Kako se jede aronija?

Kako se jede aronija?

Aronija je jedno od najkorisnijeg voća, bogato velikim brojem antioksidanasa, bioflavonoidima,vitaminom P i mnogim drugim vrednim materijama. Aronija je korisna kod povišenog holesterola, smanjuje krvni pritisak, preporučuje se dijabetičarima i pacijentima sa arterosklerozom.

Pomaže jačanje imuniteta, zgrušavanje krvi, i ima jedinstvenu sposobnost da izbacuje otrovne materije i štetne metale iz organizma. Pošto aronija ima veoma opor ukus, ona ne može da se konzumira direktno.

Najbolje je da se pripremi sok, koji je veoma koristan kod gastritisa, hemoroida i različitih crevnih problema. Moguće je da vam se opori ukus aronije dopadne i da možete da je konzumirate direktno, zbog roga prvo probajte nekoliko zrna, i procenite da li možete da je jedete.

Osim soka, od aronije može da se pripremaju i marmelade, želei, likeri, vina, jer čak i u obrađenom obliku, ona čuva veliki deo svojih kvaliteta. U svežem obliku možete da dodate aroniju u kremove, kolače i druge deserte. U tu svrhu treba da uklonite prirodnu voštanu opnu sa aronije, tako što ćete je dobro oprati toplom vodom.

Pogledajte neke ukusne recepte sa aronijom: Kolač sa aronijom, Sirup od aronije, Slatko od aronije.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji