Bonapeti.rs»Saveti»Šta je al angle i kako se priprema?

Šta je al angle i kako se priprema?

EliEli
Pomoćnik kuvara
2011
Šta je al angle i kako se priprema?

Al angle je termin u kulinarstvu, koji dolazi iz francuskog jezika ili još tačnije iz francuske kuhinje. To je oblik termičke obrade jela od mesa, kod koje meso ostaje lagano sirovo ili kako se češće kaže, krvavo.

Poznatiji izraz, koji ste sigurno čuli, je termin Rare, koji na engleskom upravo označava sirovo ili al angle.

Da biste pripremili rare ili al angle šniclu (odrezak), postoje različiti načini. Svaki od ovih načina se određuje na osnovu vrste mesa, koje će se koristiti. Najčešće se ovako pripremaju goveđe, jagnjeće i svinjsko meso.

Za goveđi rare stejk je važno da njegova unutrašnja temperatura nakon pripreme bude između 49 i 51 stepen. Odrezak se okreće na minut - minut i po, kako bi se zapekao sa obe strane.

Za jagnjeći al angle odrezak je važno da njegova temperatura bude 57 stepeni, naravno u sredini, nakon pečenja, a on se drži otprilike po minut sa svake strane pre okretanja.

Za svinjski odrezak al angle je važno da njegova unutrašnja temperatura bude 63 stepena. Okretanje stejka (šnicle) je kao i kod ostale dve vrste mesa - minut - minut i po sa svake strane.

Najlakše možete da utvrdite da li je vaša šnicla ispečena do željenog stepena ako ga dodirnete prstom ili još sigurnije, ako koristite kuvarski termometar. Ako želite da je meso pečeno na stepen rare, na dodir treba da bude mekano.

I za kraj - da odmah izbegnemo pogrešno shvatanje, da ako je meso sirovo i nije pečeno, može da dovede do određenih oboljenja. To ćemo osporiti činjenicom da u samom mesu nema nikakvih štetnih bakterija.

Biološko zagađenje mesa se može desiti na njegovoj površini i ono se uklanja kod same termičke obrade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni