Musaka je tradicionalno jelo koje ima mnogo varijanti pripreme. Može biti sa ili bez mesa.
Postoji mnogo recepata za pripremu musake, ali postoji jedan i to je klasičan. Prva stvar koju treba da uradite je da izaberete lepe proizvode. Krompir treba da bude lep, bez oštećenja.
Mleveno meso mora biti kvalitetno, čisto i napravljeno od pravog mesa. Meso je najbolje kupiti i samleti kod kuće, jer se u prodavnici ne zna koliko se često čisti mlin za meso.
Krompir treba oljuštiti i iseći na male kocke.
Nakon što se krompir iseče na kockice, stavlja se u vodu da ne pocrni dok ne dođe vreme da se kuva. Mleveno meso treba da umešate u malo vode da bude mrvljivo ili ako ćete koristiti meso, iseći ga vrlo sitno. Možete dodati i mladi luk i praziluk ili stari luk.
Klasična musaka se pravi sa starim lukom i šargarepom. Šargarepu možete sitno iseckati ili narendati. U suštini, postoji nekoliko načina za pripremu musake - da se sve stavi u pleh - krompir, luk, šargarepu, mleveno ili meso, vodu, začine, sveži peršun, paradajz pastu ili sveži paradajz i tako da se peče, a kada je krompir skuvan stavlja se preliv, koji uključuje jaja, brašno i kiselo mleko.
Drugi način je da propržite luk, šargarepu i mleveno meso, a zatim da dodate krompir, paradajz i začine i kuvate do kraja, a zatim sve prebacite u pleh i prelijete prelivom. Jednostavno treba da kuvate dok se preliv ne ispeče.
Začini potrebni za klasičnu musaku su čubar, biber i aleva paprika, sveži peršun. Postoji i posebna opcija gde možete posebno da skuvate krompir, a da i ostatak kuvate posebno. Zatim se sve sjedini i prelije sa prelivom.
Dobro je ako je preliv gušći, da ne može da "upadne" u musaku, već da stoji kao fil, da se lepo vidi. Preliv treba da bude debeo najmanje prst.
Sa svoje strane, veoma je popularna i grčka musaka, poznata uglavnom na Balkanskom poluostrvu i Maloj Aziji. Postoji mnogo recepata i načina za pripremu ove musake. Može se pripremiti kako sa jagnjetinom ili mlevenim mesom, tako i sa pirinčem i tikvicama. Može se pripremiti i sa patlidžanima, krompirom, mlevenim mesom.
Takođe naučite koji začini se stavljaju u musaku i kako da napravite vazdušasti preliv za vašu musaku.
Komentari