Bonapeti.rs»Saveti»Kako se jede kestenje?

Kako se jede kestenje?

MarianeMariane
Džedaj
1460870
Kako se jede kestenje?

Kažu da jesen miriše na pečeni kesten. Ne znamo da li je baš tako, ali hrabro možemo reći da je kesten jedan od najukusnijih darova jeseni, koje treba jesti u svakoj prilici. Ova aromatična jezgra imaju neverovatan ukus kako slana, tako i slatka, a osim kao kuvani ili pečeni, često se koriste kao osnovni sastojak u brojnim jelima i sosovima. I uprkos tome što se kod nas dosta koristi, još uvek ima mnogo ljudi koji se pitaju kako se jede kestenje?

Pre nego što pristupimo konzumiranju kestenja, treba da ih kupimo. Savetujemo vama da kupujete samo sjajno kestenje, sa tamnobraon korom, koji ne mirišu na vlagu ili buđ. Posle toga ostaje samo da izaberete kako da jedete kestenje. Najlakše je pripremiti kuvano kestenje. U tu svrhu dobro očišćeno kestenje treba zaseći na vrhu oštrim nožem, preliti vodom i kuvati 5-10 minuta nakon što provre. Važno je da ih ne prekuvate, jer što se duže kuvaju, to su postaju tvrđi i počinju da se mrve.

Po želji makon što ih skuvate i oljuštite, možete da pripremite slatko kestenje. To ćete uraditi tako što prelijete kestenje sa malo karamelizovanog šećera sa maslacem i ostavite ih da upiju glazuru.

I naravno, ne na poslednjem mestu, možete pripremiti pečeno kestenje. Na dobro očišćeno kestenje napravite rez u obliku krsta na vrhu, jer u suprotnom postoji opasnost da počnu da pucaju u rerni za vreme pečenja. Posle toga kestenje se ređa u tavi sa rezovima odozgo i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 15-20 minuta. Ljušte se dok su topli i jedu sa uživanjem. Kestenje je svakako jedan od omiljenih dodataka u supama, hlebu, rižotu, nadevima za ptice i divljač, sosovima i ukusnim desertima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji