Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kajgana a la Gordon RemziKajgana a la Gordon Remzi
26. jul
U teflonskom tiganju na slaboj temperaturi, stavite 2 supene kaške kravljeg maslaca, dodajte jaja i neprestano mešajte spatulom. Kad jaja počnu da se zgušćavaju, tiganj se skida sa vatre, ali nastavite da mešajte....
Fritata a la Gordon RemziFritata a la Gordon Remzi
18. avgust
Napomena: Recept je adaptiran iz emisije Gordona Ramzija. U originalnom receptu on koristi i komorač, ali je ne volim njegov ukus. Preporučujem da se koristi tiganj manjeg prečnika....
Da li je zaista čips štetan?Da li je zaista čips štetan?
19. mart
Čips od krompira je bez sumnje jedna od najštetnijih namirnica. Reč je o kupovnom čipsu, koji sadrži ogromne količine masti i kalorija. Ako svakog dana jedete jedno pakovanje čipsa, to je isto kao da u toku jedne godine...
Da li je kurkuma zaista baš toliko korisna?Da li je kurkuma zaista baš toliko korisna?
27. jun
Kao što većina nas zna, kurkuma je začin jarko žute boje. Ona se veoma mnogo koristi u indijskoj i jugoistočnoj azijskoj kuhinji. Priprema se od korena biljke Curcuma longa i takođe se koristi kao prirodan pigment u prehrabmenoj...
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
Tokom pripreme, griz se stavlja u ključalu vodu i stalno se meša....
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može....
Zaista mekana penjurlija sa maslacemZaista mekana penjurlija sa maslacem
17. april
Cilj je da testo ostane što je moguće mekše, da bi zaista dobili mekanu penjurliju, koja se topi u ustima....
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
Da li se margarin zaista pravi od nafte?Da li se margarin zaista pravi od nafte?
30. sep.
Margarin je zamena za maslac na bazi biljnog ulja koju zagovornici zdrave hrane često oštro odbijaju. Margarin može sadržati naftu. Sadrži trans masti. Transmasti su potpuno nesvarljive za ljudsko telo i stoga se u...
Da li imate višak kilograma?Da li imate višak kilograma?
26. maj
Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Zvuči smešno - može li slanina zaista biti korisna? Koristi od slanine potiču iz činjenice da sadrži prirodne masti, pa nije toliko štetna koliko tvrde mitovi....
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Njegova proizvodnja se danas zasniva na velikom broju životinjskih ili biljnih masti i često se meša sa nemasnim mlekom, solju i emulgatorima....
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li pravilno jedemo avokado?Da li pravilno jedemo avokado?
04. mart
Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom. Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi. Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
Posolite i pobiberite i mešajte drvenom kašikom u jednom pravcu. Dodajte 150 ml maslinovog ulja kap po kap uz stalno mešanje. Kada se smesa zgusne, maslinovo ulje se sada može dodati u tankom mlazu....
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Proces je jednostavan i uključuje gnječenje avokada u pastu i njegovo mešanje sa limunovim sokom. Nakon toga mogu da se dodaju začini po izboru poput crvenog luka, mladog luka, čilija, paradajz ili pak paprike....
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
Da li jabuke odgovaraju dijabetičarima?Da li jabuke odgovaraju dijabetičarima?
07. jun
Pektin u jabukama obezbeđuje organizmu važnu galakturonsku kiselinu, koja smanjuje potrebe za insulinom, i na taj način može da pomogne u lečenju dijabetesa. To znači, da je ukusno voće dozvoljeno dijabetičarima za...
Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?
28. avgust
Nakon što ivice jajeta počnu da se oblikuju, sipajte povrće i mešajte dok jaja ne budu gotova....
Kako da saznamo da li nam nedostaje magnezijumKako da saznamo da li nam nedostaje magnezijum
01. nov.
1
Bol postaje jači kod povreda; - Kardiovaskularni sistem pati i krvni pritisak se povećava kao odgovor. Srcu je teško da pumpa krv, zato što ćelije ne uspevaju da proizvode potrebnu energiju. Dobija se aritmija....
Da li deca smeju da jedu godži bobice?Da li deca smeju da jedu godži bobice?
20. okt.
Plodovi godži bobica su svetu poznati po svojim zdravstvenim koristima hiljadama godina. Biljka je rodom iz Kine, tako što počinje da se širi u SAD i druge zemlje zahvaljujući dragocenim kvalitetima njegovih plodova....