Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?

Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Pančeta

Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije rečeno - ništa tako komplikovano, sofisticirano ili prefinjeno...

Ali šta bi Francuzi rekli o italijanskim mesnim proizvodima koji su postali priznati delikatesi širom sveta?

Ne možemo da spomenemo sva italijanska „umetnička dela“ od mesa, ali ne možemo a da ne pomenemo pršutu, peperonito, mortadelu, brazeolu i ne manje poznatu pančetu. O pančeti ćemo vam pričati u ovim redovima, jer je dostupna i kod nas i svakako je nešto što biste želeli da probate.

Pančeta je proizvod sličan slanini, ali se pravi po veoma starom italijanskom receptu i pravi se od posebno odabranih italijanskih svinja. Strogo se prate i starost životinja i kvalitet samog mesa. Njena sličnost sa slaninom je u tome što se pravi od šarene slanine, kao što jeto slučaj sa većinom vrsta slanine.

Meso se začini solju i raznim začinima, nakon čega se ostavi na vazduhu najmanje 14 dana, a za to vreme se nastavlja obrada začinima. Prava i kvalitetna pančeta mora da stoji ukupno 120 dana pre nego što je isporučena potrošačima, kada izgleda kao obična upakovana slanina. Međutim, verujte mi, ukus je potpuno drugačiji i dopao bi se i najizbirljivijim u pogledu francuskih mesnih delicija.

Italijanska Pančeta

Ali da se vratimo na Italijane, tačnije na Bolonju, jer se ona označava kao rodno mesto pančete. Pored soli, mora se dodati i crni biber, a neki kreativniji proizvođači u delikates dodaju žalfiju i/ili ruzmarin. Neki od starih običaja obavezuju da se pančeta uvalja u so i biber, kao i da stoji najmanje 120 dana.

Pogledali smo odakle dolazi pančeta (možda će vas zanimati da je čuvena mortadela nastala u Bolonji, a da je Bolonja u prošlosti bila poznata kao Debela upravo zbog afiniteta lokalnog stanovništva prema mesnim delikatesima ) i kako je je pripremljena.

A kako se konzumira? Na isti način na koji konzumirate slaninu, prženu ili pečenu, ili kao dodatak pici, testenini i svemu ostalom što želite da pripremite sa jedinstvenim italijanskim ukusom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest