Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Ređana muska od krompira i tikvica bez mesaKrompir se oguli i zajedno sa tikvicama, nakon čega se perui i seku se na kolutiće.
U podmazanu tepsiju se ređa red krompira, red tikvica, dok ne nestane količina.
Između svakog reda se posipa so, crni biber, mirođija...
29. april
Muskatni oraščićMuskatni oraščić i njegova kora imaju slične kvalitete ukusa, s tim što je muskatni oraščić nešto slađi....
25. januar
Gusti sok od muskatne tikveMuskatne tikve oljuštiti i iseckati.
Staviti u šerpu, naliti vodom koliko da ogreznu i skuvati ih dok ne omekšaju. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohlade....
04. feb.
Kojim jelima treba dodati muskatni oraščićOd muskatnog drveta se dobija muskatni oraščić i muskatni cvet. Veoma je cenjen, ali pronalaženje zahteva dosta truda.
U kulinarstvu se najviše koristi fino rendan indijski orah....
14. mart
Koji začini su odgovarajući za supuU bujon se dodaje bosiljak, lovorov list, muskatni oraščić, matičnjak....
27. januar
Sorte grožđa za vinoSorte grožđa od kojih se pravi belo vino
Muskat
Vino dobijeno od sorte muskat ima jedinstven i karakterističan ukus i aromu. Ne spada u balansirana, već u sveža vina....
11. okt.
1
Stilton - prefinjen delikatesStilton najbolje ide uz desertno vino kao što je Kaberne Sovinjon, Muskat, Šira i drugi. Takođe, servira se i sa prefinjenim jakim crvenim vinom....
22. avgust
Odgovarajući začini za krompirZa pripremu krompir pirea - luk, biber, muskatni oraščić, peršun ili sveže začine po ukusu....
05. maj
Koliko kalorija ima u različitim vrstama grožđa?Bele sorte grožđa sa ukusom i aromom Muskata sadrže oko 72 kalorije u 100 g. Bele vinske sorte Rizlinga imaju jedva 43 kcal u 100 grama, a kod crnih vinskih sorti kalorije dostižu do 64 u 100 grama voća....
01. maj
Koje vino je pogodno za zečetinu?Da, takva su:
- muskat;
- merlo;
- šardone;
- kaberne;
- šira;
- roze i mnoga druga....
02. dec.
Začini u arapskoj kuhinjiMuskatni oraščić
Iako se u evropskim državama pre svega koristi za začinavanje jela od krompira, u Arapskom svetu muskatni oraščić prisustvuje u gotov svim tradicionaslnim mešavinama začina.
2....
22. feb.
MacisMacis, poznat i kao muskatni cvet, predstavlja aromatični začin, koji se dobija od polodova zimzelenog drveta muskatnog oraščića Myristica fragrans. Od njega se dobija i popularni začin, muskatni oraščić....
19. sep.
GrogIzbor začina za oba recepta je prema vašem ukusu, ali za grog sa kafom preporučujemo da dodate cimet, muskatni oraščić ili karanfilić, a u grog sa medom možete dodati đumbir ili kardamom....
22. dec.
Začini za zdravu ishranuMuskatni oraščić
Vekovima se koristi za lečenje bubrega i želuca. Muskatni oraščić se preporučuje i za proširene vene, jer ublažava bol i poboljšava cirkulaciju krvi....
20. mart
Koje je vino jače?U vina slabog alkoholnog sadržaja, koja imaju od 5 do 10% alkohola i odlikuju se ne previše intenzivnim ukusom, spadaju pre svega slatka vina, različite varijacije rizlinga, italijanski Prošeko, Muskat i dr....
24. januar
Tortelini sa šunkom i graškomDodajte pavlaku i muskatni oraščić, začinite solju i biberom.
Stavite da provri i kuvajte dva minuta. Skuvajte torteline i pomešajte ih sa sosom. Pospite parmezanom i servirajte....
18. okt.
Kuvano vino sa medom i začinimaDodajte med i vodu, karanfilić, rendani muskatni oraščić, cimet i đumbir rendani.
pomoranđu iseći na pola, pa na kolutove, pa kolutove na 6 delova. Dodajte vino.
Promešajte da se sve sjedini....
06. feb.
1
Klasični Bešamel sosStaviti brašno, soli po ukusu i muskatni oraščić, pa sve sjediniti. Nakon toga, na umerenoj vatri, u smesu postepeno dodavati toplo mleko....
24. maj
Šejk od bundeveU blender stavite skuvanu bundevu, dodajte med, kokosov maslac, sojino mleko, muskatni oraščić i cimet.
Izblendujte sve dok ne dobijete glatku smesu.
Sipajte u odgovarajuće čaše za cevčicama....
19. feb.
Sbiten - tradicionalni ruski zimski napitakvina)
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1 list mente (po izboru)
2 suve ljute paprike (po izboru)
Način pripreme:
U šerpi srednje veličine kombinujte med, karanfilić, cimet, đumbir, džem od kupuna, vodu ili vino, muskatni...
29. dec.
Odgovarajući začini za skušuzačini za prženu skušu
- mleveni biber, aleva paprika ili beli biber, piment su začini koji daju oštrinu ukusu koji se dobro kombinuje sa prirodnim ukusom skuše kada su začini umereno korišćeni;
- izrendani đumbir ili muskatni...
21. okt.
Sos AuroraDodajte so, biber i muskatni oraščić. Sačekajte da provri i da se zgusne. Isključite i servirajte Aurora sos.
* Sos je idealan za ribu i povrće....
23. nov.
Prokelj na sicilijanski načinPosolimo, pobiberimo i dodajemo muskatni oraščić.
Sos sipamo u prokelj, prethodno skuvan u posoljenoj vodi i ostavljamo da vri dok se bujon ne zgusne.
Serviramo posut rendanim parmezanom....
20. april
Gratin DofinuaPripremamo sos, pomešamo pavlaku, mleko, so, biber i muskatni oraščić.
2. Krompir oljuštimo i sečemo na kriške. U pleh, namazan maslacem poređamo krompir i posipamo sitno iseckanim belim lukom.
3....
30. jun