Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba šafranaU kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji.
Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila....
28. april
Kulinarska upotreba začina MahlebDa ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba.
Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima....
25. okt.
Kulinarska upotreba pečurke ovčarkePopularne su kako u celoj Evropi, tako i kod nas, zato što s njima možete napraviti sve vrste kulinarske poslastice....
04. jun
Kulinarska upotreba Kvark siraŠta je kvark sir?
Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote.
Tokom procesa proizvodnje...
02. maj
Brašno od graška - kulinarska upotrebaKulinarska upotreba brašna od graška
Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
04. maj
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaKakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta?
Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
19. okt.
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaOdličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja....
02. jun
Tahini od susama - sastav, koristi i upotrebaMogućnosti su beskrajne, eksperimentišite i uživajte u ovom zdravom i bogatom elementu koji je u sastavu vašeg menija....
08. okt.
Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotrebaZdravstvene koristi ovog brašna su određene njegovim nutritivnim sastavom....
29. sep.
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaDivlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela.
Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
26. sep.
Kapuska - kulinarska magija sa kupusomKupus se očisti, opere i iseče. Treba da budu srednje veliki parčići. Luk se seče na sitne kocke, a paprika - na krupnije parčiće. Stavlja se šira šerpa na ringlu.
Ringla se zagreva na maksimalnu temperaturu. U šerpu se...
23. dec.
Jednostavan kolač bez upotrebe mikseraPrvo promešajte kiselo mleko i sodu, a nakon toga dodajte šećer, ulje, brašno i na kraju, kakao.
Dobro promešajte smesu drvenom kašikom dok ne dobijete homogenu smesu.
U nauljeni pleh sipajte smesu sa kakaom i pecite...
21. sep.
Pesto Đenoveze - simbol italijanske kuhinjeMalo dalje od tradicije su sve ostale varijacije pesta. A njih je zaista mnogo: pesto sa sušenim paradajzom, sa različitim vrstama orašastih plodova, sa kaparima i inćunima, sa rukolom....
10. okt.
Pesto roso (Crveni pesto)Potopite sušeni paradajz u vruću vodu, dok dobro ne omekša. Nakon toga ga ocedite, ali sačuvajte vodi i iseckajte sitnije.
Pomešajte ga u blenderu ili secku sa pola isečenog svežeg paradajza, dolijte vidu u kojoj je kisnuo...
06. sep.
PestoBosiljak, pinjole, beli luk, so i biber izmiksujte u blenderu uz postepeno dodavanje maslinovog ulja.
Smesu prebacite u posudu, i dodajte sa parmezan i vodu. Sve dobro promešajte....
20. jun
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
11. maj
Pinjole - koristi i hranljivi sastavTo čini kulinarsku upotrebu pinjola tako popularnom.
- Pinjole se gaje vekovima i pominju se još u staroj grčkoj istoriji. Jeli su ih čak i rimski vojnici....
25. mart
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavNutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji
Dve kajsije sadrže:
- kalorije - 34;
- ugljeni hidrati - 8 g;
- proteini - 1 g;
- masti - 0, 27 g;
- vlakna - 1, 5 g;
- vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze;
-...
08. mart
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
04. jun
Kalorije i sastav kiselog kupusaCenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
13. januar
Hranljivi sastav đumbira11% dnevne doze/;
- 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/;
- 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/;
- 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /;
- 34 mg fosfora /3% dnevne doze/;
- 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /;
Njegov gornji sastav...
18. mart
Praktična upotreba kore pomorandžePre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
14. jun
Seme celera - zdravstvena upotrebaCeler se smatra rođakom peršuna i ima mnogo dokazanih zdravstvenih koristi. Ova povrtna kultura se koristi u različitim jelima u svom svojstvu hrane, tako što svojim specifičnim ukusom dopunjava ukus mnogih jela.
Seme...
04. maj
Kulinarske tajne ukusne pitePita spada u mali broj kulinarskih iskušenja, kojima možemo odoleti. Iako se često spori odakle zapravo dolazi - da li iz Bugarske ili Grčke, ipak smo je prisvojili kao nacionalno jelo....
20. mart