bonapeti.rs»Saveti»Kako koristiti želatin u listovima

Kako koristiti želatin u listovima

EvgeniaEvgenia
Početnik
4312130
Kako koristiti želatin u listovima

Želatin je osnovni, vezivni proizvod u pečenju. Koristi se za pravljenje želea u slanim i slatkim jelima. Znati kako koristiti želatin u listićima je veoma važno, jer njegova nepravilna upotreba može izazvati značajne probleme u gotovim proizvodima.

Želatin je sastojak bez ukusa i boje. To je prirodni proizvod. Dobija se od životinjskih sirovina koje sadrže kolagen - obično svinjske kože i kostiju.

Želatinski listovi su najčešći oblik koji se koristi u kuvanju i obično su u obliku krhkog lista kada se osuše. Ovaj list postaje kao guma kada je mokar.

Kako koristiti želatin u listovima

Želatin u listovima se često smatra najlakšom formom želatina za upotrebu.

Obično se koristi oko 100 ml tečnosti na 1 list želatina.

Kako se koristi:

- Stavite potrebnu količinu listića želatina u odgovarajuću posudu;

- Prelijte ih potpuno mlakom vodom, a listovi ne smeju da se lepe jedan za drugi;

- Potopite ih na 4-6 minuta dok listovi potpuno ne omekšaju. Uklonite višak vode sa listova istiskivanjem rukama i to je to! Želatin je spreman za upotrebu i možete nastaviti sa receptom za žele tortu kako je napisano;

- Normalno, smesa u koju se dodaju listići želatina spremnih za upotrebu treba da bude iznad 35 stepeni.

- Nakon što se želatin rastvori (ovo se može uraditi i na pari), smesa sa želatinom se prebacuje u odgovarajuću posudu i ostavlja u frižideru da se dobije žele.

Ne dozvolite da se želatin predugo potapa u vodi, jer će to smanjiti njegova svojstva. Takođe je važno kada koristite želatin u obliku listova da zapamtite da želatin neće biti efikasan ako nije potpuno rastvoren u određenom proizvodu. Ovo se takođe često radi pomoću toplote proizvoda u koji je dodat želatin.

Ako se želatin ne rastvori u potpunosti, gotov proizvod će imati neželjenu teksturu. Kada dodajete omekšali želatin u određenu smesu, pazite da ne proključa, jer će to takođe oslabiti svojstva želatina. Važna tačka je da se dobijena smesa ohladi da se dobije žele.

Sa pravilno natopljenim listovima želatina, sada možete pripremiti svoje omiljene:

- žele kreme;

- želirana torta;

- čizkejk sa želatinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji