bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste kafe prema načinu pripreme

Vrste kafe prema načinu pripreme

Vrste kafe

Aromatična šolja tople kafe prva je stvar za kojom većina ljudi poseže ujutru. Kafa je omiljeno piće ne samo zbog uticaja koji ima, već i zbog prijatnog ukusa i još prijatnije arome.

Pre nego što do svakog od nas stigne do šoljice kafe, postoji dugačak proces koji započinje uzgajanjem biljke, praćen sakupljanjem zrna, pečenjem, zatim mlevenjem i pakovanjem. Nakon kupovine preostaje nam samo da je pripremimo. Evo najčešćih vrsta kafe prema načinu pripreme:

Espresso - Najčešća vrsta kafe koja se koristi za pripremu espresa je Robusta. Ima više kofeina od Arabike, takođe je i jeftinija, a Robusta je sorta manje osetljiva na temperaturu i formira gusti kajmak (krem) u šolji espresa. Iako se od Arabike retko priprema espreso, uglavnom zbog visoke cene, ova vrsta kafe, napravljena od 100% zrna Arabike, smatra se kvalitetnijom jer ima finiji ukus.

Espreso

Kafa koja stigne na tržište najčešće se bere uz pomoć mašina - naravno, skuplje sorte beru se ručno. Zatim se zrna odvajaju od glavne ljuske, a ostatak se peče u bubnjevima koji se okreću tako da se zrna mogu ravnomerno ispeći. Temperatura je oko 232 stepena Celzijusa, a potrebno vreme je između deset i dvadeset minuta. Zrna kafe od kojih se naknadno priprema espreso se takođe peku na ovoj temperaturi.

Nakon pečenja, zrna se moraju ostaviti između 12 i 36 sati kako bi se uklonili svi gasovi koji nastaju tokom pečenja. Pečenje zrna kafe izaziva hemijske promene - zrna kafe sadrže oko 1500 hemikalija koje međusobno deluju, a krajnji cilj je aromatična šolja kafe.

Pravi način pripremanja espresa jednako je važan kao i branje i pečenje zrna. Potrebno za 7-8 grama mlevene kafe za stavljanje u mašinu. Većina takozvanih aparata za espreso ne pripremaju espreso pravilno. Da biste saznali da ste skuvali kvalitetnu kafu, ona mora da ima lep kajmak na vrhu. Dotični espresso aparati najčešće prave kafu tipa Mocha - odnosno koriste pritisak parom koja prolazi kroz kafu, ali generišu do 1, 5 bara pritiska.

Crna kafa

Da biste napravili dobar espreso, potreban vam je pritisak od 9 bara. Posle njegove pripreme, espreso se mora konzumirati na određeni način. Na primer, u Italiji tradicija nalaže da se pije u 3-4 gutljaja, uz duboki uzdah pre svakog gutljaja da se oseti aroma pića.

Kraj rituala dolazi bučnim tapkanjem čaše po tanjiru. Italijanska tradicija zahteva da se espresu doda šećer. Prema istinskim znalcima, međutim, da biste osetili jedinstvenu aromu i ukus samog espresa, morate ga piti crno - bez šećera.

Schvartz kafa, ili filter kafa kako je mi zovemo, se pravi sa dve kašike kafe. Ovde se tehnologija pripreme prilično razlikuje od načina pripreme espresa. Za pripremanje filter kafe potrebna vam je posebna mašina sa filterom, francuska presa ili mašina za kapanje, a sama priprema napitka traje malo više vremena nego što je potrebno za šolju espresa. Tokom pripreme, voda koja ključa prolazi kroz kafu koja se duže zadržava u mlevenom zrnu i konačno filtrira kroz filter u mašini. Za filter kafu zrna kafe melju se krupnije nego za espreso.

Instant kafa - ova vrsta kafe prži se na 165 stepeni Celzijusa između 8 i 15 minuta. Zrna moraju biti pečena između 25 i 75%, koristeći tehniku prženja (pečenja) u fluidu.

To znači da se kafa prži na nižim temperaturama između 30 sekundi i 4 minuta kako bi se sačuvala aroma. Nakon što se zrna kafe samelju vrlo fino, stavljaju se u rastvor sa vodom - u ovoj fazi zrna se usitnjavaju i sve se to zagreva na između 155 i 180 stepeni Celzijusa.

Turska kafa

Sledi poslednja faza - uklanjanje vode, koja se vrši sušenjem ili zamrzavanjem. Jednom kada je kafa gotova, priprema šolje aromatičnog napitka izuzetno je jednostavna. Ako želite jako piće, morate dodati više kafe. Nalijte toplu vodu i promešajte. U nekim delovima sveta (Španija, Italija, Portugal) instant kafa se priprema sa vrućim mlekom.

Pravi zaljubljenik u kafu ne može da ne ume da napravi tursku kafu - da bi se ona pravilno pripremila, zrna moraju da budu dobro pečena i samlevena sitnije od zrna za espreso kafu. Da biste napravili dobru kafu, preporučuje se mešanje nekoliko vrsta kafe - možete napraviti mešavinu etiopske, jemenske kafe, dodati robustu i druge vrste.

Turska kafa se pravi u bakarnom loncu, džezvi, gde se pored kafe dodaju voda i šećer. Ideja je da se kafa kuva na vrlo laganoj vatri dok se piće ne digne. Za jednu šolju kafe treba vam 1-2 kašičice kafe i šolja vode. Kada kafa počne da ključa i raste u džezvi, potrebno je da je sklonite sa vatre. Da bi imali dobru kremu (kajmak), džezva bi trebalo da bude uža na vrhu.

Zatim se piće polako sipa da bi se kajmak sačuvao. Prema nekim izvorima, kafu treba podizati nekoliko puta, ali ovo je pogodnije za sorte kafe koje nisu toliko pržene. Koliko je kafa pržena zaključuje se po njenoj boji - tamnija boja znači da je kafa više pržena.

Kapučino

Frappe, Ajs kafa (ledena kafa) - ovo su pića pogodna za toplo vreme. Najčešće se ledena kafa pravi sa espresom i kuglom sladoleda - ponekad se dodaju pavlaka i led. Frape je započeo svoju istoriju 1957. godine, a danas ga pripremamo sa šejkerom, u koju se dodaje 1 kašičica kafe, šećer (šećerni sirup) i malo vode. Mutite dok se ne pojavi pena, a zatim dodajte led i mleko ili vodu.

Cappuccino, latte macchiato - ova danas toliko popularna pića pripremaju se na bazi espressa. Kapućino se pravi sa toplim mlekom, koje se muti da bi se stvorila pena. Zatim se mleko sipa u čašu u kojoj je već sveže pripremljen espreso.

Late makijato se pravi sa više mleka i od kafe koja je više pržena - obično se ovo piće služi u visokoj čaši, a svrha je da se na njemu vide pojedinačni slojevi mleka, kafe i odozgo pene. U čašu se stavi toplo mleko sa penom, a na vrh se sipa vrući espreso, koji ostaje iznad mleka i ispod pene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji