Za ljude koji pate od netolerancije na gluten, brašno od kestena je odlična opcija da uživaju u omiljenim pecivima i kolačima bez brige o svom zdravlju.
U stvari, domaći kesten se milenijumima koristi za hranu. On je među najvažnijim prehrambenim kulturama u Japanu, Kini i južnoj Evropi, i to nije slučajno. Međutim, slatki kesteni sadrže dvostruko više skroba od krompira.
Osim toga, bogati su vitaminom C skoro kao limun, što ih čini nezamenljivim pomagačima u borbi protiv sezonskih prehlada i gripa. Redovna konzumacija kestena ili proizvoda od kestena ima lekovito dejstvo na nervni, kardiovaskularni i koštani sistem organizma.
Brašno od kestena se može naći u većim prodavnicama prehrambenih proizvoda, kao i u specijalizovanim prodavnicama hleba i brašna. Ali nije teško pripremiti ga i kod kuće.
Potrebni su vam samo sveži kesteni sa pijace. Dobro se operu, malo zaseku nožem i suše u rerni na niskoj temperaturi - 70-100 stepeni nekoliko sati. Posle hlađenja oljuštite ih (prilično je teško) i sameljite u blenderu. Od dobijenog brašna od kestena možete pripremiti razna peciva, kolače ili supe.
Takođe pogledajte kako se čuva kesten i kako da jedemo kesten.
Komentari