Kaki jabuka (japanska jabuka) je izuzetno korisno jesenje voće koje pomaže kod poremećene crevne mikroflore, problema sa štitnom žlezdom, anemije i očvršćava kosti. Bogata je vitaminom C, A, taninima, gvožđem i nizom drugih vrednih materija, zbog kojih je nezaobilazna namirnica za jesenju trpezu. Ali kako jesti ovo korisno voće?
Prvo, treba da znate da su dobro sazrele, ali ne previše mekane kaki jabuke pogodne za konzumaciju. Njihova koža treba da bude sjajna i glatka. Ako na njima postoje crne tačke, to znači da je plod počeo da trune. Kaki jabuka je pogodna za direktnu konzumaciju.
Da biste to uradili, potrebno je da je očistite od tvrde ljuske i dobro oljuštite. Zatim možete da je isečete na komade ili da je izgrebete kašikom, jer je unutrašnjost mekana. Konzumirajte je odmah nakon kupovine, jer ne traje dugo. Možete je čuvati u frižideru, ali ne i u zamrzivaču.
Koji god način da odaberete, kaki jabuka je veoma ukusna i korisna. Od kaki jabuke se pripremaju i kompoti, sirupi, slatkiši i marmelade. Ipak, najkorisnija je u sirovom i neprerađenom obliku, jer se tako čuvaju sve korisne materije. Takođe pogledajte dva odlična recepta od kaki jabuke: slatko od pomorandže sa kaki jabukom i smuti sa kaki jabukom i bananom.
Pogledajte i koje su koristi od kaki jabuke, kako se lakše ljušti kaki jabuka, kako se gaji i sadi kaki jabuka i za šta se koriste semenke kaki jabuke.
Komentari