Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Devet grešaka koje usporavaju naš metabolizamDevet grešaka koje usporavaju naš metabolizam
26. sep.
S godinama metabolizam usporava, telo uspeva da izgori manje kalorija dnevno, a one koje ne sagori gomilaju se u telu u obliku masti....
Testo koje ne stariTesto koje ne stari
21. sep.
Testo koje ne stari je gotovo....
Koje su to esencijalne masne kiseline?Koje su to esencijalne masne kiseline?
07. jul
Najčešći savet o ishrani koji lekari ponavljaju je da konzumirate što manje masti. Zasićene masti koje se nalaze u mleku i crvenom mesu su štetne kada se konzumiraju u velikim količinama. Utvrđeno je da povećavaju učestalost...
Voće koje nevidljivo ubrzava metabolizamVoće koje nevidljivo ubrzava metabolizam
01. avgust
Kojih su pet najmoćnijih aktivatora metabolizma, vidite u galeriji gore. page1. Pomorandže Poznate kao najbolji citrusi za mršavljanje, sadrže malo kalorija i mnogo korisnih materija....
Prženice koje ne upijaju masnoćuPrženice koje ne upijaju masnoću
01. maj
Prženice koje ne upijaju masnoću poslužiti vruće. Napomena: Prženice nisu masne, pošto brašno sprečava da prženice upiju masnoću tokom prženja....
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa. Gotovo testo je ređe nego uobičajeno testo...
Koje su zamenjive aminokiseline?Koje su zamenjive aminokiseline?
23. mart
Glicin To je najmanja esencijalna aminokiselina, ali igra veoma važnu ulogu u metabolizmu. Glicin je jedna od komponenti kreatina, kao i purinskog jezgra, a takođe je uključen u proizvodnju nukleinskih kiselina....
Koje su najhranljivije namirnice?Koje su najhranljivije namirnice?
29. nov.
Činjenica je da su kvalitetna hrana i vežbanje osnova dobrog zdravlja, odnosno faktori koji najviše utiču na figuru. Istina je da osnovu svake zdrave ishrane čini nekoliko stubova. Na njima se gradi zdravo, funkcionalno...
Koje namirnice su kisele?Koje namirnice su kisele?
22. mart
Namirnice koje jedemo svaki dan imaju direktan uticaj na naše zdravlje. Prehrambeni proizvodi se dele na kiselu i alkalnu hranu. To ne znači da je svaki kiseli proizvod kisela hrana. Na primer, limun je alkalna hrana, iako...
Koje su najmasnije ribe?Koje su najmasnije ribe?
30. sep.
Suprotno očekivanjima mnogih ljudi, masna riba je najkorisnija za ljudski organizam. To je zbog činjenice da sadrže veći procenat (oko 5%) nezasićenih masnih kiselina, poznatijih kao Omega-3, koje su u stanju da smanje...
Koje namirnice su alergeni?Koje namirnice su alergeni?
09. jun
Alergijska reakcija se definiše kao preosetljiva reakcija tela na određeni antigen i ne samo da je taj stimulans prepoznat od strane imunog sistema, već izaziva imuni odgovor. Neki ljudi dobijaju alergijske reakcije ne...
Navike i ishrana koje opterećuju srceNavike i ishrana koje opterećuju srce
24. jun
Pušenje Pušenje duvana ne vodi samo do plućne insuficijencije, kako su istraživanja pokazala, ova štetna navika vodi do skupljanja arterija, usporava srčani ritam, smanjuje količinu kiseonika koji srce dobija, što...
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Pile se seče po sredini na dva dela. Uzima se polovina i maže se marinadom, pripremljenom od pomešanih u posudi ulja, senfa, soli, bibera, aleve paprike, origana i bosiljka. Stavlja se u vatrostalnu posudu, sipa se čaša...
Testo za picu koje brzo nadolaziTesto za picu koje brzo nadolazi
27. maj
1. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte vodu, pomešanu sa šećerom i ugrejanu do telesne temperature. 2. U udubljenje u vodi izmrvite kvasac, promešajte prstima da se rastvori i pokrijte posudu...
Koje su to zlatne tehnike za idealno blanširanje?Koje su to zlatne tehnike za idealno blanširanje?
20. jul
Blanširanje je proces kratkotrajne termičke obrade povrća, voća, mesa i drugih namirnica parom ili vrelom vodom. Blanširanje potiče iz Francuske i sama reč blanchir znači prelivanje vrelom vodom. Ova tehnika se koristi da...
Namirnice koje su izvori cisteinaNamirnice koje su izvori cisteina
08. mart
Aminokiseline igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Nije iznenađujuće zbog črga se aminokiseline nazivaju gradivnim elementima proteina. U ovom članku ćemo govoriti o jednoj takvoj aminokiselini koja se zove cistein...
Koje su prednosti bagremovog meda?Koje su prednosti bagremovog meda?
02. mart
Pčelinjak nam nudi raznovrsnost ne smo po pitanju različitih proizvoda od pčela, nego i različite vrste meda. Jedna od mogućnosti za izbor je med od bagrema. Ovaj pčelinji med zaslužuje specijalniju pažnju, zato...
Koje su namirnice bogate kapsaicinom?Koje su namirnice bogate kapsaicinom?
27. sep.
Kapsaicin je naziv hemijskog jedinjenja, ili 8-metil-N-vanilil-6-nonenamida. To je takođe aktivna supstanca ljute paprike, koja izaziva iritantno dejstvo u telu sisara, uključujući ljude, stvarajući osećaj peckanja...
Koje su koristi od cvekle?Koje su koristi od cvekle?
16. avgust
Za konzumiranje se koristi koren cvekle, koji je jarko crvene boje. Jede se sirov, u obliku salate, ili se pije sveže isceđen sok od njega. Može se sresti i u kombinaciji sa barenim povrćem ili u turšijama. U...
Koje namirnice su bogate gvožđem?Koje namirnice su bogate gvožđem?
01. maj
Gvožđe ima važnu ulogu u životu skoro svakog organizma. U telo čoveka gvožđe dospeva putem hrane. Pokazalo se da namirnice koje su najbogatije ovim veoma vrednim mineralom su džigerica, meso, jaja, mahunarke, hleb i griz...
Supa od praziluka koje će vas zagrejatiSupa od praziluka koje će vas zagrejati
21. januar
Praziluk, šargarepu i koren paškanata sitno iseckajte i prodinstajte na ulju sa malo vode i soli. Čim praziluk omekša dodajte krompir prethodno oljušten i isečen na sitne kockice. Dodajte začine i oko litar vrele vode...
Tikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženjaTikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženja
11. avgust
Operite i isecite tikvice na krugove. Posolite i ostavite tako 10-15 minuta da se posole. Stavite brašno u tanjir. Uvaljajte svako parče sa obe strane, otresite višak. Poređajte tako što prekolipite malo svako parče...
Testo za mekike koje ne zadržava masnoćuTesto za mekike koje ne zadržava masnoću
26. maj
1
Mekike su mekane kao patišpanj a najviše od svega - nisu masne! Dobar početak dana!...
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaĆuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustima
01. dec.
U mleveno meso dodajemo krišku hleba, piskavicu, biber, kumin, đumbir i nekoliko kapljica soja sosa. Dobro promešamo i oblikujemo 6 ili 8 ćuftica. U sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8...