bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Balzamiko redukcija - šta je i kako se priprema

Balzamiko redukcija - šta je i kako se priprema

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4312750
Balzamiko redukcija

Balzamiko redukcija je jedan od omiljenih začina velikog broja kulinara koji je imaju pod rukom u svom frižideru. Lako je napraviti balzamiko redukciju (balzamiko glazuru) u kući. Oduzima samo otprilike 15 minuta i mnogo je zdravije, nego da je kupite u prodavnici (gde obično sadrži nepotrebne stabilizatore, emulgatore i hemijske boje).

Balzamiko redukcija je napravljena od balzamiko sirćeta koje se krčka na ringli određeno vreme dok se malo ne zgusti. Krajnji rezultat je predivna glazura koja je savršena za posipanje vaše salate, večere, deserta i različitih stvari između njih. Ovaj preliv je zaista elegantan završetak mnogih jela.

Ukoliko odlučite da koristite vašu balzamiko redukciju u kombinaciji sa nečim slatkim kao što je na primer sladoled, ili da umočite jagode, možete da razmislite o dodavanju zaslađivača u nju, kao što je na primer:

- šećer;

- smeđi šećer;

- pčelinji med;

- javorov sirup.

Kada redukujete balzamiko sirće vi zapravo isparavate vodu i koncentrišete šećere. Tako da je smesa prirodno zaslađena. Ovo balzamiko redukciju čini savršenom za posipanje po povrću, mazanje mesa, serviranje kao umak sa odstajalim sirevima i tako dalje.

Jedna obična balzamiko redukcija napravljena samo od balzamiko sirćeta kao što smo spomenuli, je slatka, ali dodavanje malo šećera je dobra ideja za neke recepte, posebno ako je dodate u desert. Možete zaista da dodate toliko zaslađivača koliko želite, ali pravilo je da koristite otprilike 6 supenih kašika zaslađivača (med, šećer itd.) na 1 čašu balzamiko sirćeta pre nego što redukujete.

Nema potrebe da kupujete skupo balzamiko sirće kada odlučite da pravite kod kuće balzamiko redukciju. Dobro bi bilo da se koristi organski proizvod razumne cene. Kada kupujete balzamiko redukciju ili glazuru iz prodavnice, pronaćićete nekoliko nepotrebnih sastojaka kao što su karamel boje, glukozni sirup, šećer, kukuruzni skrob, dekstroza i ksantan guma. I trgovačka marka je verovatno koristila balzamiko sirće veoma lošeg kvaliteta kao sirovinu. Tako da se kupovna redukcija ne preporučuje!

Kako da napravite balzamiko redukciju?

Balzamiko redukcija - šta je i kako se priprema

Prosto dodajte 1 šolju balzamiko sirćeta u malu posudu na ringlu. Ostavite da provri, nakon toga smanjite temperaturu i ostavite da se krčka otprilike 10-15 minuta.

Možete da smanjite ringlu za 1/3 ili 1/2 u zavisnosti od toga koja gustina vam se dopada. Samo ne zaboravite da će nastaviti da se zgušnjava i dok se hladi. To je to!

Ukoliko želite da napravite slađu balzamiko glazuru, definitivno možete da dodate 1-2 supene kašike meda ili javorovog sirupa u šerpicu sa balzamiko sirćetom. Zatim smanjite kako je navedeno gore. Od vas zavisi da li želite da dodate zaslađivač. Preporučuje se da probate bez zaslađivača barem pri svom prvom pokušaju.

Balzamiko redukcijom možete začiniti pečeno povrće, pečeno meso i različite deserte.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest