Kako se i zbog čega se bademi potapaju u vodu?

Kako se i zbog čega se bademi potapaju u vodu?

Bogati, hrskavi i lepi - bademi nisu samo bogati vitaminima i hranljivim materijama, već su i prava radost u kuvanju - oni su jedan od najčešćih i najomiljenijih orašastih plodova.

Bademi su bogati hranjivim materijama kao što su vitamin E, vlakna, omega-3 masne kiseline i proteini. Neki kažu da se bademi mogu smatrati sledećim velikim superhranom zbog svog neverovatnog prehrambenog profila. U njima je visok sadržaj proteina, pa nas na duže vreme pune manganom, koji pomaže u jačanju kostiju i regulisanju šećera u krvi. Izuzetno su korisni za osobe koje imaju probleme vezane za pritisak i takođe podržavaju rad mišića i nervnog sistema.

Izbor između potopljenih badema u vodi i sirovog badema nije samo pitanje ukusa, već je i zdravija opcija.

Kako potopiti bademe?

Umočite šaku badema u pola čaše vode. Pokrijte ih i ostavite da se natapaju 8 sati. Ocedite vodu, oljuštite koru i bademe čuvajte u frižideru u plastičnoj posudi. Natopljeni bademi trajaće oko nedelju dana, ako se pravilno čuvaju.

Orašasti plodovi imaju inhibitore enzima koji ih sprečavaju da proklijaju u suvim uslovima. Sadrže i fitinsku kiselinu, koja ih može učiniti veoma teškim za varenje u našem telu. Jednom kada se zalije vodom, badem počinje da raste, što otključava njihove hranjive sastojke i olakšava njihovo varenje.

Potapanje badema je prvi deo pre nicanja semenki kad se posade u tlo. Dok se natapaju, svi hranljivi sastojci potrebni za klijanje mladih biljaka mobilišu se u lako dostupnom obliku. To je razlog zbog čega se bademi i drugi orašasti plodovi potapaju u vodu.

Potapanje badema ne samo da pomaže kod varenja, već značajno poboljšava njihov ukus, takođe menja strukturu zrna i olakšava žvakanje. Kako bademovo ulje apsorbuje vodu, badem postaje mekši. Ovo je posebno korisno za malu decu i odrasle koji treba da izbegavaju hranu koja se teško žvaće.

Mekši bademi su takođe lakši za varenje, što povećava količinu hranljivih materija koje vaše telo može da apsorbuje iz orašastih plodova. Ako koristite bademe u receptima poput torti, hleba i kifli, omekšavanje jezgra olakšava lomljenje na komade ako je to potrebno.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji