Upotreba svinjske masti je sastavni deo života ljudi sa naših prostora. Ovaj proizvod je vekovima prisutan ne samo na našoj trpezi, već se koristi čak i u narodnoj medicini.
Naravno, svinjska mast se ceni i koristi ne samo na našim prostorima, već i u svim delovima sveta gde je konzumacija svinjetine široko rasprostranjena.
Jedan od retkih izvora masti u prošlosti sada ustupa mesto biljnim uljima, jer se smatra manje korisnim zbog visokog sadržaja holesterola.
Pravljenje masti se vrši termičkom obradom slanine, ili figurativno rečeno, topljenjem na laganoj vatri. Naravno, kao i svaka druga aktivnost, proizvodnja masti ima svoje suptilnosti sa kojima je dobro biti upoznat.
Da biste napravili mast morate koristiti sirovu slaninu, koja nije soljena ili na drugi način obrađena i vodu.
Poželjno je da slanina bude debela, ne previše šarena, i metodično i veoma pažljivo očišćena od svih ostataka mesa.
Odvojeni ostaci mesa u ovom procesu mogu se koristiti za pravljenje čuvene Kurkudene čorbe od svinjetine i kiselog kupusa, koju gurmani gladno gutaju.
Dakle, očišćena slanina se iseče na relativno velike kockice, veličine oko 2-3 centimetra, i stavlja se u odgovarajuću posudu. Sipajte vodu - oko 0,5 l na 2 kg slanine i stavite na šporet na srednju vatru.
Dodavanje vode se vrši kako bi se izbeglo suvo dinstanje i direktno prženje, što će rezultirati pravljenjem masti tamnije boje i bogatijeg ukusa.
Slanina treba da se topi na laganoj vatri, a treba je mešati svakih 30-40 sekundi kako ne bi zagorela na dnu posude. Ako vam se pažnja odvuče i nešto se zalepi za dno, dodajte samo malo vode - dovoljno da se deglazira i budite pažljiviji sledeći put.
Kada se više od polovine slanine istopi, sklonite lonac sa vatre i odvojite dobijenu tečnost, poželjno je da je procedite kroz finu cediljku prekrivenu gazom.
Vratite posudu na vatru i nastavite da topite slaninu dok se preostala mast ne istopi i ne dobijete zlatne, hrskave čvarke.
Vreme je da ponovo procedite istopljenu mast i da je sipate u suve staklene tegle. Čvrsto zatvorite i ostavite da se mast ohladi i stvrdne. Najbolje je da se nakon toga čuva u frižideru.
Pogledajte takođe kako se topi mast i saznajte zašto mast miriše i koje su koristi od svinjske masti.
Komentari