Svi znamo koliko su ukusni i mirisni kesteni. Mogu se kuvati na pari ili u ekspres loncu. Kora se ljušti mnogo lakše ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo ulja - kao što se dodaje prilikom kuvanja špageta kako se ne bi slepile.
Kesten je najukusniji kada se peče u rerni, ali možete ih pripremiti i u tiganju. U tu svrhu prvo isecite oštar vrh nožem. Ovo ih sprečava da puknu tokom pečenja.
Stavite kesten na drvenu dasku i isecite mu kožu poprečno u oblik krsta. Ovi zarezi na obe strane znatno olakšavaju ljuštenje. Isti rezovi se prave i ako se kesten kuva. Mogu se prvo potopiti u vruću vodi, a zatim složiti u šerpu, prethodno praveći zareze u obliku krsta, i zatim ih pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Kuvanjem se takođe brzo pripremaju, neki kažu da su za 15-20 minuta spremni. Uklonite sa vatre i uklonite iz vruće vode jedan po jedan. Najbrže se kuvaju kada je kestenje sveže i kada nisu kupljeni u prodavnici. Ono kestenje iz prodavnice kuva se duže oko 30 -35 minuta, ali to zavisi i od njihove vrste.
Isto važi i za ljuštenje - ako su sveži, lakše se oljušte.
Kod nas se ovaj proizvod ne konzumira često i potcenjuje se. Kesten je veoma koristan, sadrži malo masti, sadrži puno vlakana i ne sadrži gluten. Ima ukus slatkih lešnika, a uglavnom ima ukus oraha.
Čak se i džem pravi od kestena. Mogu se kuvati sa pilećim fileom, sa pečurkama i prazilukom i sa čim god poželite.
Topli kesteni su najukusniji, a tada ih je najlakše i oljuštiti.
Komentari