Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba šafranaKulinarska upotreba šafrana
28. april
U kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji. Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila....
Kulinarska upotreba začina MahlebKulinarska upotreba začina Mahleb
25. okt.
Da ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba. Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima....
Kulinarska upotreba pečurke ovčarkeKulinarska upotreba pečurke ovčarke
04. jun
Popularne su kako u celoj Evropi, tako i kod nas, zato što s njima možete napraviti sve vrste kulinarske poslastice....
Kulinarska upotreba Kvark siraKulinarska upotreba Kvark sira
02. maj
Šta je kvark sir? Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote. Tokom procesa proizvodnje...
Brašno od graška - kulinarska upotrebaBrašno od graška - kulinarska upotreba
04. maj
Kulinarska upotreba brašna od graška Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaTušt - koristi i kulinarska upotreba
19. okt.
Kakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta? Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaKulinarska upotreba pečurke Mrka truba
02. jun
Odličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja....
Tahini od susama - sastav, koristi i upotrebaTahini od susama - sastav, koristi i upotreba
08. okt.
Mogućnosti su beskrajne, eksperimentišite i uživajte u ovom zdravom i bogatom elementu koji je u sastavu vašeg menija....
Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotrebaBrašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba
29. sep.
Zdravstvene koristi ovog brašna su određene njegovim nutritivnim sastavom....
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaVlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotreba
26. sep.
Divlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela. Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
Kapuska - kulinarska magija sa kupusomKapuska - kulinarska magija sa kupusom
23. dec.
Kupus se očisti, opere i iseče. Treba da budu srednje veliki parčići. Luk se seče na sitne kocke, a paprika - na krupnije parčiće. Stavlja se šira šerpa na ringlu. Ringla se zagreva na maksimalnu temperaturu. U šerpu se...
Jednostavan kolač bez upotrebe mikseraJednostavan kolač bez upotrebe miksera
21. sep.
Prvo promešajte kiselo mleko i sodu, a nakon toga dodajte šećer, ulje, brašno i na kraju, kakao. Dobro promešajte smesu drvenom kašikom dok ne dobijete homogenu smesu. U nauljeni pleh sipajte smesu sa kakaom i pecite...
Pesto Đenoveze - simbol italijanske kuhinjePesto Đenoveze - simbol italijanske kuhinje
10. okt.
Malo dalje od tradicije su sve ostale varijacije pesta. A njih je zaista mnogo: pesto sa sušenim paradajzom, sa različitim vrstama orašastih plodova, sa kaparima i inćunima, sa rukolom....
Pesto roso (Crveni pesto)Pesto roso (Crveni pesto)
06. sep.
Potopite sušeni paradajz u vruću vodu, dok dobro ne omekša. Nakon toga ga ocedite, ali sačuvajte vodi i iseckajte sitnije. Pomešajte ga u blenderu ili secku sa pola isečenog svežeg paradajza, dolijte vidu u kojoj je kisnuo...
PestoPesto
20. jun
Bosiljak, pinjole, beli luk, so i biber izmiksujte u blenderu uz postepeno dodavanje maslinovog ulja. Smesu prebacite u posudu, i dodajte sa parmezan i vodu. Sve dobro promešajte....
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika - lekovita svojsta i sastav
11. maj
Avdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
Pinjole - koristi i hranljivi sastavPinjole - koristi i hranljivi sastav
25. mart
To čini kulinarsku upotrebu pinjola tako popularnom. - Pinjole se gaje vekovima i pominju se još u staroj grčkoj istoriji. Jeli su ih čak i rimski vojnici....
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavKajsije - koristi i hranjljivi sastav
08. mart
Nutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji Dve kajsije sadrže: - kalorije - 34; - ugljeni hidrati - 8 g; - proteini - 1 g; - masti - 0, 27 g; - vlakna - 1, 5 g; - vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze; -...
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž sir - sastav i primena
04. jun
Kotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka. Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija...
Kalorije i sastav kiselog kupusaKalorije i sastav kiselog kupusa
13. januar
Cenjen je ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih zdravstvenih koristi zbog svog bogatog sastava....
Hranljivi sastav đumbiraHranljivi sastav đumbira
18. mart
11% dnevne doze/; - 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/; - 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/; - 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /; - 34 mg fosfora /3% dnevne doze/; - 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /; Njegov gornji sastav...
Praktična upotreba kore pomorandžePraktična upotreba kore pomorandže
14. jun
Pre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
Seme celera - zdravstvena upotrebaSeme celera - zdravstvena upotreba
04. maj
Celer se smatra rođakom peršuna i ima mnogo dokazanih zdravstvenih koristi. Ova povrtna kultura se koristi u različitim jelima u svom svojstvu hrane, tako što svojim specifičnim ukusom dopunjava ukus mnogih jela. Seme...
Kulinarske tajne ukusne piteKulinarske tajne ukusne pite
20. mart
Pita spada u mali broj kulinarskih iskušenja, kojima možemo odoleti. Iako se često spori odakle zapravo dolazi - da li iz Bugarske ili Grčke, ipak smo je prisvojili kao nacionalno jelo....
Domaći pestoDomaći pesto
26. jun
Čuvajte pesto u teglici u frižideru....