Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiZamrzavanje gotovoh jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi dosta vremena i nije potrebno da se sprema svakog dana. Važno je da znate koja gotova jela mogu da se zamrzavaju, a da im se ukus ne promeni kada se...
18. mart
U koja jela se dodaje husk?Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta.
Korisna...
05. jul
Za koja jela se koristi majoran?Sveži majoran se čuva umotan u vlažnu krpu i stavlja u frižider, a kada se osuši drži u zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.
Majoran se takođe može kombinovati sa drugim začinima....
07. mart
U koja jela se dodaje kardamom?Kardamom nije samo aromatičan, već je i veoma koristan začin. Majstori kuvari savetuju domaćice da često koriste ovaj nezasluženo zanemaren začin.
Kardamom sadrži esencijalna ulja, proteine, fosfor, kalcijum, magnezijum...
22. nov.
Čokoladna torta koja se topi u ustimaOstavite krem u frizideru da se ohladi i posle prelijte čokoladnom kuvertirom....
07. feb.
U koja jela se stavlja origano?Origano je aromatični mediteranski začin, koji se koristi za poboljšanje niza jela. Origano daje neponovljivi miris picama i špagetama. Dobro se slaže sa različitim povrćem, pečurkama, sirevima i kačkavaljem....
16. feb.
U koja jela se stavlja kari?Kari je jedan od relativno egzotičnih začina, koji je nedavno pronašao mesto u našoj kuhinji i sve više domaćica se pita u koja jela se stavlja kari....
02. dec.
U koja jela se stavlja nana?Nana je široko rasprostranjen začin, posebno cenjen u balkanskoj kuhinji. Nezaboravni su aroma i ukus pasulja sa nanom, poznati od pamtiveka, a takođe su veličanstvene i ćuftice od govedine, koje nežno nagoveštavaju...
30. jun
U koja jela se stavlja bosiljak?Kada koristite bosiljak u prženim i kuvanim jelima, najbolje je da ga stavljate 10-15 minuta pre kraja pripreme jela....
21. januar
U koja jela se stavlja soja sos?Dodajte malo kiseline kroz sok od citrusa i svežeg bilja ili začina po izboru kao što su đumbir i beli luk.
Kada kuvate sa soja sosom, zavisi kakav je recept i koliko želite da ukus soja sosa bude jak....
13. jun
Kako se konzumira đumbirĐumbir je izuzetno popularan u azijskoj kuhinji - tamo se najčešće renda ili seče, nakon toga se kratko potopi u vodu i stavlja u jelo tek na kraju....
29. jul
Koja su omiljena jela Rumuna?Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt.
Rumuni u svojoj...
27. sep.
U koja jela treba dodati ruzmarin?Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj...
20. april
Koja jela ne mogu bez pimentaStavlja se u sve vrste marinada za divljač, kao i u recepte za kobasice. Zbog dobrog efekta konzervansa, neke turšije se začinjavaju i pimentom....
21. januar
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Na koja jela se dodaje parmezan?Evo na koja jela se stavlja parmezan:
Parmezan na testenini
Parmezan se često dodaje raznim vrstama testenina kao što su špageti, lingvini, fetučini i druge....
01. maj
Uz koja jela se poslužuje humus?Humus je kremast, ukusan i zdrav namaz sastavljen od leblebija i tahinija, u kombinaciji sa raznim dodacima poput aleve paprike, maslinovog ulja, limuna, belog luka, crnog luka i dr.
Sa čime se može kombinovati humus...
21. jun
U koja jela treba da dodamo čubar?Čubar je jedan od najstarijih začina, poznat još starim Rimljanima, koji su njime začinjavali svako jelo. U 1. veku p.n.e drevni rimski pesnik Vergilije je gajio plantaže sa čubrom jer je tvrdio da je na taj način med pčela...
11. mart
U koja jela treba dodati kajensku papriku?Začin ovog čilija je nepretenciozan i omogućava kombinovanje sa drugim začinima kao što su kurkuma, čubar, celer, crni i šareni biber, korijander, kim, đumbir i sušeni paradajz....
10. dec.
ĐumbirMirisan i izražajan, đumbir daje poseban ukus azijskim prženim jelima, kao i mnogim gozbama od voća i povrća.
Đumbir je koren biljke đumbira, koji raste ispod zemlje i ima tvrdu, nabrazdanu teksturu....
28. nov.
Brašna koja se preporučuju dijabetičarimaBrašno je namirnica koja se dobija od mlevenih žitarica i mahunarki. Pogledajmo koja su to brašna, koja se preporučuju dijabetičarima.
Integralna brašna
Od zrna, koje se melje zajedno sa ljuspom, dobija se integralno...
29. mart
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom.
Na mnogim...
08. mart
Jela, koja obavezno treba da probate u ŠpanijiOsnovna verzija ovog toplog sendviča uključuje samo pržene lignje i svež hrskavi hleb, iako postoje određeni stilovi koji na vrhu sendviča stavljaju pire od paradajza i crvene paprike ili domaći majonez sa belim lukom...
09. maj
Sos za jela sa povrćemStavljamo paradajz i luk u jednu kaserolu da se kuvaju, posle dodajemo gnječeni beli luk i ostavljamo da provri.
Nakon toga izgnječimo štapnim mikserom da sos za povrće bude gladak....
04. feb.
Pačija supa koja ugrevaStavljamo da se kuvaju, u početku skidamo penu koja se stvorila.
Kuvamo pola sata i u batake stavljamo i 3 krompira, pažljivo očišćena i oprana. Šargarepu i luk oljuštimo, operemo i isečemo....
26. nov.