Bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema kuvana slanina?

Kako se priprema kuvana slanina?

Kako se priprema kuvana slanina?
Fotografije: Vanya Georgieva

Ovo jedna od mogućnosti za pripremu slanine za zimu. Prvo uklonite višak masnoće, koje ostaje kod odvajanja slanine sa tela životinje. Uzgred, za one koji ne znaju kako slanina izgleda kada se skine sa životinje, ona predstavlja jednu traku. Kada odstranite višak masnoće, nasecite slaninu na jednake kvadrate ili odaberite drugi oblik po vašoj želji.

Polovinu velike posude napunite hladnom vodom. Stavite slaninu unutra i ostavite je da stoji potopljena nekoliko sati. Malo kasnije izbacite vodu i dolijte čistu, pa ponovo ostavite slaninu na nekoliko sati. Na ovaj način ćete izbaciti krv iz slanine, koja se nalazi u malim krvnim sudovima i skoro je nemoguće primetiti. Ako ste slaninu držali dovoljno dugo potopljenu, duže vreme će biti ukusna i neće imati loš miris, koji se ponekada javlja.

Kada slaninu izvadite iz voide, ugrejte vodu u dubokoj šerpi i dodajte krupnu so, pa mešajte dok se ne istopi. Probajte vodu. Ona treba da bude veoma slana, ali ne previše, kako ne bi imala gorak ukus.

Kada voda proključa, spustite nekoliko komada slanine u nju. Ostavite ih oko 2-3 minuta i izvadite ih rešetkastom kašikom. Na ovaj način obradite svu slaninu koju ste pripremili. Kada završite, ostavite šerpu sa vodom da se ohladi, a kada se ohladi, na površini će se pojaviti mali komadi masti, koje obavezno uklonite. Ovom vodom prelijte slaninu, ako je stavljate u tegle ili u posude.

Ako je slanina poređana u posudi ili kofi, prelijte je vodom i pritisnite je nekim težim predmetom, kako bi bila non stop pod vodom. Ova vrsta kuvane slanine je veoma mekana u ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni