Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Ređana muska od krompira i tikvica bez mesaReđana muska od krompira i tikvica bez mesa
29. april
Krompir se oguli i zajedno sa tikvicama, nakon čega se perui i seku se na kolutiće. U podmazanu tepsiju se ređa red krompira, red tikvica, dok ne nestane količina. Između svakog reda se posipa so, crni biber, mirođija...
Muskatni oraščićMuskatni oraščić
25. januar
Muskatni oraščić i njegova kora imaju slične kvalitete ukusa, s tim što je muskatni oraščić nešto slađi....
Gusti sok od muskatne tikveGusti sok od muskatne tikve
04. feb.
Muskatne tikve oljuštiti i iseckati. Staviti u šerpu, naliti vodom koliko da ogreznu i skuvati ih dok ne omekšaju. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohlade....
Kojim jelima treba dodati muskatni oraščićKojim jelima treba dodati muskatni oraščić
14. mart
Od muskatnog drveta se dobija muskatni oraščić i muskatni cvet. Veoma je cenjen, ali pronalaženje zahteva dosta truda. U kulinarstvu se najviše koristi fino rendan indijski orah....
Koji začini su odgovarajući za supuKoji začini su odgovarajući za supu
27. januar
U bujon se dodaje bosiljak, lovorov list, muskatni oraščić, matičnjak....
Sorte grožđa za vinoSorte grožđa za vino
11. okt.
1
Sorte grožđa od kojih se pravi belo vino Muskat Vino dobijeno od sorte muskat ima jedinstven i karakterističan ukus i aromu. Ne spada u balansirana, već u sveža vina....
Stilton - prefinjen delikatesStilton - prefinjen delikates
22. avgust
Stilton najbolje ide uz desertno vino kao što je Kaberne Sovinjon, Muskat, Šira i drugi. Takođe, servira se i sa prefinjenim jakim crvenim vinom....
Odgovarajući začini za krompirOdgovarajući začini za krompir
05. maj
Za pripremu krompir pirea - luk, biber, muskatni oraščić, peršun ili sveže začine po ukusu....
Koliko kalorija ima u različitim vrstama grožđa?Koliko kalorija ima u različitim vrstama grožđa?
01. maj
Bele sorte grožđa sa ukusom i aromom Muskata sadrže oko 72 kalorije u 100 g. Bele vinske sorte Rizlinga imaju jedva 43 kcal u 100 grama, a kod crnih vinskih sorti kalorije dostižu do 64 u 100 grama voća....
Koje vino je pogodno za zečetinu?Koje vino je pogodno za zečetinu?
02. dec.
Da, takva su: - muskat; - merlo; - šardone; - kaberne; - šira; - roze i mnoga druga....
Začini u arapskoj kuhinjiZačini u arapskoj kuhinji
22. feb.
Muskatni oraščić Iako se u evropskim državama pre svega koristi za začinavanje jela od krompira, u Arapskom svetu muskatni oraščić prisustvuje u gotov svim tradicionaslnim mešavinama začina. 2....
MacisMacis
19. sep.
Macis, poznat i kao muskatni cvet, predstavlja aromatični začin, koji se dobija od polodova zimzelenog drveta muskatnog oraščića Myristica fragrans. Od njega se dobija i popularni začin, muskatni oraščić....
GrogGrog
22. dec.
Izbor začina za oba recepta je prema vašem ukusu, ali za grog sa kafom preporučujemo da dodate cimet, muskatni oraščić ili karanfilić, a u grog sa medom možete dodati đumbir ili kardamom....
Začini za zdravu ishranuZačini za zdravu ishranu
20. mart
Muskatni oraščić Vekovima se koristi za lečenje bubrega i želuca. Muskatni oraščić se preporučuje i za proširene vene, jer ublažava bol i poboljšava cirkulaciju krvi....
Koje je vino jače?Koje je vino jače?
24. januar
U vina slabog alkoholnog sadržaja, koja imaju od 5 do 10% alkohola i odlikuju se ne previše intenzivnim ukusom, spadaju pre svega slatka vina, različite varijacije rizlinga, italijanski Prošeko, Muskat i dr....
Tortelini sa šunkom i graškomTortelini sa šunkom i graškom
18. okt.
Dodajte pavlaku i muskatni oraščić, začinite solju i biberom. Stavite da provri i kuvajte dva minuta. Skuvajte torteline i pomešajte ih sa sosom. Pospite parmezanom i servirajte....
Čorba od pečuraka sa belim vinomČorba od pečuraka sa belim vinom
22. april
Za recept je korišćeno vino - Muskat otonel....
Kuvano vino sa medom i začinimaKuvano vino sa medom i začinima
06. feb.
1
Dodajte med i vodu, karanfilić, rendani muskatni oraščić, cimet i đumbir rendani. pomoranđu iseći na pola, pa na kolutove, pa kolutove na 6 delova. Dodajte vino. Promešajte da se sve sjedini....
Klasični Bešamel sosKlasični Bešamel sos
24. maj
Staviti brašno, soli po ukusu i muskatni oraščić, pa sve sjediniti. Nakon toga, na umerenoj vatri, u smesu postepeno dodavati toplo mleko....
Šejk od bundeveŠejk od bundeve
19. feb.
U blender stavite skuvanu bundevu, dodajte med, kokosov maslac, sojino mleko, muskatni oraščić i cimet. Izblendujte sve dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u odgovarajuće čaše za cevčicama....
Sbiten - tradicionalni ruski zimski napitakSbiten - tradicionalni ruski zimski napitak
29. dec.
vina) 1/4 kašičice muskatnog oraščića 1 list mente (po izboru) 2 suve ljute paprike (po izboru) Način pripreme: U šerpi srednje veličine kombinujte med, karanfilić, cimet, đumbir, džem od kupuna, vodu ili vino, muskatni...
Odgovarajući začini za skušuOdgovarajući začini za skušu
21. okt.
začini za prženu skušu - mleveni biber, aleva paprika ili beli biber, piment su začini koji daju oštrinu ukusu koji se dobro kombinuje sa prirodnim ukusom skuše kada su začini umereno korišćeni; - izrendani đumbir ili muskatni...
Sos AuroraSos Aurora
23. nov.
Dodajte so, biber i muskatni oraščić. Sačekajte da provri i da se zgusne. Isključite i servirajte Aurora sos. * Sos je idealan za ribu i povrće....
Prokelj na sicilijanski načinProkelj na sicilijanski način
20. april
Posolimo, pobiberimo i dodajemo muskatni oraščić. Sos sipamo u prokelj, prethodno skuvan u posoljenoj vodi i ostavljamo da vri dok se bujon ne zgusne. Serviramo posut rendanim parmezanom....
Gratin DofinuaGratin Dofinua
30. jun
Pripremamo sos, pomešamo pavlaku, mleko, so, biber i muskatni oraščić. 2. Krompir oljuštimo i sečemo na kriške. U pleh, namazan maslacem poređamo krompir i posipamo sitno iseckanim belim lukom. 3....