11 razloga zbog kojih je jabukovo sirće upravo toliko korisno koliko se tvrdi!

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće jedan je od sastojaka koji uvek oživljavaju maštu kod ljubitelja zdravog života. I to je u stvari sasvim zasluženo.

Jabukovo sirće je nešto kao Sveti Gral domaće medicine. Samo 25 ml jabukovog sirćeta povećava energiju, kontroliše šećer u krvi i pomaže kod gubitka kilograma; u spoljašnjoj primeni, jabukovo sirće daje kosi sjaj, omekšava i tonira kožu. Pomešano sa drugim sastojcima kao što je limunov sok i maslinovo ulje, ono može biti moćan saveznik naše svakodnevice.

Nudimo Vam 11 načina da poboljšate zdravlje jabukovim sirćetom:

1. Ako imate poteškoće sa varenjem

Salate začinite jabukovim sirćetom! Prema Ranii Batayneh, nutricionisti i autoru bestselera "Jedina dijeta", postoji nekoliko razloga zbog kojih je jabukovo sirće cenjeni pomoćnik kod problema sa varenjem. Prvo, jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva - s kojima često ublažava uobičajene poremećaje u crevima, prouzrokovane bakterijama, kao na primer dijareju. S obzirom da je fermentirajući proizvod, jabukovo sirće sadrži i probiotike koji regulišu opšte zdravo varenje.

Probajte ovo:

Pomešajte jabukovo sirće sa dižonskim senfom i zapržite ih u tiganju. Dodajte maslinovo ulje i povrće koje volite i promešajte. Kombinacija dresinga za salatu u čijem sastavu se nalazi jabukovo sirće, i povrća nosi dvoju korist za varenje - i vlakna iz povrća, i probiotici koji se nalaze u sirćetu, poboljšavaju njegove funkcije.

2. Pokušajte da potisnete apetit

Jabukovo sirće suzbija apetit

Napravite dnevni tonik sa jabukovim sirćetom! Ponekad najteži deo promene navika u ishrani je uzdržavanje. Prema Batayneh nutricionisti, konzumacija jabukovog sirćeta može da bude neverovadno korisna kada pokušavate da jedete manje, kao i da skinete kilograme. Ona se poziva na proučavanje koje otkriva da jabukovo sirće potiskuje zone u mozgu koje su odgovorne za apetit.

Probajte ovo - naučno je dokazano:

Prvi ciklus - razredite 15 mililitara jabukovog sirćeta u pola litre vode. Ovu količinu pijte svaki dan tokom 12 nedelja.

Drugi ciklus - povećajte dozu sirćeta na 30 mililitara, razredite ponovo sa pola litra vode. Pijte dobijeni rastvor svakodnevno tokom 12 nedelja.

Jabukovo sirće takođe pomaže u borbi sa masnim naslagama zahvaljujući jednom posebnom sastojku: sirćetnoj kiselini. U istraživanju sprovedenom među 122 osobe prekomerne težine je ustanovljeno da svakodnevna konzumacija jabukovog sirćeta vodi do gubitka kilograma.

3. Ako vam je potreban dodatan prirodni priliv energije?

Ujutru pijte čaj sa jabukovim sirćetom! Ako jutarnju kafu zamenite ovim napitkom, imate duplu korist: veći priliv energije, a zajedno s tim - manje kalorija, nego što ima u kafi. Posebno ako pijete kafu sa mlekom i šlagom. Osim toga što topi masne naslage, sirćetna kiselina je prirodan buster za mišiće. Dokazano je kod miševa, smatra se da na isti način deluje i kod ljudi.

Ako Vam se čaj sa jabukovim sirćetom osladi, možda biste želeli da

probate i ovo:

Miks od dve supene kašike jabukovog sirćeta, 2 supene kašike limunovog soka, 1 supena kašika cimeta i prstohvat ljute aleve paprike, rastopljeni u čaši tople vode, mogu da vam obezbede potrebnu energiju. Uzimajući ovu smesu, izbeći ćete gazirana pića i grickalice ka kojima biste eventualno posegli kada počnete da osećate da vam je potrebna energija. Limunov sok ima mnogobrojne koristi za organizam, a posebna istraživanja kategorično ga ubrajaju u sastojke koji pomažu u borbi sa viškom kilograma. Pored toga, 100 ml limunovog soka na dan je savršena prevencija protiv formiranja kamenca u bubrezima. Cimet i ljuta aleva paprika pak sadrže materije koje poboljšavaju metabolizam i ublažavaju upalne procese.

Pažnja: ne preporučuje se da se napitak uzima kao zamena za obrok! Najbolje je da se pije kao jutarnji tonik, a tokom dana da se uzima zajedno sa hranom!

4. Upala grla

Jabukovo sirće pomaže kod bolova u grlu

Pomešajte jabukovo sirće sa medom da biste dobili umirujući i zasitan eliksir. Sa antibakterijskim i antivirusnim svojstvima jabukovo sirće može da bude neverovatno korisno. Med udvostručuje antibakterijski efekat, istovremeno umirujući iziritiranu sluzokožu.

Probajte:

U velikoj posudi sa toplom vodom pomešajte 1 supenu kašiku jabukovog sirćeta, 2 supene kašike meda kako biste dobili tonik za grlo.

Ukoliko želite nešto ukusnije, probajte čaj od đumbira sa 1 supenom kašikom jabukovog sirćeta, 2 supene kašike meda i malo kokosovog ulja.

Probajte rastvor za grgljanje sa 1 do 2 supene kašike jabukovog sirćeta, rastvorenog u toploj posoljenoj vodi. 20 do 30 sekundi nekoliko puta dnevno je dovoljno. Ne gutajte smesu. Ako se bol u grlu nastavi duže od nekoliko dana, obavezno se konsultujte sa lekarom.

5. Kada morate da regulišete nivo insulina

Uzimajte jabukovo sirće sa vodom za vreme obroka. Za ljude sa dijabetesom dodavanje jabukovog sirćeta u dnevni meni može da bude od pomoći u održavanju dobre forme. Sirćetna kiselina zadržava pretvaranje složenih ugljenih hidrata u šećer u krvotoku. To organizmu obezbeđuje više vremena da metabolizuje šećer u krvi što vodi do stabilizovanja nivoa šećera i ograničavanja momenata najvišeg nivoa šećera.

6. Brinete zbog holesterola?

Jabukovo sirće protiv holesterola

Možete sebi da dopustite čak i salatu sa jajima ako je začinite jabukovim sirćetom! Jabuke i sirće kombinuju svoja svojstva u jabukovom sirćetu i prirodnim putem vode do smanjivanja triglicerida i nivoa holesterola u organizmu, tvrdi Bateyneh, pozivajući se na istraživanje iz 2012. godine.

7. Kombinovanje jabukovog sirćeta sa drugim namirnicama

Postoji teorija da jabukovo sirće održava krv alkalnom - što pak sprečava razvoj ćelija raka. Ipak to ne garantuje zaštitu od raka, ali ljudsko telo je svakako sposobno da odraži dobro balansiran pH. Dobra opcija je salata od brokolija sa dresingom od sirćeta - ovo povrće sadrži sulforafan koji smanjuje broj i veličinu ćelija raka u slučaju raka dojke. Prilikom istraživanja sprovedenog na miševima, ustanovljeno je da materija ubija čak i ćelije raka kod raka prostate.

Drugi sjajan partner jabukovog sirćeta: maslinovo ulje! Medicina kategorično povezuje maslinovo ulje sa prevencijom od raka. Opširno proučavanje iz 2001. godine pokazuje da su ljudi koji više konzumiraju maslinovo ulje manje izloženi riziku od razvijanja raka u poređenju sa ljudima koji konzumiraju manje ili ga uopšte ne konzumiraju.

8. Imate glavobolju? Napravite oblogu sa jabukovim sirćetom

Obloga sigurno ne može garantovati 100% efekat, ali će pomoći ukoliko je glavobolja nastala kao posledica problema sa varenjem, posledica najvišeg nivoa šećera u krvi ili deficita kalijuma. Izvući ćete korist ne samo od svojstava sirćeta - sama hladna obloga ublažava glavobolju!

Kako da je napravite:

Čistu krpu namočite u hladno jabukovo sirće na nekoliko minuta, posle je iscedite i stavite na čelo. Za pojačan efekat možete dodati u sirće dve kapljice eteričnog ulja koje smiruje bolove - na primer od ruže.

9. Podarite sjaj vašoj kosi tako što ćete je isprati jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće za sjajnu kosu

Jedan od najdragocenijih kvaliteta jabukovog sirćeta u industriji povezan je sa lepotom, a to je sposobnost da kosi da sjaj. Efekat je prisutan zbog sposobnosti sirćeta da privremeno menja oblik kutikule.

Kako da ga isprobate:

Jabukovo sirće razredite sa vodom, dobro namočite ruke u dobijenu smesu i rasporedite po vlažnoj kosi. Ostavite da odstoji otprilike 5 minuta, posle isperite vodom.

Pažnja: ovu metodu nemojte koristiti više od tri puta nedeljno! U suprotnom postoji rizik da isušite svoju kosu!

10. Uklonite perut jabukovim sirćetom u spreju

Ako je perut nastala usled gljivične infekcije, jabukovo sirće može da se pokaže kao dostupno i efikasno lekovito sredstvo. Uz sva do sada nabrojana lekovita svojstva, jabukovo sirće veoma otežava razvoj i razmnožavanje gljivica.

Kako da ga isprobate:

Pomešajte jednake količine jabukovog sirćeta i vode u nebulizatoru i prskajte po vlasištu nakon tuširanja. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, pe nego što isperete. Ovo radite otprilike dve nedelje i primetićete značajno smanjenje dosadnih "pahuljica".

Pažnja: tretman prekinite odmah ukoliko se pojave iritacije. Ne pokušavajte ovu metodu ukoliko je perut posledica suve kože glave. Sirže moće dodatno da je isuši i da pogorša problem.

11. Napravite lek protiv akni sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće pomaže kod akni

Kao što je spomenuto, jabukovo sirće ima primetna antibakterijska svojstva. Pored same sirćetne kiseline to je i zbog malih količina limunske, mlečne i sukcinske kiseline, koje su sadržane u sirćetu. Primećeno je da upravo ove kiseline uništavaju P. acnes - bakteriju zbog koje se pojavljuju dosadne crne tačkice!

Kako da ga napravite:

Pomešajte jedan deo jabukovog sirćeta sa tri dela vode. Čuvajte smesu u flaši i promućkajte pre upotrebe. Nanosite na lice pamučnim tamponom. Ostavite da deluje 5 i 20 sekundi - u zavisnost od osetljivosti, posle isperite vodom. Koristite slabiji rastvor ako Vam je koža osteljivija.

Umesto vodom, jabukovo sirće možete razrediti zelenim čajem - on reguliše odvajanje masti. Nezavisno od toga da li ste koristili zeleni čaj ili vodu, bacite neupotrebljenu smesu nakon dva dana - postoji rizik od pojave bakterija.

Pažnja: preterana količina kiselina može da iziritira kožu. Konsultujte se sa dermatologom pre nego što pristupite upotrebi ovog domaćeg sredstva. Ako ste odlučili i počinjete sa tretmanom, ne zaboravite da razredite jabukovo sirće pre nego što ga nanesete na svoju kožu!

Četiri stvari koje nikada ne smete raditi sa jabukovim sirćetom

Koristi od jabukovog sirćeta

Nemojte piti nerazređeno jabukovo sirće;

Nemojte počinjati sa procedurama uzimajući toliko sirćeta, koliko možete;

Nemojte nanositi nerazređeno jabukovo sirće direktno na kožu - posebno duži vrmenski period;

Nemojte mešati jabukovo sirće sa drugim jakim sastojcima koji iritiraju kožu;

Većina krema protiv akni sadrži salicilnu kiselinu i benzol peroksid - ne uzimajte jabukovo sirće zajedno sa njima;

Zaključak: bolje je da o jabukovom sirćetu mislite kao o malom dodatnom tonusu, nego da ga smatrate svemogućim čudom. U malim dozama ono može biti neverovatno korisno i ukusno, ali nemarno uzimano može postati opasno i štetno.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji