bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Bundeva: nutritivna vrednost, prednosti i način pripreme

Bundeva: nutritivna vrednost, prednosti i način pripreme

Bundeva: nutritivna vrednost, koristi i način pripreme

Bundeva je omiljeni deo ishrane u jesen i zimu. Ali da li je ona toliko korisna kao što svi tvrde?

Ispostavilo se da je bundeva je veoma hranljiva i ima malo kalorija. Takođe je mnogo raznovrsnija nego što možete zamisliti. Od nje se mogu napraviti i slatka i slana jela od bundeve.

Da li je bundeva voće ili povrće?

Bundeva je deo porodice krastavaca i dinja. Tehnički je voće jer sadrži seme. Ali što se tiče ishrane, više liči na povrće.

Bundeve su obično okrugle i narandžaste, iako veličina, oblik i boja mogu varirati u zavisnosti od sorte. Imaju debelu spoljašnju koru koja je glatka i rebrasta, i stabljiku koja povezuje bundevu sa lisnatom biljkom. Njihovo seme, listovi i unutrašnjost su jestivi i nalaze mesto u receptima svetske kuhinje.

Sorte bundeve

Bundeva

Takođe postoje mnoge vrste bundeve kao što su:

- Jack Lantern: širok izbor bundeva koje se obično koriste za rezbarenje;

- Pita bundeve: Manje i slađe sorte;

- Minijaturna: dekorativna i istovremeno jestiva;

- Bela: Neke bundeve se mogu kuvati, dok su druge pogodnije za ukrašavanje ili rezbarenje;

- Džinovske: Uglavnom uzgajane za takmičenja. Uglavnom su jestive, ali nisu tako ukusne kao manje vrste.

Hranljiva vrednost bundeve

Čorba od bundeve

Bundeva je jedna od najhranljivijih namirnica. Sadrži mnogo vitamina i minerala, kao i relativno malo kalorija.

1 šolja kuvane bundeve sadrži:

- Kalorije: 49;

- Vlakna: 3 g;

- Proteini: 2 g;

- Vitamin K: 49%;

- Vitamin C: 19%;

- Kalijum: 16%;

- Bakar, mangan i riboflavin: 11%;

- Vitamin E: 10%;

- Gvožđe: 8%;

- Folat: 6%.

Pogledajte hranljivu vrednost bundeve

Bundeva je takođe izuzetno sa visokim sadržajem beta-karotena, moćnog antioksidansa. Beta-karoten je vrsta karotenoida koji se u telu pretvara u vitamin A.

Glavne zdravstvene prednosti jedenja bundeve

Pečena bundeva

- Imunitet

Bundeva vam daje veoma dobru dozu beta-karotena, koji se delimično pretvara u vitamin A. Može pomoći vašem telu da se bori protiv infekcija ako patite od njih. Vitamini C i E, gvožđe i folna kiselina, koji se takođe nalaze u bundevi, pomažu u poboljšanju funkcije vašeg imunološkog sistema;

- Zdrave oči

Beta-karoten pomaže u održavanju oštrine vida tako što pomaže mrežnjači da bolje apsorbuje svetlost. Kombinacija drugih vitamina i minerala u bundevi može zaštititi od degeneracije makule povezane sa starenjem;

- Zdrava koža

Antioksidansi koji se nalaze u bundevi važni su za zdravlje vaše kože. To uključuje beta-karoten i vitamine C i E. To je posebno beta-karoten koji vas štiti od štetnih sunčevih UV zraka;

- Srce zdravlja

Bundeva ima specifične hranljive materije koje su korisne za zdravlje srca. Vlakna, vitamin C i kalijum mogu pomoći u poboljšanju krvnog pritiska i nivoa holesterola;

- Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je grupa simptoma povezanih sa abdominalnom gojaznošću. To uključuje visok pritisak, lošu kontrolu šećera u krvi i povišene nivoe triglicerida - faktore koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Beta-karoten u bundevi može smanjiti rizik od ove bolesti.

Kako pripremiti bundevu

Paj od bundeve

Bundeva je izuzetno popularna u pravljenju palačinki, krema i mafina, ali je i dobar sastojak u slanim jelima. Možete je pripremiti u obliku čorbe od bundeve ili ispeći zajedno sa drugim povrćem.

Možda vam se čini čudnim, ali jedu se i ostali delovi ove biljke. Na primer, semenke se koriste za pravljenje hrskavih grickalica, a cveće se često servira prženo ili pohovano.

Preporučljivo je da ne bavite bundevama jack-o-lantern. Velike bundeve koje se koriste za rezbarenje nisu tako ukusne kao bundeve za pitu, na primer, Muskatna ili violina bundeva, bundeva Matilda, itd.

Na šta treba paziti kada jedete bundevu

Ispečena bundeva

- Interakcija sa lekovima

Bundeva je blagi diuretik i može biti problem za ljude koji uzimaju određene lekove, posebno litijum;

- Brza hrana sa ukusom bundeve

Samo zato što nešto ima bundevu u svom opisu ne znači da je korisno. Ispijanje takozvanog latea od bundeve nema nikakve zdravstvene koristi, za razliku od samog voća.

Takođe, peciva poput hleba od bundeve ili pita od bundeve mogu vam dati neke dodatne vitamine, minerale i vlakna, ali zapamtite da takođe sadrže mnogo šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

Pogledajte još:

- Kako očistiti bundevu;

- Korisni jesenji slatkiši od bundeve;

- Kako smršati sa bundevom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest