Korisna svojstva bulgura poznata su vekovima. Buglur je veoma zdrava žitarica, koja je nekada bila nezaobilazni deo trpeze na Bliskom Istoku. Jela sa bulgurom naći ćemo i u balkanskoj kuhinji, turskoj kuhinji, jermenskoj kuhinji, indijskoj kuhinji i mnogim drugim.
Bulgur se dobija od blanširanih, osušenih i tucanih zrna meke i tvrde pšenice. On ima veliku hranljivu vrednost, i istvovremeno je veoma bogat vitaminima i mineralima. Bulgur je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, vitamina B grupe, vitamina A, vitamina C, vitamina D.
Kod nas se bulgur prodaje u pakovanjima od pola ili jednog kilograma. Može se naći u četiri varijante - veoma sitan (odgovara za pripremu Tabule salate), dve srednje veličine i najkrupnija.
Bulgur je osnovna namitnica u brojnim specijalitetima od mesa i vegetarijanskim jelima. Može na se konzumira skuvan i zaslađen medom sa sušenim voćem za doručak, mužete da pripremite ćufte sa bulgurom, aromatičnu supu sa crvenim sočivom i bulgurom, kao pilav sa bulgurom.
Postoji na desetine recepata za jelima sa bulgurom, kao jagnjetina sa bulgurom, punjene paprike sa bulgurom, čak i pita sa bulgurom. Ova žitarica se preporučuje zbog toga što je spremna za upotrebu nakon veoma kratke kulinarske obrade. Oko 20 minuta kuvanja ili potapanje u vrelu vodu su potpuno dovoljni za bulgur, da bi bio spreman za upotrebu.
Komentari