Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da filiramo bademe

Kako da filiramo bademe

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2029
Bademi

Svako je čuo da su orašasti plodovi, iako prilično kalorični, veoma korisni za naše zdravlje - posebno bademi. Oni se izdvajaju od ostalih orašastih plodova svojim bogatim sadržajem kalcijuma - 252 mg na 100 g badema i ako se konzumiraju u sirovom obliku ili namočeni, oni se pretvaraju u jednu lako apsorbljivu hranu, koja je takođe i veoma bogata vitaminima.

Takođe, svima je poznato da su najbolji i kvalitetni domaći bademi. Međutim, evo šta treba da uradite ukoliko želite da ih ogulite ili čak filirate:

- Najlakši i najbrži način da ogulite bademe jeste da ih blanširate. Za taj cilj stavite dovoljnu količinu vode da proključa i unutra u nju ubacite orašaste plodove. Ukoliko su bademi kvalitetni, biće im potrebno ne više od 2-3 minute;

- Nakon što je prošlo određeno vreme, izvadite bademe, iscedite ih i stisnite svaki badem između palca i kažiprsta kako bi ljuska mogla da spadne;

- Drugi način za guljenje badema, pri čemu oni uspevaju da sačuvaju svoju netaknutu snežno belu boju, jeste da ih namočite u hladnoj vodi i da ih ostavite da prestoje jedan dan i jednu noć. Skidanje ljuski se vrši na goreopisani način;

- Nezavisno od toga koju metodu guljenja ste izabrali, obavezno je da se već oguljeni bademi dobro iscede i da se osuše. Za ovaj cilj razastrite ih na običnu krpu ili na ubrus. Biće im potrebno barem nekoliko sati kako bi se u potpunosti osušili;

Filirani ademi

- Ako ne raspolažete dovoljnom količinom vremena da sačekate da se oguljeni bademi osuše prirodnim putem, možete da ih stavite u rernu. Ne zaboravite da ona treba da bude uključena na nisku temperaturu, jer ćete ih u protivnom slučaju prepeći;

- Nakon što ste ogulili bademe, možete da pristupite njihovom filiranju, a to je najkomplikovaniji deo. Neki od skupih multipraktika imaju opciju za filiranje badema, ali mali broj domaćinstava raspolaže takvim uređajem;

- U praksi, ukoliko ne raspolažete posebnom opremom, ne postoji način da filirate bademe i da oni postanu toliko tanki, kakve ih prodaju u prodavnicama. Međutim, možete ih podeliti na 2 ili 3 dela pomoću izuzetno oštrog noža i izuzetno mnogo strpljenja. Čak i u ovom slučaju budite veoma obazrivi za vreme sečenja i čuvajte prste. Zapravo, ova metoda filiranja se preporučuje samo ukoliko raspolažete domaćim bademima, u čiji kvalitet ste sigurni i za čije filiranje vredi da odvojite potrebno vreme i trud.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest