Batat ili koji se još naziva i slatki krompir je korenasto povrće poreklom iz Južne Amerike, ali je široko rasprostranjen, konzumira se i ceni širom sveta.
Može biti bele, žute, narandžaste ili ljubičaste boje, a što je tamniji, to je slađi. Ponekad se upoređuje sa običnim krompirom, ali treba napomenuti da je mnogo kremastiji od njega i, naravno, slatkog je ukusa.
Ovo blago jeseni bilo je lagano zanemarivano do pre nekoliko godina, ali na sreću stiče popularnost zbog različitih načina na koje se može pripremiti - kako u slanim jelima, prilozima i kao pire, tako i u kolačima, tortama i nadevima za mnoge poslastice.
Drugi važan razlog zbog kojeg je ovo povrće toliko dragoceno je visok sadržaj vitamina, minerala, vlakana, biljnih proteina.
Zbog visokog nivoa kalijuma koji sadrži slatki krompir, koristan je za ljude sa kardiovaskularnim bolestima, a za dijabetičare deluje kao regulator šećera u krvi. Kako ima malo kalorija, ovo jesenje povrće je veoma pogodno za dijete.
Izuzetno dobro zasićuje i time se naš osećaj gladi neverovatno smanjuje.
Batat se uspešno priprema i kuvan i pečen ili pržen. Ovde ćemo se fokusirati na kuvanje, koje nam naknadno nudi mnogo mogućnosti za konzumaciju.
Jedan od načina kuvanja slatkog krompira je da ga prethodno oljuštite i isečete na kockice. Ljuštenje se vrši specijalnim ljuštilicom za povrće, jer je koža batata vrlo tanka i običnim nožem uklonili biste deo samog povrća.
Sipajte puno vode tako da pokrije slatki krompir i kuvajte 10-15 minuta.
Vreme će takođe zavisiti od veličine komada, pa probajte i ako su i dalje tvrdi, kuvajte dok ne omekšaju. Takođe je važno koja će biti sledeća namena kuvanog slatkog krompira - za prilog je dobro ostaviti kocke malo tvrđe da se ne raspadaju, a za pire - savršeno omekšale.
Drugi način je kuvanje celog slatkog krompira. Ovde ga neljuštite, već ga samo dobro operite pod mlazom vode. U ovoj varijanti vreme kuvanja se povećava na najmanje 30-35 minuta ili dok ne omekša. To se proverava ubadanjem nožem. Mali trik je probušiti na dva mesta krompir nakon prvih 10 minuta kuvanja da bi se brže skuvao.
Stepen spremnosti ponovo će zavisiti od toga da li ćete ga kasnije seći na komade ili ćete od njega pripremati pire. Jednom kada je slatki krompir potpuno skuvan, koža se lako ljušti.
Tako ukusan slani pire možete napraviti tako što ćete u blender (pasator) staviti kuvani batat, malo maslaca, bibera, soli i majčine dušice.
Rezultat je neverovatno ukusan i kremast prilog ili kanape za meso, ribu ili pirinač. Po želji možete dodati malo svežeg mleka da postignete željenu teksturu i gustinu.
A da li se usuđujete da napravite slatki pire od batata? Tada je dovoljno da ga zgnječite sa kašikom kakaoa i malo smeđeg šećera da pojačate slatkoću. Dodajte cimet, ako vam se sviđa, i ukrasite topingom ili svežim voćem.
Komentari