Paškanat je korenasto povrće veoma slično šargarepi, ali blede boje i sa nekim razlikama u ukusu. Iako je njen rođak, šargarepa, češće prisutan na našoj trpezi, paškanat je višestruko korisniji od nje i to bi svi trebalo da znaju.
Donosi mnoge koristi našem zdravlju zahvaljujući bogatom buketu vitamina, minerala i hranljivih materija koje sadrži, uključujući fosfor, cink, magnezijum, mangan, kalijum, gvožđe, folnu kiselinu, vlakna i proteine, vitamin C (u količinama većim od onih u šargarepi), vitamine E, K, B6, B1 i druge.
Čak i u drevnoj Evroaziji, paškanat je bio glavno povrće prisutno u svakom obroku. Konzumiran je masovno, za razliku od krompira, koji još nije bio uvezen iz Amerike. To se dogodilo u kasnijoj fazi, kada je sam kontinent otkriven i krompir je nažalost postao lider, uprkos svojim višestruko manjim koristima za ljudsko zdravlje.
Danas se konzumacija paškanata sve više vraća na modernu trpezu. Ima jaku aromu, blago slatku i sa primetnim notama anisa kada je podvrgnut termičkoj obradi.
Kako se kuva paškanat? Dodaje se u supe, čorbe, zapečena jela, piree, salate i priloge. Kuvan, pečen, dinstan ili sirov, paškanat obogaćuje i diverzifikuje brojna jela. Odlično se slaže sa celerom, krompirom, kupusom, šargarepom, belim lukom, peršunom, majčinom dušicom.
Pogodan je za dijete, jer ima samo 50-60 kalorija na 100 g. Koristan je za trudnice, bebe i malu decu, osobe sa bubrežnim i kardiovaskularnim bolestima, a uspešno se bori protiv anemije. Izuzetno korisno za imuni sistem, ovo povrće je prava riznica.
Ako odlučite da kuvate sa paškanatom, uvek birajte čvrsto i sveže korenje, bez tamnih mrlja na sebi, kako biste bili sigurni da je sveže i dobrog kvaliteta. Čuvajte ga slično kao i krompir - na tamnom i suvom mestu.
Pre nego što ga dodate u svoje omiljeno jelo, oljuštite paškanat ili sastružite njegovu tanku ljusku, kao što biste to uradili sa šargarepom. Malo sveže korenje ne treba ljuštiti, samo ga dobro oprati.
Evo jednog predloga za ukusnu i vitaminima bogatu krem supu sa paškanatom.
Proizvodi za 4 porcije: paškanat - 300 g, krompir - 200 g (koristimo ga uglavnom za zgušnjavanje), celer - 1 stabljika, peršun - 2-3 stabljike, šargarepa - 1 komad, luk - 100-120 g, beli luk - 2 čena, maslinovo ulje - 40 g, so i majčina dušica - po ukusu
Način pripreme: Očistite povrće i isecite ga na jednake komade. Kuvajte ga sa malo soli u vodi, tek toliko da prekrije proizvode. Kada su gotovi, dodajte maslinovo ulje, majčinu dušicu i listove peršuna i sve blendirajte dok ne dobijete savršeno glatki krem. Po želji, razblažite sa još malo vode do željene konzistencije.
Paškanat se takođe može jesti sirov, rendati u salatama i začinjavati maslinovim uljem i sokom od limuna.
Pogledajte i sa čime se još kombinuje paškanat, koliko dugo se kuva paškanat, kako uzgajati paškanat kod kuće i saznajte koja je primena listova paškanata, koje ne morate bacati.
Komentari