U nekim zemljama širom sveta, štuka nije riba koja je naročito poželjna za kuvanje i jelo. Riba ima previše kostiju, ali se može očistiti i može biti veoma prijatna za jelo, pod uslovom da je pravilno pripremljena.
Priprema za pečenje štuke
Najbolji način da se pripremi štuka je da se ispeče u rerni na podlozi od limuna i luka. Pre pečenja ribe može se preliti maslacem, peršunom i limunovim sokom, uz dodatak malo belog luka za dodatni ukus.
Prvo, štuka se mora očistiti uklanjanjem i odbacivanjem iznutrica štuke. Štuku treba zatim dobro isprati pod hladnom tekućom vodom i napraviti četiri dijagonalna reza kroz kožu.
Zatim velika glavica očišćenog belog luka i limun treba da se iseku na kriške i da ih stavite na veliki pleh za pečenje da se formira ležaj za štuku.
Zatim se štuka može pažljivo staviti preko limuna i belog luka.
Potrebno je da uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni dok pripremate sos. Štuku prelijte sosom od maslaca, limuna i peršuna.
Priprema sosa za štuku
Sos kojim treba da prelijete štuku pre nego što je stavite u rernu vrlo je lako napraviti. Prvo treba otopiti oko 100 g maslaca i lagano ga ispržiti do zlatne boje u šerpi.
Zatim dodajte i zagrejte sok od pola limuna, dodajte kašiku sveže seckanog peršuna i rendani čen belog luka.
Sos zatim treba ravnomerno preliti preko štuke.
Umotajte pleh odozgo velikim listom aluminijumske folije i stavite u rernu na oko 25 do 30 minuta.
Takođe možete pripremiti štuku u obliku:
- riblje supe;
- pržene ribe.
Komentari