Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto je vitamin B12 toliko važan i kako da ga obezbedimo?Vitamin B12 je vitamin rastvorljiv u vodi koji ima osnovnu i ključnu ulogu u funkcionisanju mozga, kao i našeg nervnog sistema. Takođe pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca....
12. april
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako da napravimo domaću jufkuPecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta.
Već znate kako da napravite domaću jufku.
Prijatno!...
14. jul
Kako da napravimo domaći kravlji sirDomaći sir od kravljeg mleka je toliko ukusan da ćete već želeti uvek sami da ga pravite.
Za sir koristim domaće kravlje mleko....
13. januar
Kako da nabavimo estrogenEstrogen predstavlja celu grupu steroidnih hormona, koji su odgovorni za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema.
Oni imau ključnu ulogu u održavanju trudnoće, organizma majke i ploda. Regulišu menstrualni...
30. mart
Napitak od bosiljka - kako da ga napravimo i zašto je koristanSadržaj vitamima A čini ga korisnim za oštar vid.
Ohlađeni napitak je koristan za kožu i sluzokožu....
09. sep.
Zdravlje je u ovih 6 vitamina! Evo kako da ih nabaviteVitamin E je veoma važan za rad mišićnih ćelija, nervnog sistema, polnoh žlezdi....
14. mart
Najvažniji vitamini za oči i kako da ih nabavimoOsim vitamina B3 kog smo već spomenuli, drugi vitamini iz grupe B su takođe važni za zdravlje očiju, a to su vitamini B1, B2, B6, B12.
- Vitamin B1 je veoma važan za održavanje dobre funkcije očiju....
16. jun
Šta je pekmez i kako da ga pripremimo?Gusti voćni sok bez dodatno dodatog šećera nazivamo pekmez, a negde pecelj ili madžun.
Unikatno slatko iskušenje, stalno pripremano u prošlosti kod nas, ima konzistenciju pčelinjeg meda, ali se pravi od voća...
17. nov.
Iz koje hrane da nabavimo vitamin CVitamin C je važan deo imunog sistema koji štiti od virusa, bakterija i drugih patogena. Proučavanja pokazuju da niski nivoi vitamina C dovode do problema sa imunim sistemom i do drugih bolesti....
03. sep.
Nedostatak triptofana - kako da nabavimo aminokiselinuKako da ga nabavimo? Najlakše i najprijatnije je putem hrane koja ga sadrži. Evo neke od njih.
Školjke
Školjka sadrži vitamin B12, koji kod većine ljudi nedostaje. A njegova veza sa neraspoloženjem?...
20. maj
Kora limuna - zašto je korisna i kako da je koristimoKore limuna imaju visok sadržaj vitamina C, pektin, kalcijum, kalijum, vlakna, AHAs (alfa hidroksi kiseline) i flavonoide kao što su d-limonin....
29. avgust
Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?Reč akvafaba je opšteprihvaćeni naziv za tečnost koju bacamo na početku pripreme pasulja ili drugih mahunarki kao što su leblebije. Akvafaba može da se koristi kao zamena za belance jajeta, zbog čega se još naziva i vegetarijansko...
04. dec.
Kuvani kukuruz - zašto da ga jedemo?Kukuruz je jedna od najhranljivijih žitarica. Sirovo zrno sadrži skoro 12% proteina, oko 6% masti i 65-70% ugljnih hidrata. Ovaj sastav prouzrokuje mnogo pitanja među privrženocima pravilne ishrane.
I glavno je kako...
04. nov.
Da li je edamame koristan i zašto bismo ga trebali jesti?Izvor je vitamina i minerala, uključujući magnezijum, fosfor, gvožđe, kalcijum itd. Gvožđe brine o transportu i apsorpciji kiseonika u ćelijama....
28. feb.
Sok od manga - kako ga napraviti i zašto ga piti?Zašto piti sok od manga?
Mango sadrži obilje vitamina, minerala i antioksidanata.
Istraživanja pokazuju da antioksidativna jedinjenja u voću štite od raka debelog creva, leukemije i raka prostate....
28. april
Čaj od fizalisa - zašto da ga pijemo?Ovo je zbog sadržaja masnih kiselina; vrsta aktivnih materija poput aponina, polifenola, flavonoida, tanina, vitamina C i dr. U plodovima fizalisa možemo da otkrijemo vitamine A, B1, B2 i B6....
18. dec.
Sok od bundeve - zašto da ga pijemo? Visok sadržaj vitamina A u soku od bundeve podržava zdravlje očiju i može poboljšati vid....
16. januar
Sok od karfiola - zašto da ga pijemo?U ovom članku ćemo istražiti koristi od konzumacije soka od karfiola i zašto bi trebalo da bude deo vaše redovne ishrane....
05. april
Čaj od breze - zašto da ga pijemo?Ovo aromatično piće ima lekovita svojstva zbog prisustva mnogih vitamina i mikro elemenata u svom sastavu....
07. okt.
Kako da prepoznamo dobar avokado i kako da ga čuvamoOsim toga, avokado ima visko sadžaj kalijuma, magnezijuma, folne kiseline, proteina, vitamina B6, K i E. Preporučena količina je ne više od pola avokada na dan....
26. feb.
Zašto je neophodno da jedemo brokoli?Brokoli protiv moždanog i srčanog udara
Zeleno lisnato povrće takođe sadrži važan sulforafan, koji ima antiinflamatorno dejstvo. Utvrđeno je da može da spreči ili čak popravi oštećene krvne sudove....
09. januar
Čaj od crne ribizle - zašto da ga pijemo?U ovom trenutku akumuliraju maksimalnu količinu esencijalnih vitamina, makro- i mikroelemenata. Važno je da grmlje mesec dana ranije nije bilo hemijsko tretirano....
02. dec.
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Lipa sadrži mnogo vitamina, antioksidanata, flavonoida, veziva, tanina i eteričnih ulja.
Koristi čaja od lipe za naše zdravlje
1....
07. mart
Kako pravilno da konzumiramo sitan sir i kako da ga kombinujemo?Još sadrži vitamine B, A, D, najvažnije minerale kalcijum, fosfor, sumpor, mangan, magnezijum, kalijum, med....
17. dec.