Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li je dobro jesti kestene?Da li je dobro jesti kestene?
04. januar
Divlji kesteni su veoma lepi, ali ni pod kojim uslovima ih ne treba jesti. Samo pitomi kesteni su pogodni za konzumaciju, a divlji se koriste za ukrašavanje gradskih parkova....
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom....
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
Zašto majonez može biti koristan Što se tiče koristi, majonez može biti koristan na mnogo načina, posebno kada je kvalitetan. Osnovna komponenta običnog majoneza je ulje. Sadrži vitamine E, F i beta karoten....
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Pored velikog značaja u svetu kulinarstva, avokado takođe nudi niz koristi za ljudsko zdravlje....
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?
07. mart
Čaj od kamilice pa i lipe deluje umirujuće na nadraženu kožu, koristi se i kod natečenih kapaka, ali ne treba da bude vruć, već topao. Mnogo pomaže kod jutarnje mučnine i morske bolesti....
Da li je beli pirinač koristan?Da li je beli pirinač koristan?
21. avgust
Uključen u ishranu, može da bude koristan kod regulisanja telesne težine. 10. Koristan je za osobe sa problematičnim varenjem, jer pomaže funkciji creva. 11. Ima protivupalno dejstvo....
Da li je dimljeni losos koristan?Da li je dimljeni losos koristan?
05. okt.
Generalno, stručnjaci smatraju da konzumaciju dimljenog lososa treba izbegavati. Takođe savetuju da izbegavate svu dimljenu ribu, osim ako nije pripremljena na vatri, jer može biti kontaminirana bacilom listerioze....
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Zvuči smešno - može li slanina zaista biti korisna? Koristi od slanine potiču iz činjenice da sadrži prirodne masti, pa nije toliko štetna koliko tvrde mitovi....
Napitak od bosiljka - kako da ga napravimo i zašto je koristanNapitak od bosiljka - kako da ga napravimo i zašto je koristan
09. sep.
Ljudi sa bolestima kardiovaskularnog sistema, sa čirevima i oštrim kolitisom, kao i pacijenti sa epilepsijom i dijabetesom treba da budu posebno pažljivi. Deca uzrasta ispod sedam godina ne treba da koriste biljku....
Šta sadrži beli luk i zašto ga treba jesti?Šta sadrži beli luk i zašto ga treba jesti?
25. maj
Svi ljudi sa visokim nivoom lošeg holesterola treba da uključe beli luk u svoju ishranu. Beli luk je koristan za povišeni pritisak....
Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?
01. jun
Koristi kikirkiki putera Smanjuje rizik od srčanih oboljenja....
Zašto je dobro jesti pšenicu?Zašto je dobro jesti pšenicu?
07. mart
Mnogo je korisno da se redovno jede pšenica, zato što ona sadrži mnogo vrednih sastojaka, koji pružaju organizmu energiju i daju lepotu i zdravlje. Pšenica sadrži od 50 do 70 posto skroba i drugih ugljenih hidrata...
Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?
29. jun
Sigurno ste se bar jednom zapitali da li je opasno jesti hranu koja je pala na zemlju?...
Zašto je koristan kefir?Zašto je koristan kefir?
08. feb.
Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima....
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Da li je svež spanać koristan ili štetan?
02. april
Međutim, koliko i da govorimo o nekim štetnim dejstvima spanaća, ipak njegove su koristi znatno brojnije....
Da li je kafa bez kofeina korisna?Da li je kafa bez kofeina korisna?
02. dec.
Ali za ljude sa nekim već postojećim oboljenjima, konzumacija kafe bez kofeina ne donosi uvek zdravstvene koristi....
Da li je korisna preterana konzumacija maslina?Da li je korisna preterana konzumacija maslina?
06. nov.
Istina je da su masline korisna namirnica, ali za svaku od njih važi tvrdnja da ne treba da se preteruju sa njima. Isto važi za masline, a objašenjnje se nalazi u načinu čuvanja ove namirnice....
Zašto treba redovno jesti hlebZašto treba redovno jesti hleb
02. maj
Poželjno je da kombinujete hleb sa supom, jer tako će organizam imati dvojaku korist - kako od supe, tako i od korisnih vlakana u hlebu koji će vas, svakako, zasititi....
Zašto treba češće jesti brancina?Zašto treba češće jesti brancina?
08. okt.
Koža ove vrste ribe je takođe veoma ukusna i ne treba je skidati tokom pečenja, jer postaje jako hrskava....
Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?
16. mart
Koristi vitamina K2 Kalcijum koji se nagomilava u mekim tkivima kao na primer arterijama je glavni krivac za kardiovaskularna oboljenja koja su poznata čoveku....
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Kako se pravi margarin i da li je koristan?
28. januar
Ljudi bi trebalo da jedu zdravo sa zdravim mastima da bi se zaštitili od neželjenih neželjenih efekata i mnogih vrsta bolesti....
Husk - zašto je toliko koristan?Husk - zašto je toliko koristan?
15. dec.
Njegovo jedino svojstvo koje ga čini suštinskim sastojkom u pečenim proizvodima sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i bez glutena, jeste njegova sposobnost da apsorbuje vlagu i da formira želatinsku masu....
Kuvani kukuruz - zašto da ga jedemo?Kuvani kukuruz - zašto da ga jedemo?
04. nov.
Poslednja proučavanja brojnih dijetologa ukazuju da je kukuruz čak koristan za mršavljenje i može značajno da doprinese značajnom smanjivanju suvišne težine....
Da li je kurkuma zaista baš toliko korisna?Da li je kurkuma zaista baš toliko korisna?
27. jun
Ona se veoma mnogo koristi u indijskoj i jugoistočnoj azijskoj kuhinji. Priprema se od korena biljke Curcuma longa i takođe se koristi kao prirodan pigment u prehrabmenoj industriji....
Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?
31. avgust
Pogledajte još: Šta ometa dobru apsorpciju gvožđa u organizmu i Kako i zašto se potapaju bademi?...