Aronija je jedno od najkorisnijeg voća, bogato velikim brojem antioksidanasa, bioflavonoidima,vitaminom P i mnogim drugim vrednim materijama. Aronija je korisna kod povišenog holesterola, smanjuje krvni pritisak, preporučuje se dijabetičarima i pacijentima sa arterosklerozom.
Pomaže jačanje imuniteta, zgrušavanje krvi, i ima jedinstvenu sposobnost da izbacuje otrovne materije i štetne metale iz organizma. Pošto aronija ima veoma opor ukus, ona ne može da se konzumira direktno.
Najbolje je da se pripremi sok, koji je veoma koristan kod gastritisa, hemoroida i različitih crevnih problema. Moguće je da vam se opori ukus aronije dopadne i da možete da je konzumirate direktno, zbog roga prvo probajte nekoliko zrna, i procenite da li možete da je jedete.
Osim soka, od aronije može da se pripremaju i marmelade, želei, likeri, vina, jer čak i u obrađenom obliku, ona čuva veliki deo svojih kvaliteta. U svežem obliku možete da dodate aroniju u kremove, kolače i druge deserte. U tu svrhu treba da uklonite prirodnu voštanu opnu sa aronije, tako što ćete je dobro oprati toplom vodom.
Pogledajte neke ukusne recepte sa aronijom: Kolač sa aronijom, Sirup od aronije, Slatko od aronije.
Komentari