bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta koje E znači i koliko je opasnoŠta koje E znači i koliko je opasnoAditivi koji sadrže slovo E sa brojem posle slova su oni, koje ispituje Evropska agencija za sigurnost hrane, i dozvoljeno su ili zabranjeni za upotrebu u Evropskoj uniji. Biću slobodna da citiram reči mog pokojnog učitelja...
Koje meso je pogodno za koju vrstu jela?Koje meso je pogodno za koju vrstu jela?Pogodan je i za ražnjiće i šnicle na žaru; - Svinjski kotlet se može špikovati i ispeći ceo u rerni....
Koji je deo svinje za šta pogodanKoji je deo svinje za šta pogodan
21. januar
Nadejda Nedeva
Obzirom na to da ovo meso sadrži i masnoće, posebno je pogodno za pripremu na roštilju ili barbakjuu, zato što ga upravo masnoća čini em sočnim, em štiti meso od isušavanja. Pogodno je i za supe, kao i za jela....
Koliko dugo se kuvaju tegle sa zimnicomKoliko dugo se kuvaju tegle sa zimnicom
09. januar
Paolina Syarova
Evo i približne minutaže, vreme koliko treba da kuvate zimnicu: 1. Ako želite da konzervirate patlidžan, imajte u vidu da će samo za kuvanje biti potreban 1 sat i 30-40 minuta....
Sosevi pogodni za šnicleSosevi pogodni za šnicleTako omiljena šnicla je tradicionalno evropsko jelo koje se priprema od mesa ili mlevenog mesa, pa se pohuje i prži u dubokom ulju. Ovo vrhunsko jelo zauzima počasno mesto u svetu kulinarstva zbog svojih izuzetnih kvaliteta...
Posude, pogodne za mikrotalasnuPosude, pogodne za mikrotalasnuPapir je pogodan za kratko zagrevanje na niskoj temperaturi, kao i za hranu s niskim sadržajem masti i vode. Domaćinski ubrus je pogodan pri pečenju masnije hrane, jer prima višak masnoće....
Začini pogodni za sočivoZačini pogodni za sočivoKoličina je pitanje ukusa i takođe zavisi od toga koliko sočiva želite da skuvate....
Koliko je korisna crna čokoladaKoliko je korisna crna čokolada
28. jun
marcheva14
Kada se pomene sama reč "čokolada", odmah nam se prijede poneko parčence čokolade. Ona odmah budi naše receptore ukusa. Čokolada je jedna od omiljenih namirnica, kako mlađima, tako i starijima, ali često kada pojedemo čokoladu...
Koja riba je pogodna za pohovanje?Koja riba je pogodna za pohovanje?
18. avgust
Evgenia
Bakalar, som, iverak, grgeč su na spisku kao pogodne vrste. Za prženje (pečenje) preporučuje se upotreba ulja blagog ukusa, kao što je biljno, od kikirikija ili ulje od repice....
Koliko je u stvari gluten štetanKoliko je u stvari gluten štetan
08. mart
Plamena M.
Izbacivanje glutena iz režima ishrane zavisi od toga kakve (ako ima takvih) simptome imate. Gluten je veoma zanimljiva konzistencija. Sam po sebi, od njega nema nikakvie hranljive koristi, ali prednosti, koje mogu...
Začini pogodni za jela sa bamijomZačini pogodni za jela sa bamijomBamija je zanimljivo i prilično kontroverzno povrće iz porodice Slezova. Ova jednogodišnja biljka stigla nam je iz Etiopije i Male Azije, i iako ne vole svi njenu teksturu, uspela je da se afirmiše u kulinarstvu zbog svojih...
Omlet u kori za pituOmlet u kori za pituKukuruz se izdinsta u malo maslaca (2-3 minuta). Nakon toga dodajemo jaja, špek isečen na sitno i namrvljen sir, promešamo. Držimo na vatri jedan minut i sklanjamo. Kore za pitu isečemo tako da se dobije 6 kvadrata i u...
Viršle u kori za pituViršle u kori za pituOljuštite viršle i isecite ih po dužini na dva dela. Svaku polovinu isecite na još 2 parčeta. Stavite kore za pitu na radnu površinu. Svaku blago namažite uljem. U široki deo kore za pitu stavite po jedno parče viršle...
Sok od pomorandže - koliko je ukusan, toliko je i opasanSok od pomorandže - koliko je ukusan, toliko je i opasanZa sok od pomorandže može se s pravom reći da je najčešći i najčešće konzumirani sok na svetu. Mnogima je prva asocijacija koja im padne na pamet kada se pomene "čaša svežeg soka” svežina soka od pomorandže. Većina...
Zamrznute paprike za punjenjeZamrznute paprike za punjenjePre korišćenja odmrznite zamrznute paprike za punjenje na sobnoj temperaturi ili stavite na jednu noć u frižider. Drugog dana napunite paprike željenim nadevom....
Boranija zamrznuta za zimuBoranija zamrznuta za zimu
05. jul
marcheva14
Najbolje je da konzumirate povrće sveže, ali kad se zamrzne ono ne gubi svoja korisna svojstva, vitamine i minerale. Šta više, sada je sezona i možete izabeteze ono najbolje što se predlaže na pijaci, takođe i voće proverenog...
Koliko vremena je potrebno testu da nadođeKoliko vremena je potrebno testu da nadođeAko ste odlučili da pripremite nešto da domaće pripremljenim testom, treba da znate nekoliko stvari. Prvo i najvažnije da ispoštujete pravila za pravljenje testa, posebno ako prvi put pripremate recept. Dobro je da ga...
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Konzervans za turšiju - kada i koliko?Da bi turšija dobila svoj prijatan ukus i da bi se sačuva dosta dugo potrebni su kozervansi. Različite materije sa koriste za taj cilj. Svakome su poznati aspirin, natrijum benzoat, kalijum sorbat kao različite mogućnosti...
Rizi je biziRizi je biziU tiganj kapnite 4-5 kašika maslinovog ulja i ubacite da se proprže iseckan luk i beli luk. Dodajte pirinač, prelijte sa tri šolje tople vode, u kojoj je prethodno rastvorena kocka pilećeg bujona. Ostavite na tihoj...
Pohovani sir u kori za pituPohovani sir u kori za pituSir isečemo na komade srednje veličine. Kore isečemo na dva dela. Stavljamo parče sira u koru i pažljivo uvijamo da se kora ne bi pokidala. Uvijamo sve komade. Stavljamo tiganj da se ugreje. Umutimo jaja. Pažljivo...
Pogledajte koliko je 2000 kalorija u ovim namirnicama!Pogledajte koliko je 2000 kalorija u ovim namirnicama!
01. mart
Plamena M.
Dok su na pakovanjima one naznačene, nećemo moći da znamo koliko svaka namirnica koju unosimo ima kalorija. Kako bi imali neki orijentir, pogledajte koliko je 2000 kalorija od svake namirnice....
Koliko često je dobro da se jede meso?Koliko često je dobro da se jede meso?
05. avgust
Admin
Najvažnije je koliko često upotrebljavamo ovu vrstu hrane. Doktori preporučuju: - Dovoljno je da jednom sedmično jedete crveno meso, kao što su govedina, svinjetina, jagnjetina....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Koja se hrana za koliko vremena vari?Koja se hrana za koliko vremena vari?
31. dec.
Plamena M.
Potrebno je da znate koliko je vremena potrebno da se neka hrana svaki, da biste napravili pravilan režim ishrane. Povezano je u velikoj meri da odvojenom ishranom....
Za šta je koristan kupus?Za šta je koristan kupus?
08. maj
Admin
Kupus dobro povrće, jednostavno za gajenje. On je jeftin i nalazi se skoro u celom svetu. Godinama je kupus ispitivan i otkrivena su njegova mnoga lekovita svojstva. Poslednjeg puta je otkriveno da on može smanjiti rizik...