Kada dođe jesen, vreme postane hladnije, a u jednom od poslednjih meseci u godini – novembru, rađa se veoma ukusno i izuzetno korisno voće – japanska jabuka. U Grčkoj, japansku jabuku zovu božansko voće, a u mnogim zemljama je nazivaju rajskom jabukom i to nije slučajno. Čak i ako je mala, japanska jabuka je puna vitamina.
Japanska jabuka je svoje „putovanje” započela iz Japana i Kine, a završila u Americi i na Mediteranu u dalekom 18. veku.
Posebne karakteristike japanske jabuke
Sadrži veliku količinu tanina i u prošlosti se smatralo da nije pogodna za ljudsku ishranu. Ali ta tvrdnja je brzo nestala nakon što su je ljudi stavili na svoj sto.
Japanska jabuka može biti sa jednom ili sa više stabljika. Može dostići visinu od 15 metara. Plodovi ovog ukusnog voća mogu biti ugaoni ili izgledati kao žir. Njihova boja može da varira između svetlo narandžaste i tamno narandžaste, a može se naći i u crvenoj nijansi. Zanimljiva je činjenica da čak i ako je napolju minus 20 stepeni, japanska jabuka zadržava svoje hranljive materije.
Sastav japanske jabuke
Ovo voće sadrži dosta vitamina, koji su u velikim dozama, a to su: C, B1, B2, P, PP, vitamin F i glutaminska kiselina. Takođe ima visok sadržaj šećera - od 13 do 19%, fruktoze, glukoze, boje i pektina. Pektin održava probavni sistem u dobrom zdravlju.
Koristi od japanske jabuke
- Japanska jabuka pomaže kod srčanih problema, anemije. Sadrži magnezijum, koji sprečava stvaranje kamenja u telu. Kao što smo rekli, japanska jabuka sadrži veliku količinu vitamina PP, koji se bori protiv umora i depresije. Takođe, ovaj vitamin pomaže da imate glatku kožu i zdravu kosu;
- Japanska jabuka pomaže kod bolesti štitne žlezde. Voće blagotvorno deluje na bolesti štitne žlezde, jer sadrži veliku količinu joda. Ovo voće se preporučuje osobama koje pate od tireotoksikoze. Japanska jabuka je pogodna i za osobe koje pate od ateroskleroze;
- U medicini se ovo voće preporučuje osobama sa tegobama sa gastrointestinalnim traktom. Takođe kod ljudi sa anemijom. Japanska jabuka oporavlja naše telo nakon bolesti, povećava imunitet i podiže tonus;
- Japanska jabuka je snažan antioksidans - Ovaj kvalitet ima zbog činjenice da sadrži likopen, iako u malim količinama. Pomaže vam da prevaziđete jesenju melanholiju. Smanjuje dejstvo slobodnih radikala.
Japanska jabuka sadrži prirodni biljni šećer, koji pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, kao i kod visokog pritiska. Ako jedete nekoliko rajskih jabuka dnevno, ovo može biti korisnije za vas, čak i od lekova.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, japanska jabuka je izuzetno ukusna i hranljiva. Pogledajte naše predloge za recepti sa japanskom jabukom.
Komentari