prirodni šećer ne sadrži ništa osim šećera, za razliku od industrijskog rafinisanog šećera, u kojem ima mnogo v...
Kako i koliko dugo se peče kiš?Kako i koliko dugo se peče kiš?
30. april
Postoje recepti koji preleću preko granica i kontinenata kako bi se pretvorili u omiljene ljudima iz svakog kutka zemlje. Jedan od njih je kiš. On predstavlja slani tart ili jednu vrstu otvorene pite koja se sastoji...
Kako da osušimo pečurke ŠitakeKako da osušimo pečurke Šitake
30. april
Dehidratacija hranljivih proizvoda je poznata metoda za čuvanje, kod koje se čuvajz svi kvaliteti ukusa i korisni sastojci proizvoda. Kroz sušenje na suncu, vetru ili posredstvom za taj cilj specijalnih uređaja, voda ...