Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?

Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?

Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?

Svako voli da jede sirove ili pečene orašaste plodove, ne samo zato što su ukusni i zasitni, već i zato što su veoma korisni. Kroz njih dobijmo neophodne proteine i masti.

Ali da bismo dobijali samo pluseve od konzumiranja sirovih orašastih plodova, treba da se rešimo minuseva, ili drugim rečima kazano - unapred da potopimo orašaste plodove. Razlog je veoma prost. Orašasti plodovi sadrže inhibitore i fitinsku kiselinu. inhibitori su materije koje ometaju pravilan tok različitih procesa u našem organizmu.

Oni blokiraju delovanje enzima za varenje hrane i zbog toga hrana prelazi kroz gastrointestinalni trakt samo delimično samlevena. Inhibitori su korisni za orašaste plodove dok su u prirodi. Oni čuvaju semenke u zemljištu od truljenja. Ali kada dođe trenutak za konzumiranje, inhibitori treba da se ukone, s obzirom da sprečavaju hranljive materije da dođu do našeg tela.

Fitinska kiselina se pak vezuje za niz važnih minerala (gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar) i ne dozvolja nam da ih apsorbujemo, što šteti našem organizmu. Tako da konzumiranje velikih količina ne namočenih sirovih orašastih plodova može da dovede do deficita minerala, iritacije želuca ili drugih zdravstvenih problema.

Potapanje orašastih plodova u vodu uklanja inhibitore i fitinsku kiselinu i oslobađa vitamine i minerale u orašastim plodovima, tako što olakšava organizmu da ih apsorbuje. Još tokom prvih 20 minuta kod orašastih plodova koji imaju kožicu, voda postaje braon boje.

Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?

Nakon što su nekoliko sati bili namočeni, sa orašastih plodova spada prašina, ostatak materija i tanini kože. Poželjno je da ukoliko orašasti plodovi treba da prestoje duže vreme u vodi, da je na nekoliko sati menjate. Nekon što ste izvadili orašaste plodove, obavezno bacite vodu u kojoj su bili namočeni.

Vreme potapanja orašastih plodova i semenki u vodi:

bademi - 8-12 sati

indijski orah - 2-3 sata

orasi - 4-8 sati

lešnici - 8 sati

semenke suncokreta - 4 sata

semenke bundeve - 4 sata

laneno seme - 4-6 sati

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji