bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema gremolata?

Kako se priprema gremolata?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3902k2k
Kako se priprema gremolata?

Gremolata je italijanski začin napravljen od mešavine drugih začina. Začin se najčešće koristi za začinjenje tradicionalnog italijanskog jela Oso Buko. Takođe se generalno koristi za začinjenje telećeg mesa.

Gremolata ima karakterističnu aromu limuna, što je čini idealnom za aromatiziranje drugog mesa, kao i nekih specijaliteta od ribe. Način pripreme i sastojci zavise od mesta gde se ona priprema.

Postoji mnogo recepta za gremolatu. To je jedna od stvari u našoj kuhinji sa kojom iz ničega možemo napraviti nešto. Svakom jelu može dati jedinstven ukus i aromu.

Klasični recept za gremolatu uključuje samo 3 sastojka koje skoro svaka domaćica ima u svom domu.

Kako pripremiti gremolatu

Potrebni proizvodi:

beli luk

peršun

limun

Priprema:

Beli luk, peršun i limun treba sitno iseckati. Promešajte ih i stavite u malu teglu. Ostavite u frižideru i koristite kada želite da začinite pečeno meso, ribu ili možete da je namažete na parče hleba.

Trebalo bi da koristite mladi beli luk, ali bez perja. Pre nego što ga isečete, dobro ga je potopiti u vrelu vodu na nekoliko minuta, kako biste uklonili oštar miris. Ako možete, koristite limunove koji su organski, jer se kora običnog limuna uvek prska imazalilom. Ova supstanca čini da limun izgleda primamljivo i sjajno.

Što se tiče peršuna – treba ga oprati i osušiti i po mogućnosti satima pre sečenja, da bi se potpuno osušio. Koriste se samo listovi bez grančica. Nemojte koristiti blender ili seckalicu za seckanje peršuna.

Koristite oštar nož da ga isečete veoma fino. Gremolatu možete začiniti maslinovim uljem, sokom od limuna i solju. Možete koristiti i druge sastojke da zamenite one koje smo pomenuli, i to:

- Možete koristiti šalot umesto belog luka;

- Peršun možete zameniti rukolom;

- Možete zameniti limun sa mentom;

- Ako želite da bude ljuta, možete staviti jako sitno iseckanu ljutu crvenu papriku. Na taj način će se promeniti ne samo ukus, već i boja;

- Za bolji ukus možete dodati sveže grančice majčine dušice i ruzmarina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji