Lazanja je jedno od najukusnijih italijanskih jela. Postoje hiljade varijacija ovog klasičnog italijanskog jela. Možete pripremiti:
- lazanja od spanaća i sira;
- klasičnu lazanju Bolonjeze;
- lazanja sa sirevima i mnoge druge.
Međutim, kako pravilno složiti lazanju pitanje je koje sebi postavljaju mnoge domaćice, pa ćemo vam zato reći u sledećim redovima:
Kako napraviti ukusnu lazanju
Neke domaćice ne stavljaju bešamel na dno tepsije u kojoj će peći lazanja. Međutim, ovo je greška. Lazanja uvek počinje i završava se bešamel sosom. Na dno tepsije stavite kutlaču sosa i dobro ga rasporedite uz pomoć kore za lazanje ili kašikom, ili uz pomoć kutlače.
Zatim se ređa red kora za lazanju, a zatim i fil koji ste pripremili.
Po želji između svakog reda kora i fila možete dodati malo bešamela i krugove mocarele, pa će jelo postati još sočnije. Možete dodati i rendani kačkavalj.
Nakon što ste stavili prvi red kora i nadeva, pa opet stavite kore, fil, malo bešamela, odabrane sireve i tako dok vam ne ponestane kora.
Po želji možete lagano prokuvati kore u vodi da omekšaju ako ih kupujete u prodavnici. A možete napraviti kore za lazanju i sami.
Nakon što ste stavili poslednji red kora, završite ponovo bešamelom, a ovde se ne dodaje kačkavalj. Ako kačkavalj stavite na bešamel pre pečenja lazanje, postoji rizik da ostane sirov.
Dakle, nakon dodavanja bešamela, jelo se peče oko 40 minuta, a zatim se dodaje kačkavalj i peče još 10 minuta.
Ukusna domaća lazanja postaće još sočnija ako između svakog reda pored kačkavalja stavite mocarelu ili bilo koju drugu vrstu sira po izboru.
Na ovaj način možete poređati:
- lazanja od spanaća;
- posna lazanja;
- lazanja bez mesa.
Komentari