Ako želite da zamrznete kajsije za zimu, ali ne znate kako, u ovom savetu ćemo vam reći kako da zamrznete kajsije na pravi način.
Kasije su veoma korisno voće, a i veoma su ukusne. One sadrže karoten. Takođe, sadrže vitamin C, vitamin B1, B2, PP, a mikro elementi koji se nalaze u njima su bakar, mangan, gvožđe, kobalt, kalijum;
Dakle, hajde da vidimo kako zamrznuti cele kajsije:
Ako želite da zamrznete cele kajsije, zajedno sa košticama, treba da izaberete dobro zrele kajsije, ali ne i zgnječene. Ne bi trebalo da imaju crve u sebi ili oštećenja od grada. Evo kako da se pripremite za zamrzavanje:
- Kajsije treba dobro oprati u hladnoj vodi, pa staviti na prethodno postavljen peškir i dobro osušiti. Kajsije se zatim stavljaju na pleh obložen papirom za pečenje i stavljaju u zamrzivač dok ne očvrsnu;
- Zatim se raspoređuju u plastične kese, koje se moraju jako dobro vezati da ne upiju druge mirise iz zamrzivača;
Ovako zamrznute, kajsije zauzimaju previše prostora u zamrzivaču, pa ako je vaš zamrzivač mali, morate zamrznuti kajsije na drugi način, a evo i kako:
Zamrzavanje kajsija bez koštica
- Metoda je kao gore pomenuta, samo što se ovoga puta kajsije prepolove i izvadi se koštica. Da biste sprečili da se kajsije zalepe, možete da uradite kao u prvom metodu - prvo ih zamrznite u jednom sloju, a zatim ih rasporedite u posebne kese ili plastične kutije;
Zamrzavanje kajsija sa šećerom
Za ovu vrstu zamrzavanja pogodne su kajsije koje su malo zgnječene, ali nisu pokvarene ili trule, a evo i kako:
- Kajsije treba oprati, zatim izvaditi koštice, a zatim samleti ili u mašini za mlevenje mesa ili blenderu. Posle toga se dodaje šećer po ukusu, dobro promeša i raspoređuje u plastične kutije, ne puneći ih do vrha, već ostavljajući prostor, jer kada se zamrznu povećavaće zapreminu. Kutije moraju biti dobro zatvorene pre stavljanja u zamrzivač;
Zamrzavanje kajsija u obliku sirupa
- Kajsije oprati, iseći i odvojiti koštice;
- Stavite ih u šerpu sa vodom i šećerom, odnos dve šolje vode sa 1 šoljom šećera, posle ključanja ostavite da se ohladi;
- Kajsije se stavljaju u kutije, prelivajući nešto od sirupa u kome se kuvaju, ali ostavljajući prostora, jer će se, kao što rekosmo, nakon smrzavanja povećati zapremina;
- Zatim se kutije dobro zatvaraju i stavljaju u zamrzivač.
Sa kajsijama zamrznutim za zimu, možete napraviti kolače od kajsije ili mafine od kajsije. A zašto ne kompot!
Komentari