Kako da spremite bukovaču?

Bukovača na roštilju

Pečurka bukovača spada u najomiljenije pečurke, koje osim što su pogodne za jelo, one su veoma ukusne i lake za pripremu.

Najčešće se mogu naći tokom jeseni, kad aje kišno vreme, baš pre prvog snega, ali ih je moguće naći i u rano proleće. Veoma lako se gaje, pa je zbog toga ova vrsta rasprostranjena svuda u svetu, a najviše je zastupljena u azijskoj kuhinji.

Za razliku od većine gljiva, bukovača se ne suši, već se čuva marinirana. Takođe, u odnosu na druge gljive, ova vrsta nema neki specifičan ukus ili aromu, a i ne menja boju jela sa kojim se sprema.

Iz tog razloga uspešno poprima apsolutno sve sastojke i začine, koje dodajete jelu, pa samim tim se mogu spremiti i iskoristiti na razne načine u kulinarstvu. Evo nekih ideja:

Dinstana bukovača sa maslacem kao garnir

Potrebni sastojci: 500-600 g bukovače, 4 kašike maslaca, nekoliko struka mirođije, soli i bibera po želji.

Način pripreme: Pečurke dobro operite i isecite na tračice. U dubok tiganj stavite maslac i kada se zagreje, dodajte pečurke. Pržite oko 2-3 minuta, a zatim stavite poklopac i neka se dinstaju na tihoj vatri. Pre nego što budu u potpunosti gotove, dodajte so i biber po želji, pa posipajte preko sitno iseckanu mirođiju.

Bukovača

Pohovana bukovača

Potrebni sastojci: 500-600 g bukovače, 2 jajeta, 2 kašike brašna, 1 kašika svežeg mleka, so i biber po želji, ulje za prženje.

Način pripreme: Pečurke operite i uklonite panjeve. Deo koji se pohuje bi trebalo osuštiti kuhinjskim ubrusom.

Po želji, pečurke možete iseći na pola, ali nije neophodno. U činiji umutite jaja sa brašnom, mlekom i začinima. U tiganj stavite dovoljno ulja da se zagreje, pa umočite pečurke u smesu za pohovanje i pržite s aobe strane dok ne porumene.

Bukovača na roštilju

Potrebni sastojci: 500-600 g bukovače, 5 kašika maslinovog ulja, 1 čen belog luka, nekoliko struka mirođije i sveže majčine dušice, so i biber po želji.

Način pripreme: Sve začine pomešajte zajedno sa isitnjenim belim lukom. U dobijenu smesu stavite oprane i seckane pečurke da se mariniraju oko 3-4 sata, a zatim ih stavite na roštilj da se peku sa svih strana oko 3-4 minuta, u zavisnosti koliko je jaka vatra.

Komentari

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0