Kako čuvati hranu

Pirinač

"Sačuvajte za crne dane" - veli jedna stara misao, koja se i u današnje vreme može primeniti. Čuvajući hranu, ne samo da ćete sebe poštedeti nepotrebnih odlazaka do prodavnice, već ćete imati i dovoljno zaliha u kriznom trenutku. Postoje neki osnovni činioci koje treba da znate kada je u pitanju čuvanje hrane. Cilj čuvanja je neispunjen, ukoliko Vam se zalihe pokvare. Sledeći saveti će Vam pokazati kako da čuvate svoju hranu.

Šta čuvati?

Čuvajte samo one namirnice koje volite da jedete. Nema smisla čuvati nešto što Vam nije po ukusu. Žito, pirinač, ulje, šećer, suvo mleko, med i dr. su obično stvari koje se često koriste u receptima. Zato se uverite da ćete uvek imati dovoljno njih. Količine zavise od broja osoba koje žive u kući i od perioda do kog želite da ih sačuvate. Sušeno voće, pakovano u metalne konzerve, je odlično za dugoročno čuvanje.

Ukoliko želite da sačuvate pakovanu ili konzerviranu hranu, uvek pazite kada ih kupujete da im poklopci nisu udubljeni ili na neki način povređeni. Proverite datum proizvodnje. Supe možete čuvati na sobnoj temperaturi 5 godina, osim onih koje sadrže kiseline (kao što je paradajz supa, koja može da izdrži samo 18 meseci).

Saveti za čuvanje

Da bi produžili rok važenja namirnica, upoznajte se sa specijalnim praksama kod čuvanja istih.

- Pšenicu, pirinač, žitarice, semena i mahune treba čuvati u velikim plastičnim kutijama. Možete ih kupiti u prodavnicama za farbe i boje.

- Izbegavajte da čuvate hranu u korišćenim posudama, jer mogu da sadrže molekule od prethodne hrane, koji mogu da pokvare novu.

- Da bi zaštitili žitarice od bubica, stavite parče suvog leda ili dodajte nekoliko listova žalfije.

- Plastične kofe čuvajte na suvom, u špajzu ili visećoj kuhinji.

- Proverite da li je posuda dobro zatvorena i da ne ulazi vazduh.

- Smrznuta hrana treba da se hladi na odgovarajućoj temperaturi.

- Nikada nemojte raskraviti i ponovo zamrzavati namirnice, jer se tako pojavljuju bakterije.

- Pripremljene namirnice, kao što su hleb i voće, možete čuvati samo kraći period.

- Ne konzumirajte i ne čuvajte namirnice sa isteklim rokom upotrebe.

Zalihe hrane za vanredna stanja

Vanredna stanja dolaze bez upozorenja, pa zato uvek treba da budete spremni za njih. Neophodne namirnice uključuju mleko u prahu, hleb, šećer, maslac i dr.

Uvek obnavljajte ove zalihe, tako da se sadržaj ne pokvari. Ljudi koji žive u regionima gde se često pojavljuju prirodne katastrofe moraju u svako doba imati ove namirnice.

Hranu čuvajte na suvom i hladnom mestu. Ako ostanete duže bez struje, prvo konzumirajte stvari iz frižidera, pa nakon toga one iz zamrzivača. I najvažnije kod krize je da ne zaboravite da podelite sa susedom višak hrane.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji