Kod mešenja milibrota ima nekoliko važnih elemenata: - temperatura prostorije treba da bude otprilike 30 stepeni;
- mleko treba da bude prethodno prokuvano i ohlađeno do telesne temperature;
- treba dugo da mesimo.
Da bismo umesili milibrot u nitima, ne bi trebalo nepromišljeno dodavati brašno. Dobro bi bilo da se tačno prati recept.
Kdo mešenja testa za milibrot stavlja se malo masnoće, a veći deo masnoće se ostavlja za mešenje.
Kod samog mešenja često umačemo ruke u masnoću. Mesimo sa veoma masnim rukama pritiskajući dlanovima ka radnoj površini i rastežemo testo za milibrot kako bi se gluten maksimalno aktivirao.
Takođe, s vremena na vreme udaramo testo u radnu površinu. Testo treba da bude meko i elastično poput jastučića na uhu.
Mesi se dok po površini lopte testa ne počnu da se formiraju mehurići.
Ostavlja se da naraste 1-2 u zavisnosti od temperature u prostoriji.
Testo za milibrot može da raste i otprilike sat vremena u isključenoj rerni sa velikom posudom vruće vode na dnu ili u blago zagrejanoj rerni na 30 stepeni i isključenoj rerni.
Komentari