Zečetina je izuzetno ukusna i korisna. Meso zeca je rekorder po sadržaju belančevina - celih 22 procenta. Kao poređenje ćemo spomenuti da u svinjskom mesu ima 13,8 procenata belančevina, u govedini - 10 procenata, a u piletini 19 procenata.
Zečetina nadmašuje druge vrste mesa i u jednom drugom pokazatelju - prema stepenu iskoristivosti belančevina od strane organizma, a taj procenat kod zečetine dostiže 90 procenata.
Uprkos svemu što je dosad napisano, jela sa zečetinom nisu toliko često prisutna na našoj trpezi, kao što je to naprimer slučaj sa jelima od svinjetine ili piletine. Ovo nije posledica finansijskih razloga, već je pre svega nesigurnost domaćica da će pogrešiti u pripremi mesa od zeca i da će ono ostati suvo i bezukusno.
Zečetina će biti izuzetno ukusna i mekana ako se pre pripreme marinira. Zečetina se marinira relativno lako. Nezavisno od toga da li ste kupili odgajanog kunića iz prodavnice ili planirate da spremate divljeg zeca, dobro je da meso marinirate jednu noć u specijalnoj marinadi. Zeca ili kunića možete da marinirate cele ili nasečene na porcije.
Jedna od najčešćih marinada za zečetinu se priprema od aleve paprike, bibera, lovorovog lista, estragona, celera, pimenta, šargarepe, belog luka, soli sirćeta i vina. Začini se utrljaju u zeca i prelije se smesom sirćeta i vina u odnosu 1:1.
Možete da zeca premažete obilno medom i da ga ostavite da odstoji najmanje 12 sati, a nakon toga da od njega pripremite dinstanu zečetinu u đuveču ili Božićnog zeca u sosu od pavlake.
Komentari