Neosporna je činjenica da je najbolje da se konzumira sveže voće i povrće. Međutim, treba da znate da se i prilikom zamrzavanja ne gube velike količine njihovih vitamina i minerala.
Važno je da znate kako da ih čuvate u zamrzivaču tokom zime.
Kada je sezona boranije, možete lako naći domaći proizvod. Ovo povrće je dokazano korisno za srce, jetru, bubrege. Dijetetska je, dobro utiče na sistem organa za varenje, odgovarajuća je za ljude sa visokim holesterolom.
Kako da zamrznemo boraniju?
Odaberemo sveže povrće, bez fleka i truležu. Na pijaci ima mnogo vrsta i sorti boranije, kakvu ćete uzeti, zavisi od vašeg ukusa i želja.
Boraniju potopimo na 15 minuta u vodu. Na taj način se skida veliki deo prljavštine, zemlje i prašine. Operemo tekućom vodom, gledamo da nema prljavštine po njoj.
Uz pomoć noža, odsečemo dva kraja i isečemo na veličinu 4-5 cm je sasvim dovoljno.
Stavljamo 2 litre vode da provri. Blanširamo boraniju oko 2-3 minuta. Izvadimo uz pomoć rešetkaste kašike i potopimo u hladnu vodu na oko 5 minuta. Na taj način povrće ostaje svežije.
Vadimo i ostavljamo da se dobro ocedi na čistoj krpi.
Pakujemo boraniju u porcijama u najlon kese ili kutije. Možemo napisati datum kada smo zamrznuli, dobro je da se zamrznuta boranija konzumira u roku od godinu dana.
Ako je jednom odmrznete, nemojte ponovo zamrzavati.
Ovako prirpemljenu boraniju možete koristiti kao glavno jelo, kao dodatak u đuveč, za salate, za prilog, čorbu i šta god vam se dopada.
Ja sam sama zamrzavala neblanširanu boraniju, ali tako treba da se brže iskoristi, osim toga, zauzima i više mesta.
Komentari