Turšija od paradajz-paprika, šargarepe, karfiola, kupusa i drugog povrća obično je gotova za nekoliko nedelja. Divnog je ukusa i omiljena svakoj porodici.
Jesenja mešovita turšija je hrskava, aromatična i odlična dopuna uz svako jelo.
Prilikom spremanja turšije ona može da se konzerviše aspirinom (koji je konzervans) da ne bi fermentisala.
Na otprilike kilogram smese koja uključuje povrće po izboru i salamuru, stavljaju se obično 3 aspirina, ali malo pre nego što ona u potpunosti naraste.
Aspirini se prethodno rastvaraju u malo soka koji se posle prosipa u teglu, nakon čega se pretače nekoliko puta na dan, kako bi se konzervans dobro rasporedio. Drugog dana turšija se ponovo pretače jednom ili dva puta. Ako je turšija uhvatila "belo" odozgo, pokupi se i baca, ali pre nego što se stavi aspirin.
Pomoću aspirina rok trajanja turšije se produžava i ne fermentiše. Povrće postaje hrskavije, čvršće i specifinog je ukusa i mirisa.
Postoje i nedostaci konzervisanja aspirinom, s obzirom na to da je on ipak lek! Svako procenjuje sam za sebe da li će koristiti aspirin da konzerviše svoju turšiju ili ne.
Komentari